Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ο Ηλ. Τσίγκας στην Εξεταστική Επιτροπή: / Ο Ηλ. Τσίγκας στην Εξεταστική Επιτροπή: "Το Mega κλείνει για οικονομικούς λόγους, όχι πολιτικούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ηλ. Τσίγκας στην Εξεταστική Επιτροπή: / Ο Ηλ. Τσίγκας στην Εξεταστική Επιτροπή: "Το Mega κλείνει για οικονομικούς λόγους, όχι πολιτικούς"

Τους μετόχους του Mega "έδειξε" ως υπεύθυνους για το αδιέξοδο του καναλιού και ο επί 16 χρόνια διευθύνων σύμβουλος του Τηλέτυπου Ηλίας Τσίγκας καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Πάντως, παρά την ηχηρή διάψευση του ισχυρισμού ότι η κυβέρνηση κλείνει το Mega, επιχειρήθηκε η δημιουργία εντυπώσεων μέσω αιτήματος Λοβέρδου για κλήση του ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά και του του διευθυντή ειδήσεων του Mega Μανώλη Καψή, τον οποίο μόλις είχε αδειάσει, μετά τον Φ. Μπόμπολα, και ο Ηλ. Τσίγκας... Το αίτημα απορρίφθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Οι μέτοχοι αρνήθηκαν να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ο Ηλ. Τσίγκας κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την έλλειψη νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο. "Τερατώδης αμέλεια του κράτους ήταν, διότι επί 27 χρόνια δεν μπορεί κάποιο κράτος που σέβεται τον εαυτό του να το αναβάλει κάθε χρόνο. Απαράδεκτο!" είπε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Παπαηλιού.

Για την κατάσταση στο Mega, που οφείλει 85 εκατ. ευρώ και έχει πέντε μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, ο Ηλ. Τσίγκας είπε ότι δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό επειδή οι μέτοχοι του καναλιού αρνήθηκαν τον Μάιο να μπουν με 15 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε αποφασιστεί τον Ιούνιο του 2015. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ήταν όρος των τραπεζών που δεν ικανοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί το δάνειο.

Σημειώνεται πως ο Τηλέτυπος ώς το 2008 έπαιρνε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, επειδή είχε "εξαίρετη πιστοληπτική ικανότητα", με 18 κερδοφόρες χρήσεις και δάνεια κάτω από το 50% του κεφαλαίου του.

Πολλοί βουλευτές ρώτησαν αν γίνονταν πολιτικές παρεμβάσεις από το Δ.Σ. "Πέντε εκδοτικές εταιρείες δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντικειμενικότητα στις ειδήσεις και από εκεί και πέρα ήταν δημοσιογραφική αδεία του εκάστοτε διευθυντού ειδήσεων πώς εκείνος θεωρούσε ότι έπρεπε να καλύψει τα γεγονότα, με τι σειρά, σε τι έκταση κ.λπ.", είπε ο Ηλ. Τσίγκας. "Αν το Mega είχε πιο φιλοκυβερνητική στάση, θα είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση από τις τράπεζες αυτή την περίοδο;" ρώτησε o βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. "Δεν υπεισέρχεται η πολιτική σε αυτό το θέμα. Είναι καθαρά οικονομικό το θέμα" ξεκαθάρισε ο Ηλ Τσίγκας.

Κανένας έλεγχος στην ταινιοθήκη

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία αποκάλυψε ότι η MOORESTEPHENS σε έγγραφό της αναφέρει ότι δεν έκανε έλεγχο στην ταινιοθήκη από τον οποίο προκύπτει ότι η αξία της είναι 117 εκατ. ευρώ, αλλά απλώς έλεγξε τα ιστορικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην αποτίμηση και έχουν αντιγραφεί ορθά από παλιούς ισολογισμούς.

Δεν καλούνται Δ. Κοντομηνάς, Μ. Καψής

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την κλήση Κοντομηνά και Καψή, που θεωρεί ότι το κανάλι κλείνει από την κυβέρνηση. "Δεν θα γίνει η Επιτροπή μας πρωινάδικο" αντέδρασε ο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. "Αυτό το πρωινάδικο βλέπει το Μαξίμου. Ο Καρανίκας δεν το έλεγε;" είπε ο Ανδ. Λοβέρδος. "Έχετε ξεπέσει σε ένα επίπεδο το οποίο δεν σας αντιστοιχεί" τον επέκρινε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος.

Το αίτημα δεν υιοθέτησε ούτε η Ν.Δ. ούτε το Ποτάμι, που αντελήφθησαν ότι όσα είπε ο Δ. Κοντομηνάς αφορούν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και, όπως είπε ο Γ. Μαυρωτάς, "θα ήταν προτιμότερο να κληθεί εκεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL