Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΦΙΛΗ / "Δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος" δηλώσεις σαν του Αμβρόσιου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΦΙΛΗ / "Δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος" δηλώσεις σαν του Αμβρόσιου

H επίθεση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου κατά του Νίκου Φίλη, με τις λέξεις που επιλέγει να χρησιμοποιεί, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ιεράρχες - το αντίθετο. Έως τώρα όμως, υπήρχε η σιωπηλή πλειοψηφία που, αν δεν αποδοκίμαζε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τουλάχιστον κρατούσε αποστάσεις.

Από χθες όμως υπάρχει καταγεγραμμένη η πρώτη δημόσια διαφωνία μητροπολίτη της Εκκλησίας: ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, κατακρίνει τους «απρεπείς χαρακτηρισμούς» που χρησιμοποίησαν «εκκλησιαστικά» -σε εισαγωγικά σημειωτέον από τον ίδιο- πρόσωπα, φωτογραφίζοντας τη συμπεριφορά του κ. Αμβρόσιου.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, προέρχεται δε, από έναν ιεράρχη χαμηλών τόνων, εκ των στενότερων συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ (είχε διατελέσει Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί ημερών του).

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Δαμασκηνού έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε υπουργέ, θλίβομαι βαθύτατα διότι εκ στόματος κάποιων ‘εκκλησιαστικών’ προσώπων ακούσθηκαν πρόσφατα απρεπείς και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί, που οπωσδήποτε Σας προσβάλλουν. Σαφώς δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος και ασφαλώς δεν εκφράζουν όλους μας. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, απόψεις και προσεγγίσεις, όπως είναι φυσικό σε μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι χριστιανική εντολή και προϋπόθεση δημοκρατίας. Με το θάρρος της παλιάς μας γνωριμίας (σ.σ.: ήταν συμμαθητές στην Πρότυπο Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης) σας εύχομαι ολόψυχα υγεία και δύναμη».

Ν. ΠΑΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL