Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
"Τα λεφτά μας πίσω", το μήνυμα των καναλαρχών στο ΣτΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τα λεφτά μας πίσω", το μήνυμα των καναλαρχών στο ΣτΕ

Τον μύχιο πόθο τους να τους επιστραφούν από το ΣτΕ τα 85 εκατ. ευρώ που έχουν δώσει φανέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 Στρατής Λιαρέλης καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους ότι "δεν γίνεται να λειτουργούν όλοι" οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ παραδέχθηκε (όπως και όλοι όσοι πέρασαν από την Εξεταστική) ότι το τηλεοπτικό τοπίο έπρεπε να είχε ρυθμιστεί.

Με σαφήνεια ο Στρ. Λιαρέλης ξεκαθάρισε στο ΣτΕ πως αν απορρίψει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που έδωσε:

* "Στην περίπτωση που αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω".

* "Αν τα δεδομένα ή το νομοθετικό πλαίσιο αλλάξουν, σας είπα ότι είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω".

* "Η ακύρωση του διαγωνισμού επιβάλλει την επιστροφή των χρημάτων".

Και αυτά τα είπε την ημέρα που η ΕΕΤΑΑ έβγαλε τα οριστικά αποτελέσματα για να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς περίπου 14.000 παιδιά με τα χρήματα που προήλθαν από τον διαγωνισμό...

"Έπρεπε να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο"

Ο Στρ. Λιαρέλης έδειξε εμφατικά τις προθέσεις των καναλαρχών που κέρδισαν τις τηλεοπτικές άδειες λέγοντας ότι "όσον αφορά την εταιρεία μου και εμένα προσωπικά, θεωρούμε ότι αυτό που αποκαλείται 'μαύρο' πρέπει να μην γίνεται δεκτό από κανένα. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία μου και εγώ θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το γεγονός ότι πριν από 20 μέρες 4 εταιρείες -μεταξύ των οποίων και αυτή που εκπροσωπώ- κατέβαλαν 85 εκατ. ευρώ. Δεν γίνεται να λειτουργούν όλοι. Άρα δεν μπορεί να υπάρχει σπιράλ θανάτου και κάποιοι να θέλουν να τετραγωνίζουν τον κύκλο. Δεν είναι δική μας ευθύνη".

Και βέβαια προστέθηκε σε εκείνους που παραδέχονται ότι ορθώς η κυβέρνηση θέλησε να αδειοδοτήσει τα κανάλια: "Θα ήταν λάθος να πούμε ότι κάποιοι δεν πίεζαν να δοθούν άδειες. Θα ήταν επίσης λάθος να πούμε ότι κάποιες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να αποκτούν επιρροή με τη δαμόκλειο σπάθη των προσωρινών αδειών. Έπρεπε να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο".

Άλλα στοιχεία η ΤτΕ, άλλα ο ΑΝΤ1

Διαφωνία υπήρξε ως προς τα οικονομικά στοιχεία του ΑΝΤ1 όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ανέφερε πως, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, "το 2014 είχε αρνητική καθαρή θέση 200 εκατ. ευρώ". Ο Στ. Λιαρέλης αντέδρασε λέγοντας ότι από το 2010 είχε καθαρή θέση 24 εκατ., η οποία έπεσε στα 7,2 εκατ. το 2014, ενώ πρόσθεσε ότι το 2015 έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ και το 2016 είναι σε θετικούς αριθμούς.

Τα δάνεια του ΑΝΤ1 σύμφωνα με τον Στρ. Λιαρέλη είναι εξυπηρετούμενα και καλυμμένα, ενώ αφορούν:

- κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 161 εκατ. ευρώ από Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2015 μετά από διαπραγματεύσεις 6 ετών και

- 22.566.000 σε factoring.

Το υπόλοιπο των δανείων του ΑΝΤ1 είναι 180.000.000 ευρώ και το υπόλοιπο των δανείων ομίλου είναι 185 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να έχουν στείλει υπόλοιπα δανείων που είναι στα 196 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1 άφησε πολλές φορές αιχμές κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ενώ είπε ότι δεν κεφαλαιοποιήθηκαν τόκοι, αλλά μόνο κεφάλαιο άλλων δανείων, ότι την ημέρα υπογραφής του δανείου πληρώθηκαν 6.582.000 για τόκους, ότι με την αλλαγή των όρων δόθηκαν 16 εκατ. ευρώ περισσότερα και ότι το μέσο επιτόκιο είναι 11% αντί για 5%. Ωστόσο το πόρισμα της ΤτΕ διαπιστώνει "αθέτηση προσυμφωνημένων όρων" (επιδείχθηκε ανοχή, εξαλείφθηκαν εγγυήσεις, άλλαξαν όροι, αφαιρέθηκε ο όρος για ενεχυρίαση 30% στις απαιτήσεις του ΑΝΤ1 από τους πελάτες του κ.ά.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL