Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
ΝΑΤΟ: Με μεγαλύτερη ένταση στη μάχη κατά των διακινητών ανθρώπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑΤΟ: Με μεγαλύτερη ένταση στη μάχη κατά των διακινητών ανθρώπων

Tο μέλλον της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών προσφύγων αναμένεται να εξετάσουν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος. Όπως ανέφερε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί αύριο οι υπουργοί θα λάβουν επίσης αποφάσεις σε σχέση με το αίτημα της Ε.Ε. για μια νέα επιχείρηση του NATO στη Μεσόγειο, τη λεγόμενη «Sea guardian», η οποία έχει στόχο την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «SOPHIA» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην κεντρική Μεσόγειο. «Θα στηριχθούμε στην εμπειρία από την αποστολή δυνάμεων στο Αιγαίο την περασμένη χρονιά, που στέφθηκε με επιτυχία» υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λουτ μιλώντας σε δημοσιογράφους επίσης στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του σε ό,τι αφορά την «προσήλωση» της Ρωσίας σε μια «πολιτική λύση» στη Συρία σε συνέχεια της εμπλοκής της στην περιοχή, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων στο Χαλέπι και να εφαρμόσει την εκεχειρία. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης Λουτ, εν όψει της πρώτης συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Δυτικής Συμμαχίας από τότε που ενέτεινε η Ρωσία τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, κάλεσε τη Ρωσία να συμβάλει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των «κοινών εχθρών» αντί να βομβαρδίζει αμάχους στο Χαλέπι. «Ο λόγος που επικαλέστηκαν για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία ήταν η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, όμως η πραγματικότητα είναι ότι τελικά δεν είναι αυτό που στοχεύουν» υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη ρωσική νηοπομπή στη Μάγχη πριν από λίγες ημέρες, ο γ.γ. της Συμμαχίας ανέφερε πως είναι «δικαίωμα» της Ρωσίας να επιχειρεί σε διεθνή ύδατα, ωστόσο δήλωσε πως αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυτά τα πλοία πιθανότατα κατευθύνονται στη Συρία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση αμάχων. «Παρακολουθούμε στενά» τις κινήσεις του ρωσικού στόλου υπογράμμισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στη Ρωσία, οι οποίες έχουν «τριπλασιαστεί από το 2000», σημειώνοντας πως η απάντηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι «αμυντική» και «υπεύθυνη». «Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Εργαζόμαστε για μια σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία» τόνισε.

Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, ο γ.γ. της Συμμαχίας ενημέρωσε πως από τις αρχές του 2017 το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ χθες ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης των αεροσκαφών επιτήρησης AWACS του ΝΑΤΟ για τη στήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, η οποία έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, στις 20 Οκτωβρίου. Όπως πρόσθεσε, αυτές ο αριθμός των πτήσεων πρόκειται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL