Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Γ. Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς για τα εργασιακά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Γ. Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς για τα εργασιακά

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Μετά την πρώτη διερευνητική συνάντηση της Κυριακής, στην οποία τέθηκαν τα επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης -συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις και ομαδικές απολύσεις- οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ ο υπουργός Εργασίας θα έχει δύο συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας, ωστόσο ότι οι δανειστές, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, δεν άνοιξαν πλήρως τα χαρτιά τους. Υπογραμμίζει δε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΔΝΤ είναι ακραίος "παίκτης"». Παρ' όλα αυτά, εκτιμά ότι στο τέλος θα υπάρξει θετική κατάληξη, με δεδομένο ότι και οι δύο πλευρές έχουν δείξει τέτοιες προθέσεις.

Σημαντικά «όπλα» σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο υπουργός θεωρεί την κοινή δήλωση συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ), καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει ότι επιδίωξή του είναι η επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, σημειώνοντας, επίσης ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ενισχύει τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν αλλού παρά στην επανένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, αναδεικνύοντας τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας -και όπως έχει δηλώσει και το ζήτημα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας. Στόχος της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι, μεταξύ άλλων, η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο τέλος του μηνός.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, συζητήθηκε στο Στρασβούργο, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των εργασιακών ρυθμίσεων των δύο πρώτων μνημονίων, ως προς τη συμβατότητά τους με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL