Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ / Γ. Δραγασάκης: Μάχη για τη Δημοκρατία η μάχη κατά της διαφθοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ / Γ. Δραγασάκης: Μάχη για τη Δημοκρατία η μάχη κατά της διαφθοράς

Το σήμα μηδενικής ανοχής που η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύει απέναντι στη διαφθορά επανέλαβαν χθες στελέχη της στην ημερίδα που αφορούσε την παροχή τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ. Η πάταξη της διαφθοράς έχει πια και πρακτικά αποτελέσματα, όπως αποτυπώνεται στα δημόσια έσοδα, ενώ την ίδια στιγμή τα τεχνικά κλιμάκια, κυβέρνησης και εταίρων, είναι κοντά σε συμφωνία για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Μηδενική ανοχή

Το... σύνθημα στη συνέχιση της μάχης κατά της διαφθοράς έδωσε πρώτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Η ανοχή για τέτοια φαινόμενα, όπως η διαφθορά, για τη δική μας κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά μηδενική. Και το έχουμε δείξει. Και θα συνεχίσουμε να το δείχνουμε έμπρακτα και όχι στα λόγια, προς πάσα κατεύθυνση όποτε και όπου χρειαστεί» διεμήνυσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ενώ αναφερόμενος στο τρίγωνο της διαπλοκής, μεταξύ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, τραπεζών και ΜΜΕ, ανέλυσε στην ομιλία του πώς η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα «ως ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό, που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία, την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των αδικιών, αλλά και ως προϋπόθεση για να εμπεδωθεί το νέο κοινωνικό ήθος που σέβεται το συλλογικό συμφέρον ως ένα από τα βάθρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας που θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε». Θέτοντας εν κατακλείδι τον στόχο «να περάσουμε από λογικές ανάθεσης, ρουσφετιού και πελατειακών σχέσεων σε μια κοινωνία των δικαιωμάτων και σε μια πολιτική που στηρίζει τα δημόσια αγαθά και διασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σ’ αυτά».

Δ. Παπαγγελόπουλος: Πανικόβλητοι οι εκπρόσωποι της διαπλοκής

Στις αντιδράσεις που συναντά η κυβέρνηση στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των οργανωμένων συμφερόντων εστίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Κάθε μέρα και κάθε βήμα μας εμπλουτίζουν, ισχυροποιούν και καθιστούν πλέον αποτελεσματικό το οπλοστάσιο κατά της διαφθοράς. Γι' αυτό άλλωστε αυξάνονται και πληθύνονται τον τελευταίο καιρό οι χαλκευμένες ειδήσεις, οι άναρθρες κραυγές, οι θεατρινισμοί, η υποκρισία και το θράσος των εκπροσώπων της διαπλοκής. Όλοι μας καταλαβαίνουμε και πολύ εύκολα το γιατί. Πανικόβλητοι βλέπουν να πλησιάζει το τέλος της άνομης και βλαβερής επιρροής τους στη χώρα μας». Επισήμανση που γίνεται, σημειωτέον, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με αυτό το θέμα...

Τρ. Αλεξιάδης: Το οφείλουμε στην κοινωνία

«Η σύγκρουση με τα φαινόμενα αυτά είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί το πιστεύουμε αλλά και γιατί το οφείλουμε στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, που έκανε λόγο για «διαρκή αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς», παρουσιάζοντας συγχρόνως τα απτά αποτελέσματα του αγώνα αυτού. Και επανέλαβε τα στοιχεία που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση για αύξηση των εσόδων σε σύγκριση με τους στόχους του προϋπολογισμού, στόχοι που «ήταν πολύ υψηλοί και πολύ δύσκολο να επιτευχθούν. Αυτά τα αποτελέσματα είναι η οριστική διάψευση όσων προέβλεπαν το προηγούμενο διάστημα ενεργοποίηση δημοσιονομικού κόφτη, σεισμούς, λιμούς και άλλες καταστροφές».

Τ. Κουίκ προς Βερολίνο: Δώστε τον Χριστοφοράκο

Πολιτικές «βόμβες» έριξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος της κυβερνητικής Επιτροπής Κατά της Διαφθοράς Τέρενς Κουίκ, που έθεσε ξανά το αίτημα -και ενώπιον των προσκεκλημένων από την Κομισιόν, τον ΟΟΣΑ κ.ο.κ.- προς τη Γερμανία «να μας δώσει τη λίστα Χριστοφοράκου αλλά και τον ίδιο τον Χριστοφοράκο. Περιμένουμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. να τοποθετηθούν σήμερα δημόσια σε αυτό το δημόσιο αίτημά μας και η Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ». Με τον υφυπουργό να επιφυλάσσει και ένα... φαρμακερό σχόλιο για την κυβέρνηση Σαμαρά: Θύμισε πώς εκείνη, «με εντολή Σαμαρά, αρνήθηκε τη βοήθεια του Ν.-Β. Μπόργιανς με την κατηγορία, υποψία ή βεβαιότητα -διαλέξτε- ότι προστάτευε πολιτικούς του φίλους».

Ο Τ. Κουίκ προέβλεψε δε επίσπευση στη διαλεύκανση υποθέσεων, από τη στιγμή που τοποθετήθηκε Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης μια αδέκαστη δικαστικός, η Μαρία Παπασπύρου: «Έχει προς διερεύνηση και παραπομπή στη Δικαιοσύνη φακέλους που έχουν το ύψος μιας πολυκατοικίας» σημείωσε χαρακτηριστικά και σε συνέχεια όσων είχε πει ο Τρ. Αλεξιάδης με νούμερα, «ήδη επιστρέφουν λεφτά από εκείνους που είναι στις λίστες εξωτερικού και πληρώνουν για να αποφύγουν τον διασυρμό του ονόματός τους. Είναι πολλά τα εκατομμύρια».

Τον κύκλο των κυβερνητικών παρεμβάσεων έκλεισε ο γ.γ. Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο που παίζει η επιτυχής αντιμετώπιση της διαφθοράς «στην ενίσχυση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών λαών στις κοινές μας προσπάθειες να οικοδομήσουμε μια σταθερή, δίκαιη και δημοκρατική Ένωση». Πρόσκληση προς τους πολίτες να προσέρχονται στις αρχές ή ακόμη και στο γραφείο του, προκειμένου να καταγγείλουν πάσης φύσεως διαφθορά, μικρή ή μεγάλη, κατέθεσε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Η συμφωνία με τον ΟΟΣΑ

Ο πόλεμος όμως κατά της διαφθοράς, εκτός από τη βούληση, προϋποθέτει και συγκεκριμένα εργαλεία: Ένα τέτοιο βήμα μπροστά κάνει τώρα η χώρα μας συνεργαζόμενη με τον ΟΟΣΑ. «Η ελληνική προσπάθεια ξέρουμε ότι θα φέρει αποτελέσματα» δήλωσε από την πλευρά της η Γκαμπριέλα Ράμος, επικεφαλής του γραφείου του γ.γ. του ΟΟΣΑ, αποτιμώντας προφανώς την ώς τώρα, ολιγόμηνη, συνεργασία. Τρίτος πυλώνας της συνεργασίας, η Ε.Ε. και δη η Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της οποίας Ντανιέλε Ντότο μίλησε για τα βήματα που θα γίνουν στην κοινή προσπάθεια, καθώς και για τις δέκα προτεραιότητες που έχουν θεσπιστεί και οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφθοράς. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε σχέση με τις διαδικασίες ελέγχου και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και η οργάνωση του συστήματος ανάκτησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα είναι πιο συγκεκριμένα οι δύο τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η πρώτη φάση του προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL