Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Π. Ρήγας: "Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι οικονομικοί ολιγάρχες και τα διάφορα καρτέλ κλήθηκαν να πληρώσουν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Ρήγας: "Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι οικονομικοί ολιγάρχες και τα διάφορα καρτέλ κλήθηκαν να πληρώσουν"

«Ο τελευταίος χρόνος στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια πολύ πλούσια εμπειρία για όλους μας. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που συνδυάζει την οικονομική και κοινωνική κρίση, την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και την ευθύνη της κυβερνητικής διαχείρισης ενός αριστερού κόμματος. Προσπαθήσαμε συλλογικά να ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτή και έτσι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε», τόνισε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Liberal.gr ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

Σχολιάζοντας την παρατήρηση περί «κλειστών, πλέον, στους δημοσιογράφους συνεδριάσεων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ» ο Π. Ρήγας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει κόμμα ανοιχτό και εξωστρεφές. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ακόμα και οι προσυνεδριακές μας διαδικασίες είναι δημόσιες ανοιχτές στον κόσμο. Από κει και πέρα, νομίζω πως είναι αυτονόητο το δικαίωμα  ενός πολιτικού κόμματος, να συζητά ορισμένα θέματα χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, εξάλλου όπως κι εσείς επισημάνατε στην αρχή της ερώτησης σας, τον κόσμο δεν τον αφορούν όλες οι λεπτομέρειες όσων διαδραματίζονται μέσα στα κόμματα».

Ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι «το πολυκέφαλο σύστημα χάνει όντως τα προνόμιά του, γι' αυτό και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας πλαστής εικόνας πλήρους καταστροφής, ενός φαντασιακού Αρμαγεδδώνα που ποτέ τελικά δεν φτάνει στη χώρα» και πρόσθεσε ότι «επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι οικονομικοί ολιγάρχες και τα διάφορα καρτέλ κλήθηκαν να πληρώσουν», αναφέροντας ότι «για πρώτη φορά έχουν ανοίξει οι λίστες φοροδιαφυγής και ήδη από τις αρχές του 2015 έχουν εισπραχθεί 900 εκατομμύρια ευρώ. Νομοθετήσαμε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και καυσίμων. Εντείναμε τους ελέγχους στα τελωνεία με αποτέλεσμα την αύξηση μέσα σε ένα χρόνο κατά 110 εκ. ευρώ των δημοσίων εσόδων, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΕ».

Επιπλέον, ο Π. Ρήγας σημείωσε ότι «επιβάλλαμε -με πολύ κόπο και παρά τα εμπόδια που έβαλε στο δρόμο μας η αντιπολίτευση- καθεστώς νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο. Η εφαρμογή του νόμου θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία πάνω από 250 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Μια σύγκριση λοιπόν με τις αντίστοιχες επιδόσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων βοηθά να καταλάβει κανείς εάν η κυβέρνηση αυτή συγκρούεται ή όχι με την ολιγαρχία».

Είπε ότι είναι «τουλάχιστον επιεικής» ο δημοσιογραφικός χαρακτηρισμός «παρωνυχίδα της οικονομικής ολιγαρχίας», αναφορικά με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, που, όπως είπε, «τόσα χρόνια λειτουργούσαν χωρίς άδεια" και πρόσθεσε ότι "μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης αποτέλεσαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες βασικό πυλώνα στο αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής "Πολιτικό σύστημα - Τράπεζες – ΜΜΕ».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή μέσα στην κρίση οι τράπεζες σταμάτησαν να χορηγούν δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις, πλην των καναλιών, τα οποία συνέχισαν να λαμβάνουν δάνεια βάζοντας μάλιστα -όπως κυνικά οι ίδιοι ομολογούν- για εγγύηση αέρα. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φάσμα και έχουν την ευχέρεια να πιέζουν την καθημερινή ατζέντα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν αποτελούν παρωνυχίδα της ολιγαρχίας λοιπόν. Σχεδόν τριάντα χρόνια αναρχίας και ασυδοσίας στο χώρο των τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι παραπάνω από αρκετά. Ήρθε η ώρα ο νόμος να εφαρμοστεί για όλους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως «αποσοβήθηκε το ενδεχόμενο η υπόθεση Καλογρίτσα να αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του σχεδίου (για τις τηλεοπτικές άδειες)» και με την πρόσθετη δημοσιογραφική επισήμανση ότι «έχουν προϋπάρξει ανάλογες περιπτώσεις, όπως ας πούμε ήταν για τον Αντρέα η υπόθεση Κοσκωτά και για τον Καραμανλή το Βατοπέδι, αν και βεβαίως μετά την απόσυρση δεν έχει την ίδια ένταση η υπόθεση», ο Π. Ρήγας είπε ότι «ήταν ως ένα σημείο δεδομένο ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα προσπαθούσαν να μας πλήξουν στο αδιαμφισβήτητο στην κοινωνία, ακόμη και σήμερα που μιλάμε, ηθικό μας πλεονέκτημα».

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ότι «στην προσπάθειά τους αυτή, δεν διστάζουν να αποδεχτούν ότι οι ίδιοι ανέχτηκαν, ανέθρεψαν και συμμετείχαν σε όλο αυτό το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που κατατρώει τη χώρα. Οι επανειλημμένες αναφορές τους στη "νέα" κατ' αυτούς διαπλοκή δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι υπήρξε και παλιά, στην οποία εκ των πραγμάτων συμμετείχε το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης. Σίγουρα δεν ήμασταν εμείς πάντως».

«Σε ό,τι μας αφορά είχαμε από την αρχή πει πως η νομιμότητα θα τηρηθεί για όλους και αυτό ακριβώς συνέβη, θα αφήσω στην κρίση των αναγνωστών σας αν είχε συμβεί το ίδιο στις περιπτώσεις Κοσκωτά και Βατοπεδίου» πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα πουλήσει ο Μητσοτάκης εάν έλθει», ο Π. Ρήγας είπε ότι «εάν στο εγγύτερο ή απώτερο μέλλον μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θελήσει να ιδιωτικοποιήσει ΔΕΚΟ ή άλλους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, καθώς θα βρίσκονται ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο».  

Χαρακτήρισε την υπαγωγή των δημόσιων επιχειρήσεων στο νέο Υπερταμείο ως «προϊόν συμβιβασμού στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές», προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση όμως με το ΤΑΙΠΕΔ των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο Υπερταμείο δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν γίνεται υποθήκευση περιουσίας, οι μετοχές ανήκουν μόνο στο ελληνικό δημόσιο και δεν μπορούν ούτε να μεταβιβαστούν, ούτε να πουληθούν. Είναι ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής βούλησης λοιπόν η πιθανή ιδιωτικοποίηση μιας ΔΕΚΟ. Σας διαβεβαιώνω ότι την βούληση αυτή δεν την έχουμε».  

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επίδειξη «τεράστιας ψυχραιμίας, ωριμότητας και υπομονής» εκ μέρους των πολιτών στην διαχείριση της κρίσης, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν ασκεί πολιτική βάσει δημοσκοπήσεων», επισημαίνοντας ότι «η πολιτική μας στόχευση είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και την επιτροπεία ανεπιστρεπτί" και τόνισε ότι "η πολιτική μας δεν έχει ορίζοντα τον Οκτώβρη του 2016, αλλά το τέλος της τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε».

«Πέρυσι το καλοκαίρι υπογράψαμε ένα δύσκολο, εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Κανείς μας δεν ανέμενε η κατάσταση να είναι εύκολη. Είμαστε στο σημείο εκκίνησης της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για εφησυχασμούς, είναι ώρα για σκληρή δουλειά», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την διευθέτηση του χρέους, απέρριψε τον χαρακτηρισμό της ως «ιερό δισκοπότηρο» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αναφέρεται στην ανάγκη διευθέτησης του χρέους από τότε ακόμα που η κυβέρνηση Σαμάρα-Βενιζέλου το χαρακτήριζε βιώσιμο και συνέχιζε να δεσμεύεται για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα που μεταφράζονταν σε δυσβάσταχτα μέτρα» προσθέτοντας ότι «είναι πανθομολογούμενη η διαπίστωση ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της επιτροπείας» και αναφέροντας επιπλέον ότι «το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν αφορά λοιπόν κανένα ιερό δισκοπότηρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί ξεκάθαρο κομμάτι της συμφωνίας του Ιουλίου 2015 και της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Μαΐου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί στην κατεύθυνση αυτή και από τη στιγμή που υλοποιούμε το δικό μας κομμάτι της συμφωνίας απαιτούμε να πράξουν το ίδιο».

Ο κ. Ρήγας απέκλεισε επίσης την περίπτωση «να μην υπάρξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απομείωση του ελληνικού χρέους», τόνισε ότι «όσο ταχύτερα συμβεί αυτό τόσο το καλύτερο» και πρόσθεσε ότι «όσοι προεξοφλούσαν, ή και επιθυμούσαν, την πτώση της κυβέρνησης τα Χριστούγεννα του 2015, το Πάσχα του 2016 και την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διενέργεια εκλογών διαψευστήκαν από την ίδια την πραγματικότητα».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψει η χώρα σε μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη και για να σταθεί η κοινωνία και πάλι στα πόδια της. Έχουμε μπροστά μας κάτι λιγότερο από τρία χρόνια για να το υλοποιήσουμε, προκειμένου να θέσουμε εν συνεχεία τα πεπραγμένα μας στην κρίση του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το τι διαφορετικό πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ενώ κατηγορεί την ΝΔ για ακραίο νεοφιλελευθερισμό», έκανε λόγο «για εμφανή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, διαχωριστική γραμμή μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων» με την «νεοφιλελεύθερη άποψη να αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές παροχές και υποδομές ως περιττά έξοδα, σπατάλη, αχρείαστο κόστος και να προτείνει την παράδοση των υποδομών και των υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα».

«Στον αντίποδα αυτής της λογικής, οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις θεωρούμε ότι τέτοιου χαρακτήρα δαπάνες είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν και εσείς, ότι οι διαφορές είναι βαθιές, δομικές και ουσιαστικές, τόσο σε επίπεδο πρακτικής, όσο και σε επίπεδο στρατηγικής», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την «προσέλκυση νέων μελών στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ" είπε "το μεγάλο μας στοίχημα την επόμενη περίοδο είναι η αντιστοίχιση του εκλογικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό. Είναι κάτι στο οποίο έχουμε ήδη καθυστερήσει».

«Στόχος μας στο επερχόμενο 2ο Συνέδριο είναι να καταδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς, το οποίο δεν κλείνεται στον εαυτό του και στις παραδοσιακές μορφές άσκησης και συμμετοχής στην πολιτική, αλλά μαζικοποιείται επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο κ. Ρήγας καταλήγοντας «έχουμε ήδη απευθύνει πολιτικό κάλεσμα, χωρίς πιστοποιητικά κομματικής θητείας στην αριστερά, προς όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Προς όλους εκείνους που μοιράζονται μαζί μας τη θέληση για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, τη δημοκρατική εμβάθυνση και τη ρήξη με τις παθογένειες. Όποιος αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα η προσπάθεια αυτή να πετύχει και επιθυμεί ανιδιοτελώς να συνεισφέρει είναι ευπρόσδεκτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL