Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αλ. Τσίπρας: Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης

«Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης» με τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, σε Ευρώπη και Ελλάδα, απηύθυναν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, με πυξίδα και φράση -κλειδί το ότι «Η Ε.Ε. δεν θα υπάρξει αν δεν αλλάξει». Πρόταση που διατυπώθηκε στην ανοιχτή εκδήλωση -δημόσιο απολογισμό του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα έτη 2014 -16. Μια πρωτοβουλία που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς αν κρίνει κανείς από την... πολυχρωμία του πάνελ αλλά και του πυκνού ακροατηρίου, μια πρωτοβουλία που θα έχει ως πρώτο πολιτικό σταθμό το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον θετικό απολογισμό της συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. αλλά και εκείνης της Μπρατισλάβα, όπως όμως και για «την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης», τη συνάντηση της Ρώμης τον Μάρτιο του 2017.

Η πρόταση Τσίπρα

Αναφερόμενος στην πρόταση που έκανε και δεσμεύτηκαν επ’ αυτής οι προοδευτικοί ηγέτες στη συνάντηση που οργάνωσε ο πρόεδρος Ολάντ στο Παρίσι, για forum των ευρωπαϊκών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, ο πρωθυπουργός επισήμανε το στρατηγικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς. «Και από αυτό το αδιέξοδο θα πρέπει εμείς να βγούμε πρώτοι για να μπορέσουμε να βγάλουμε και την Ευρώπη» έδωσε το σύνθημα ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας «ενδιαφέροντα σήματα», όπως την πολιτική στροφή του γερμανικού SPD και τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο με την Αριστερά και τους Πράσινους. «Αυτό τον ενδιαφέροντα και αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που προφανώς αφορά και το μέλλον της Ελλάδας, δεν μπορούμε παρά να τον διεξάγουμε και στη πατρίδα μας» παραδέχτηκε εξάλλου.

Η ευκαιρία του Συνεδρίου

«Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σε λίγες μέρες είναι ένα βήμα, μια ευκαιρία για να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Ξέρω βέβαια ότι σε αυτόν τον διάλογο δεν δύνανται να συμμετάσχουν οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Γνωρίζω όμως», πρόσθεσε, «ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν και δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού, ανανεωτικού και σοσιαλιστικού χώρου που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θέλουν να λάβουν μέρος, θέλουν να καταθέσουν την άποψή τους, θέλουν να προσφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Σε όλους αυτούς θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης.

Γιατί η προσπάθειά μας να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, αλλά με την κοινωνία όρθια και προστατευμένη, είναι», όπως εξήγησε, «μια προσπάθεια που μας αφορά όλους. Όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Από αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να περισσεύει καμιά και κανείς» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δ. Παπαδημούλης: Μόνιμος χώρος διαλόγου

Αφορμή για όλα τα παραπάνω -όπως ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε- ήταν ο δημόσιος απολογισμός του Δ. Παπαδημούλη, που πρότεινε να συγκροτηθεί «μόνιμος χώρος διαλόγου των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, με στόχο τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου στην ελληνική κοινωνία». Και σε αυτόν τον διάλογο -τόνισε με έμφαση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- «έχει θέση κάθε συλλογικότητα αλλά και κάθε ανέστιος κομματικά πολίτης που ενδιαφέρεται για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης συμμαχίας». Ο Δ. Παπαδημούλης, επίσης, προσδιόρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που εκφράζει το 30%-35%, γιατί «έτσι το θέλησε ο λαός», πλην όμως δεν γίνεται «να έχουμε τη νοοτροπία του 4%». Και εξαπέλυσε επίθεση στις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που διακρίνονται για το «αντιΣΥΡΙΖΑ μένος τους, κάτι που δεν είναι προοδευτικό, δεν οδηγεί κεντροαριστερά ούτε καν στο δημοκρατικό κέντρο. Οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά μιας έξαλλης ρεβανσιστικής Δεξιάς, νεοφιλελεύθερης, δέσμιας μεγαλοσυμφερόντων αλλά και με ακροδεξιά στελέχη».

Π. Ρήγας: Εδώ μας έφτασαν οι δεξιές πολιτικές

Τη διαχωριστική γραμμή με τον αντίπαλο πόλο περιέγραψε εμφατικά ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας όταν σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά απόρροια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ε.Ε., με διόγκωση των αντιθέσεων, με διόγκωση του ελλείμματος Δημοκρατίας». Στον αντίποδα όμως βρίσκεται η Αριστερά, που «υπάρχει για να υπηρετεί την κοινωνία, τον κοινωνικό μετασχηματισμό» σημείωσε επίσης ο Π. Ρήγας.

Γ. Μπουρνούς: "Προοδευτικός πυρήνας"

Για «προοδευτικό πυρήνα» και «χώρο συνεύρεσης διαλόγου ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες» μίλησε το μέλος της Π.Γ. και συντονιστής της συζήτησης Γιάννης Μπουρνούς, που μετέφερε άνεμο αισιοδοξίας από τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, με πιο πρόσφατη αυτή από το Βερολίνο.

Παρεμβάσεις Ηλ. Νικολακόπουλου, Μ. Σαμπατακάκη

Κοντά στις ομιλίες των πολιτικών (με τη στενή έννοια), οι καρδιές των παρευρισκομένων γλύκαναν ακούγοντας τον ομ. καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο να μιλά για τον Λ. Κύρκο, τον Κ. Φιλίνη, τον Μ. Παπαγιαννάκη, για το ρεύμα της «ευρωπαϊκής δημοκρατικής Αριστεράς».

Αλλά και από τον Μιχάλη Σαμπατακάκη, η ομιλία του οποίου πολλές φορές διακόπηκε από τα χειροκροτήματα, που θυμήθηκε τον Ενρ. Μπερλινγκουέρ, τον Μπ. Δρακόπουλο, τον Ν. Πουλαντζά, το Αγγ. Ελεφάντη και πώς το ΚΚΕ Εσωτερικού έπεισε τους αριστερούς πολίτες ότι η Δημοκρατία, και όχι τα όπλα, είναι το φυσικό πεδίο των αγώνων. «Μόνο η απεμπλοκή της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας από τη Δεξιά θα δώσει προοπτική στην Ευρώπη» εκτίμησε ο Μ. Σαμπατακάκης, ο οποίος, δηλώνοντας «παρών» στο εναλλακτικό σχέδιο, τέλειωσε την ομιλία του με μια υπόσχεση: «Θα τα ξαναπούμε!».

Πλήθος κόσμου, ποικιλία ρευμάτων και γενεών

Ποιοι παρέστησαν στην κατάμεστη αίθουσα του «Τιτάνια» (αλλά και άλλοι... τόσοι έξω από αυτήν); Από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, τη γενιά της Αντίστασης και τη γενιά του 1-1-4 ώς τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές αλλά και πολύ νεότερους που δεν πρόλαβαν να βιώσουν το ΚΚΕ Εσωτερικού ή και τον Συνασπισμό. Ενεργοί πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως ανένταχτα μέλη του ρεύματος της Σοσιαλδημοκρατίας ή της πολιτικής οικολογίας, που συμμερίζονται όμως την ίδια αγωνία με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και βέβαια, «παλιοί, γνώριμοι σύντροφοι και συντρόφισσες, με τους οποίους έχουμε καιρό να βρεθούμε» όπως εισαγωγικά παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας.

Ονομαστικά -και με τον κίνδυνο να μην είδαμε κάποιους μέσα στο πυκνό ακροατήριο- στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Φ. Κουβέλης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Λ. Βάσσης, ο Αντ. Ρουπακιώτης, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Θ. Παπαχριστόπουλος, η Μ. Ρεπούση, η Μ. Γιαννακάκη, η Αν. Φιλίνη, ο Χρ. Μαυροκεφαλίδης, ο Στ. Τζουμάκας.

Ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, παρόντα ήταν δεκάδες μέλη του υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος και Φ. Βάκη, η γραμματέας και ο διευθυντής της Κ.Ο. Αφρ. Θεοπεφτάτου και Κ. Ζαχαριάδης, περισσότεροι από 50 βουλευτές, μέλη της Π.Γ. και της Κ.Ε., άνθρωποι της Τ.Α., ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, αλλά και δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της «Α» Δ. Στούμπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL