Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Δ.Σ. ATTICA BANK / Δ.Σ. Αttica Βank: Όλοι άλλαζαν, αλλά οι "βενιζελικοί" σταθεροί!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Σ. ATTICA BANK / Δ.Σ. Αttica Βank: Όλοι άλλαζαν, αλλά οι "βενιζελικοί" σταθεροί!

Όχι ένα, αλλά δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πολύπαθης Αttica Βank ήλεγχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περίοδος που συμπίπτει περίπου με την προεδρία του στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν μάλιστα τέτοιο το ενδιαφέρον του για τη μικρή αυτή μη συστημική τράπεζα, ώστε μόλις είδε την πόρτα εξόδου το ένα από αυτά, αμέσως αντικαταστάθηκε από άλλο «βενιζελικό». Με άλλα λόγια, σαν να είχε... ποσόστωση ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εν λόγω τράπεζα, όπου με βάση αυτά που τελευταία έχουν γίνει γνωστά, όποιος είχε μπάρμπα στην... Κορώνη έπαιρνε κι από ένα δάνειο!

Στην ανάμειξη «βενιζελικών» στα καίρια πόστα της Αttica Βank κάποιες φορές δεν τηρούνταν ούτε τα προσχήματα... Από τις 7 Φεβρουαρίου 2014 στο Δ.Σ. της τράπεζας συμμετέχει ο εξ αγχιστείας συγγενής του πολιτικού Νικόλας Μπακατσέλος. Ο πρώτος εξάδελφος της γυναίκας του τ. προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ο γιος του εκλιπόντος εκδότη Αλέξανδρου Μπακατσέλου. Όμως οι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» σε μία από τις ανακοινώσεις τους εντοπίζουν και υπογραμμίζουν το εξής περιστατικό: την περίοδο που ο Ν. Μπακατσέλος ήταν στο Δ.Σ., η Αttica Βank άναψε πράσινο φως στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος που εξέδιδε τον «Αγγελιόφορο», να πάρει «νέο επιχειρηματικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ», επιπλέον «να ρυθμίσει οφειλές 1,4 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δέκα ετών». Χωρίς να μπαίνει κανείς στην ουσία των αποφάσεων της τράπεζας, στελέχη του τραπεζικού χώρου με τα οποία επικοινωνήσαμε έκαναν λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων».

Ο Ν. Μπακατσέλος ήταν ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος μέχρι την τελευταία αλλαγή σύνθεσης του Δ.Σ., αξίζει να σημειωθεί όμως ότι κατείχε και πρόσθετη θέση, στην τριμελή Επιτροπή Ελέγχου της τράπεζας, Επιτροπή που έχει προφανώς λόγο για τις ανεπάρκειες που έχει διαπιστώσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ποιον, όμως, είχε αντικαταστήσει ο Ν. Μπακατσέλος στις αρχές του 2014; Τον Κωνσταντίνο Γουβάλα, που επί δυόμισι χρόνια διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Ο περί ου ο λόγος ήταν στενός, έμπιστος συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, καθώς διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού του γραφείου όταν εκείνος ήταν υπουργός και μάλιστα σε διάφορες υπουργικές θητείες του. Καθώς δε για κάποιους δεν υπάρχουν ασυμβίβαστα, όταν ο Ευ. Βενιζέλος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, ο Κ. Γουβάλας ήταν μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο αλλά και μέλος του Δ.Σ. της Αttica Βank, όπως πρόσφατα έγραψε γι' αυτόν η «Εφημερίδα των Συντακτών» (φ. 23ης Σεπτεμβρίου). Ταυτόχρονα δε με την απασχόλησή του στην τράπεζα, διορίζεται στις 30 Ιουλίου 2012 στο γραφείο του τότε Ε' αντιπροέδρου της Βουλής, του «βενιζελικού» Λεωνίδα Γρηγοράκου (ΦΕΚ 363, 30/7/2012).

Ο τρίτος «βενιζελικός» της Αttica Bank ήταν και ο μακροβιότερος. Ο Δημήτρης Βογανάτσης, μέλος του ΤΕΕ και με βαθιές σχέσεις με την «τράπεζα των μηχανικών», απομακρύνθηκε το καλοκαίρι στις πρόσφατες αλλαγές, έπειτα από τέσσερα χρόνια παραμονής στο Δ.Σ. Τον Μάρτιο του 2012 είχε υπογράψει, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας Βενιζέλου για την προεδρία του κόμματος. Στα πιο πρόσφατα, είχε αναλάβει τον συντονισμό της προεδρικής υποψηφιότητας Κωνσταντινόπουλου, ενώ είχε διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γιάννη Μανιάτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ήταν και μέλος του Δ.Σ. της ΓΑΙΟΣΕ.

Τούτων δοθέντων, αυτή δεν ήταν Τράπεζα Αττικής, η τράπεζα... Βενιζέλου ήταν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL