Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ / Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: "Προχωράμε και θα κερδίσουμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ / Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: "Προχωράμε και θα κερδίσουμε"

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει στον δρόμο για την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη των εργασιών του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στο κατάμεστο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτήθηκε σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ενώ ο ίδιος προχώρησε και σε αυτοκριτική. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σημειώνοντας ότι είναι σημαντικότερο για ένα μέλος του κόμματος να είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας παρά υπουργός.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στο θέμα των τάσεων πως στο όνομα του πλουραλισμού δίνεται δικαίωμα λειτουργίας των τάσεων, όμως υπήρξαν φαινόμενα που γινόταν ακριβώς το αντίθετο αφού ένα μέλος του κόμματος που δεν ενεργούσε μέσα από αυτές δεν εκφραζόταν. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως είπε.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός θύμισε στους συνέδρους την αραβική παροιμία που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν «τα σκυλιά ουρλιάζουν, το καραβάνι προχωρά». Στο συνέδριο έδωσαν το "παρών", πέραν των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ο Φώτης Κουβέλης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Στέφανος Τζουμάκας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οδικός χάρτης μέχρι το 2021

Για έναν οδικό χάρτη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, τον οποίο χαρακτήρισε «ρεαλιστικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης». Ως τέλος του οδικού χάρτη έβαλε τη Ελλάδα του 2021. Περιγράφοντας τη χώρα σε πέντε χρόνια, είπε πως θα είναι «μια χώρα που η ευημερία όλων θα είναι προϋπόθεση για την ευημερία του καθένα ξεχωριστά».

Τα τέσσερα ερωτήματα για το συνέδριο

Κωδικοποιώντας τις προκλήσεις του συνεδρίου ο πρωθυπουργός έθεσε τέσσερα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. «Αποτελεί εν τέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την Ευρωζώνη;» διερωτήθηκε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά συνέχισε: «Έχει νόημα η Αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;».

Το τρίτο ερώτημα το έθεσε ως εξής: « Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;». Και το τέταρτο ερώτημα που έβαλε στο συνέδριο ο πρωθυπουργός ήταν: «Με ποιους θα πάμε;». Επεξηγώντας το ερώτημα αυτό είπε: «Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης Αριστεράς;».

Αποτίμηση της πορείας της κυβέρνησης

«Προκειμένου να τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη δεν διστάσαμε να φτάσουμε ώς τα άκρα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την εμπιστοσύνη που εξέφρασε ο ελληνικός λαός στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε αναφορικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα ότι αυτό έγινε για να τιμηθεί η λαϊκή εντολή «και για να δείξουμε σε όλο τον πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού». Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως από εκεί και πέρα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο. Υπογράμμισε, άλλωστε, πως κάτι τέτοιο αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα. Είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ούτε ριζοσπαστικό, ούτε προοδευτικό σχέδιο. «Ήταν το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Αξιολόγηση, χρέος, ποσοτική χαλάρωση ταυτόχρονα

Ειδική αναφορά για τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 έκανε ο πρωθυπουργός, καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι η κυβέρνηση τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις και γι’ αυτό τώρα η ελληνική πλευρά απαιτεί από τους εταίρους να τηρήσουν κι αυτοί τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός ζήτησε σαφώς ταυτόχρονα μέτρα για την απομείωση του χρέους και ποσοτική χαλάρωση: «Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει 'θα δούμε'. Ταυτόχρονα».

Βασικός στόχος η στήριξη της εργασίας

Τη μείωση της ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας ως τον σημαντικότερο εθνικό στόχο για την Ελλάδα. Όπως είπε, τα βασικά πεδία προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα εξής: α) Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. β) Το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας. γ) Η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής. δ) Η ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα έτη 2010-2014, κοινωνικού κράτους.

Ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι μια πραγματικότητα

«Ο διαγωνισμός για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας είναι πια μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες δεν θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση.

Η παρέμβαση για το κόμμα

Στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις επικείμενες κομματικές αποφάσεις. Τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα των μελών, όπως ακριβώς είχε αποφασιστεί στο πρώτο συνέδριο. Περιγράφοντας τα προβλήματα που προέκυπταν μέσα από αυτή τη διαδικασία, είπε ότι «στο όνομα του πλουραλισμού και της δημοκρατίας, που δίνει καταστατικά δικαίωμα σε λειτουργία τάσεων, εμείς πήγαμε στο ακριβώς αντίθετο άκρο». Τόνισε πως έτσι συρρικνωνόταν η ζωή του κόμματος «αφού τα μέλη μας που δεν επέλεγαν να εντάσσονται σε τάσεις στερούνταν του δικαιώματος να λαμβάνουν ουσιαστικά μέρος στη λήψη των αποφάσεων.

«Η δεύτερη σημαντική απόφαση που δεν υλοποιήθηκε ήταν το άνοιγμα και η αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε εγρήγορση με ορίζοντα της αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, με την παράλληλη ενίσχυση των τοπικών οργανώσεων. Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην θεσμική λειτουργία του κόμματος, αλλά και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για την κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Όπως και δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ» είπε ο πρωθυπουργός.

Έστειλε, επίσης, μήνυμα προς τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Π.Γ., δηλαδή της ηγεσίας, παρά να βρίσκεται σε υπουργική θέση. Τόνισε δε πως «οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας".

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να εκλεγεί και Επιτροπή Δεοντολογίας «που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις». Όπως εξήγησε σχετικά, «εμείς πρέπει να επιβεβαιώνουμε σε κάθε βήμα σε κάθε στιγμή ότι διαθέτουμε άλλο ήθος. Ανιδιοτέλεια, διάθεση για προσφορά, όχι για θέσεις».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL