Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΒΟΥΤΣΗ / Ν.Δ.: Επιχείρηση "καμία αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΒΟΥΤΣΗ / Ν.Δ.: Επιχείρηση "καμία αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο"

Το σενάριο του... επόμενου επεισοδίου στο σίριαλ “σαμποτάζ στη μετάβαση του τηλεοπτικού τοπίου στη νομιμότητα” γράφουν στη Ν.Δ., με ορίζοντα την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για εκ νέου σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να αναδειχθούν τα μέλη του ΕΣΡ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να μπλοκάρει εκ νέου συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, παρά τις υποκριτικές επικλήσεις της “σοφίας” του ΣτΕ, θέτοντας όρους για να παγιδεύσει την κυβέρνηση και στήνοντας σκηνικό σύγκρουσης για να δικαιολογήσει την αναμενόμενη τελική άρνησή της.

Οι σχετικές πληροφορίες διακινούνταν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία πριν από την απόφαση του ΣτΕ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνομιλητές του, έχει αποφασίσει να μη συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ σε καμία περίπτωση, με τελικό στόχο να μην αλλάξει τίποτα στο τηλεοπτικό τοπίο. Και η απόφασή του δύσκολα θα αλλάξει, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ επιβάλλει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Παγίδες και προσχήματα

Βεβαίως, “γαλάζια” στελέχη αναγνωρίζουν ότι έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ, η πολιτική πίεση μεταφέρεται στη Ν.Δ. προκειμένου να συμβάλει στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής. Για τον λόγο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση στήνει προσεκτικά το “blame game” (παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών) με το βλέμμα στραμμένο στο -επιδιωκόμενο- νέο ναυάγιο στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το τηλεοπτικό τοπίο, με άξονα τη μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων περί τα τηλεοπτικά στο ΕΣΡ. Ταυτόχρονα, το Μοσχάτο έχει ήδη προαναγγείλει ότι διαφωνεί με τον “χρονισμό” της πρωτοβουλίας Βούτση για το ΕΣΡ, καθώς θέτει ως όρο για να γίνει αυτό την... πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. έχει διαμηνύσει ότι της Διάσκεψης των Προέδρων θα πρέπει να έχει προηγηθεί η... κατάργηση του νόμου Παππά εν συνόλω, με τον οποίο η κυβέρνηση θα παραιτείται, ουσιαστικά, από το δικαίωμά της να κυβερνά και επί των τηλεοπτικών. “Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον νόμο Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Να διασφαλιστεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ΕΣΡ” επισήμανε χαρακτηριστικά το Μοσχάτο, επιδιώκοντας να παραιτηθεί η κυβέρνηση από κάθε αρμοδιότητα επί των τηλεοπτικών, ούτως ώστε να καταστεί όμηρος των διαθέσεων της Ν.Δ. για τη συγκρότηση ή μη του ΕΣΡ!

Σαν να βγήκαν τα τανκς...

Πέραν όλων των παραπάνω, η Ν.Δ. δρομολογεί ακραία πόλωση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ και την κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση επ' αυτής, θέτοντας θέμα... “κρίσης Δημοκρατίας”. Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιδρά ως εάν... είχαν βγει τα τανκς στους δρόμους, καθώς καλεί τους “δημοκρατικούς πολίτες” σε ανένδοτο-παρωδία και “δημοκρατική εγρήγορση” για... τη διαφύλαξη του πολιτεύματος, καταγγέλλει “χειραγώγηση θεσμών” και θέτει θέμα ομαλότητας, ζητώντας εκλογές “για να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα”. Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να εμπλέξει στην ακραία ρητορική του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς προχθές ζήτησε να γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να ζητήσει την παρέμβαση του Πρ. Παυλόπουλου και να εκφράσει την ανησυχία του για τα “τραύματα” στο “θεσμικό οικοδόμημα της χώρας” λόγω... της “επίθεσης της κυβέρνησης στο ΣτΕ”, όπως λένε ήδη συνομιλητές του.

Γκρίνια και διαφοροποιήσεις

Πάντως, το σχέδιο “σαμποτάζ” στη συγκρότηση του ΕΣΡ και η... κραυγή για τη Δημοκρατία που εκπέμπεται κεντρικά από τη Ν.Δ. δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους “γαλάζιους”. Στο παρασκήνιο, κορυφαία στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι “έχει έρθει η ώρα της αλήθειας” και πρέπει η Ν.Δ. να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Παράλληλα, σε νέα ηχηρή παρέμβαση προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης την περασμένη Πέμπτη. Κρατώντας εμφανείς αποστάσεις από τη “δομική αντιπολίτευση” Μητσοτάκη, ο κ. Μεϊμαράκης εξέδωσε ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να “λέμε 'ΟΧΙ' σε ό,τι μας διαιρεί και 'ΝΑΙ' σε ό,τι μας ενώνει” και προσθέτοντας ότι “μόνο με εθνική ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL