Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ "φέσωσαν" με 13 εκατ. την Attica Bank
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ "φέσωσαν" με 13 εκατ. την Attica Bank

Στον... λάκκο που έσκαψε η ίδια, έπεσε η Νέα Δημοκρατία στο θέμα της Attica Bank, καθώς οι σούπερ ευνοημένοι από τις διοικήσεις της τράπεζας ήταν το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, με τα δανεικά και αγύριστα που έπαιρναν. Ήταν άλλωστε οι ίδιες διοικήσεις που έδιναν δάνεια στον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, επί ημερών κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (2010 - 2011).

Όπως μάλιστα προκύπτει από τη συζήτηση κατά την κατάθεση του τέως διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Αλέξανδρου Αντωνόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 14 Ιουλίου, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν καμία πρόθεση να επιστρέψουν τα δανεικά. «Έχει να απαντήσει κάτι ο κ. Μητσοτάκης για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια;» ήταν το ερώτημα που έθεταν εξάλλου κυβερνητικοί κύκλοι.

Ούτε ευρώ δεν κατέβαλε η Ν.Δ.

Χωρίς υπερβολή, η ανάγνωση των πρακτικών της εξεταστικής, ακόμη και σήμερα, δύο μήνες μετά την επίμαχη συνεδρίαση, είναι εξόχως διδακτική για τον τρόπο που δανειοδοτούνταν τα, έως το 2015, εναλλασσόμενα κόμματα εξουσίας.

Παραδοχή πρώτη, «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πραγματοποιήσει στην τράπεζά μας κάποια καταβολή» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. «Από τη λήψη του δανείου και στη συνέχεια;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, με το στέλεχος της τράπεζας να απαντά καταφατικά. «Τόκους κατέβαλε;» - και η απάντηση, «Ούτε τόκους». Γι' αυτό και οι εξώδικες επιστολές, επτά συνολικώς, στο διάστημα 2012 -2014, ενώ στη συνέχεια προέβη σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων. Από το 2015 και μετά, η Ν.Δ. χαρακτηρίστηκε «μη συνεργάσιμος δανειολήπτης», και μόνο πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε συζητήσεις για την αποπληρωμή τους.

Το... μεγάλο («γαλάζιο») κόλπο ήταν άλλο, ωστόσο: η Ν.Δ. πήρε δάνεια από την Αγροτική και την Attica βάζοντας ενέχυρο τις κρατικές χρηματοδοτήσεις των ίδιων ετών (2013 και 2014), με άλλα λόγια το ίδιο ποσό το έβαλαν ενέχυρο δύο φορές, όπως αποκάλυψε ο Σπ. Λάππας. Το τέχνασμα με τη δανειοδότηση, ωσάν τα ποσοστά τους να έμεναν στο διηνεκές σταθερά είναι γνωστό, ακόμη και με αυτό το δεδομένο όμως, το δάνειό της η Ν.Δ. θα το εξοφλούσε σε... 205 χρόνια, όπως υπολόγισε ο Σπ. Λάππας.

Τα «πράσινα» κόλπα

Την ίδια... τεχνογνωσία όμως φαίνεται πως είχε υιοθετήσει και το ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι εκείνο δεν ήταν εξ αρχής κακοπληρωτής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το δάνειο του ΠΑΣΟΚ θα εξοφληθεί με τους ρυθμούς αυτούς σε... 740 χρόνια. «Δεν το διαγράφετε να τελειώνουμε, να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό;», εξανέστη ο Σπ. Λάππας.

Ένα... «παράδοξο» ανέδειξε ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης: «Λίγες μέρες πριν από την υπογραφή του δανείου αυτού, δηλαδή της εκταμίευσης, όπως τη λέτε εσείς, η διοίκηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εξηγήσει στη διεύθυνση της τράπεζάς σας τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει τις καταβολές. Αναφέρει, λοιπόν, ότι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί η τρίτη και η τέταρτη δόση της επιχορήγησης του 2011, έτσι οι εξηγήσεις γίνονται δεκτές και προχωράτε στην εκταμίευση.

Προκύπτει, όμως -και είναι δεδομένο, διότι αυτό δεν μπορείτε να πείτε πως δεν το ξέρατε, αφού υπάρχει μέσα στη σύμβαση- ότι η επιχορήγηση του 2011 δεν είχε εκχωρηθεί. Είχε εκχωρηθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Παρά ταύτα, γίνεται δεκτή η εξήγηση, και εκταμιεύεται η δόση. Παρά το γεγονός, κοινώς «Καταπίνετε», εσείς τη διαβεβαίωση, αφού με μια απλή αναδρομή στη σύμβαση θα μπορούσατε να το είχατε εντοπίσει και εκείνος ο οποίος βεβαίως παρέχει αυτή τη διαβεβαίωση διαπράττει το αδίκημα της απάτης. Καμία αμφιβολία περί αυτού» είπε ο βουλευτής απευθυνόμενος στην τότε διοίκηση της τράπεζας.

Στη συνέχεια μάλιστα, ο βουλευτής υποστηρίζει πως το δάνειο πήρε το «πράσινο φως», παρά τις ενστάσεις του εισηγητή που παρακάμφθηκαν κατόπιν... άνωθεν διαβεβαίωσης. Απαντώντας, ο Αλ. Αντωνόπουλος παραδέχθηκε πως «υπήρχε διαφωνία μεταξύ του εισηγητή και του υφισταμένου του τμηματάρχη», αλλά «δεν είναι ασύνηθες στις τράπεζες να υπάρχουν διαφωνίες».

Απαντήσεις από Μητσοτάκη ζητάει το Μαξίμου

Τη «γαλάζια» υποκρισία ανέδειξαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνοντας: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη ΔΕΘ ότι είναι αδιανόητο 'μια τράπεζα, με διοίκηση φιλική προς την κυβέρνηση, να δίνει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια' προφανώς δεν αναφερόταν στα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το ίδιο του το κόμμα από την Τράπεζα Αττικής.

Να, όμως, που όλα έρχονται στο φως» επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και συνεχίζουν: «Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατομμύρια ευρώ, την Τράπεζα Αττικής, για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται.

Έχει να απαντήσει κάτι ο κ . Μητσοτάκης για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια; Θα μας πει πότε και πώς προτίθεται να επιτρέψει τα χρήματα; Ή εφαρμόζει τη 'Συμφωνία Αλήθειας' όπου τον βολεύει;» αναρωτιούνται από την κυβέρνηση.

Απαντώντας, η Ν.Δ. μάς λέει τι αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τούδε και στο εξής για τον δανεισμό, κουβέντα όμως για το παρελθόν. Ενώ το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για... διαπλοκή (!) το κυβερνών κόμμα: «Η ΣYPIZA bank χρηματοδότησε τον ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο, για να φτιάξει το ΣYPIZA channel». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι «αποδεικνύονται πραγματικά οι καλύτεροι μαθητές του παλιού συστήματος. Έμαθαν τα παλιά κόλπα 40 χρόνων ούτε σε δύο. Άρχισαν ήδη να συναγωνίζονται τους δάσκαλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL