Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αναθεωρούνται οι ισορροπίες στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναθεωρούνται οι ισορροπίες στη Ν.Δ.

Σε σοβαρή δοκιμασία συνοχής εξελίσσεται για τη Ν.Δ. η αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς, πέραν των διαφωνιών των “κορυφαίων” για μείζονα θέματα, η συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου προκάλεσε νέα κρίση εσωστρέφειας στην αξιωματική αντιπολίτευση και έφερε εκ νέου στο φως το ρήγμα της ηγεσίας του κόμματος με την “καραμανλική” πτέρυγα.

Αφορμή της νέας δοκιμασίας αποτέλεσε η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστού και του προέδρου του ΕΒΕΑ και της Ένωσης Επιμελητηρίων Κων. Μίχαλου να συμμετάσχουν στην εν λόγω επιτροπή, καθώς “γαλάζιοι” κύκλοι ήδη από προχθές άφησαν σοβαρότατες αιχμές εναντίον τους, “καρφώνοντας” μάλιστα ακόμη και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη!

“Χτύπημα” Πατούλη

Βεβαίως, χθες, η Ν.Δ. επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα, προκειμένου να “ξεχαστεί”. Ωστόσο, τα... νεύρα του Κυρ. Μητσοτάκη δοκίμασε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ο οποίος επί της ουσίας... ζήτησε να συμμετάσχει κι εκείνος στην εν λόγω επιτροπή την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση τη χαρακτήριζε ως επιτροπή “χωρίς θεσμική υπόσταση και κύρος”. “Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού στον δημόσιο διάλογο, με επίσημο και θεσμικό τρόπο είναι αυτονόητη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος, χρησιμοποιώντας την -εύλογη- επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου, πρόσθεσε ότι “η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση”.

“Υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας κι όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες” τόνισε με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ λέγοντας ότι δεν μπορεί να απουσιάζει η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού “γιατί είναι ο θεσμός του κράτους που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κρατικό θεσμό εγγύτερα στον πολίτη και την καθημερινότητά του”.

Ως εκ τούτου, ο Γ. Πατούλης κάλεσε τον πρωθυπουργό “να διασφαλίσει ότι στη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ”, την ώρα που το κόμμα του, η Ν.Δ., επιχειρεί να απαξιώσει την εν λόγω επιτροπή και διαμηνύει ότι “η συνταγματική αναθεώρηση είναι δουλειά της Βουλής”.

Εισηγήσεις για διαγραφές Αγοραστού - Μίχαλου

Σε κάθε περίπτωση, καίτοι η συμμετοχή του Κ. Αγοραστού και του Κων. Μίχαλου απορρέει από τους θεσμικούς ρόλους τους, “γαλάζια” στελέχη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους. Μάλιστα οι εν λόγω πηγές διερωτώντο από προχθές “τι άλλαξε από την Τρίτη, όταν και οι δύο χειροκροτούσαν τον Κυρ. Μητσοτάκη που μιλούσε για εκτροπή και ζητούσε εκλογές”, ενώ ειδικά για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ θύμιζαν ότι “είχε υπογράψει στο κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Ευ. Μεϊμαράκη”.

Με άλλα λόγια, επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. “καρφώνουν” τον πρώην πρόεδρο του κόμματος υπενθυμίζοντας, εξάλλου, ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα ο Ευ. Μεϊμαράκης διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή “Φύγετε” του Κυρ. Μητσοτάκη, προκρίνοντας την ανάγκη για “εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα”.

Σημειωτέον, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχθηκε και εισηγήσεις για διαγραφή των Αγοραστού, Μίχαλου, αλλά δεν προχώρησε σε αυτό το βήμα προκειμένου να μην παροξυνθεί η εσωκομματική ένταση.

Τέλος, ανοικτή επιστολή με τον ειρωνικό τίτλο «Συγχαρητήρια, κ. Μίχαλε, οι προσπάθειές σας απέδωσαν καρπούς» δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου εγκαλώντας τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL