Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Αντιπαράθεση στη Βουλή για το αίτημα της ΝΔ να κληθούν Παππάς, Κρέτσος και υπερθεματιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το αίτημα της ΝΔ να κληθούν Παππάς, Κρέτσος και υπερθεματιστές

Με αντιπαραθέσεις συνεχίζεται η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί του αιτήματος της ΝΔ να κληθούν ο υπουργός Επικρατείας, ο γενικός γραμματέας Τύπου και Ενημέρωσης και οι προσωρινοί υπερθεματιστές. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χροστοδουλοπούλου εμφανίσθηκε αρνητική και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να συνδέσει την συγκυρία με το πολιτικό της αίτημα και υπογράμμισε: «θέλετε να επηρεάσετε και την Δικαιοσύνη. Νομίζετε ότι όσο θα συνεδριάζει η Δικαιοσύνη θα ακούει τις φοβερές σας συνταγματικές αναλύσεις. Ξέρει η κοινωνία. Αναζήτησα τα πρακτικά και είδα πως όταν έκλεισε η ΕΡΤ κανείς από εσάς δεν είχε την ίδια ευαισθησία να συνεδριάσει η Επιτροπή (…) Θα τα κρίνουμε όλα όταν θα γίνουν μέσα ενημέρωσης. Τώρα δεν έχουν τίποτα δεν έχουν ούτε άδειες, ούτε γραφεία». «Το αίτημα παραπέμπει σε πόθεν έσχες για το οποίο η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα», υπογράμμισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

«Ο υπερθεματιστής δεν έχει δεκάρα τσακιστή από αυτά που λέει», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ρωτώντας «πως έκαναν δεκτό ένα άνθρωπο που δεν έχει ούτε ένα ευρώ;». «Ακούω τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να λέει «αν καταβάλλουν τα χρήματα». Δηλαδή αν είχαν βρει τα λεφτά από εμπόριο όπλων και τα καταβάλανε εμείς είμαστε εντάξει;», σημείωσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας υποστήριξε ότι αυτοδικαίως πρέπει να γίνουν οι κλήσεις και ότι «δεν μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία η αίτηση της ΝΔ. η πλειοψηφία απλώς έχει την υποχρέωση να καλέσει τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα».

«Η πενταμελής επιτροπή δεν έκανε έλεγχο πόθεν έσχες. Αυτό που έκανε ήταν έλεγχος πόθεν… έξις για την εξουσία που έχει», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να κληθούν και οι επιλαχόντες υπερθεματιστές και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει καταστήσει το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών άξονα της πολιτικής της» «Είχα πει ότι η διαδικασία της αδειοδότησης θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και ότι θα εκτεθεί η κυβέρνηση ανεπανόρθωτα. Εδώ βρισκόμαστε τώρα», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «εμείς ούτε θα προκαταλάβουμε ούτε θα υποκαταστήσουμε τον πολυεπίπεδο έλεγχο της Δικαιοσύνης». Ακόμη κατηγόρησε τον υπουργό Επικρατείας ότι «ενημέρωσε τον αναρμόδιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή την Βουλή προσβάλλοντας τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος και την Επιτροπή».

Η αρνητική στάση της προέδρου Τ. Χριστοδουλοπούλου στο αίτημα προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ.

«Εμείς δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πόθεν έσχες (…) Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τον τρόπο προέλευσης των χρημάτων των υπερθεματιστών. Ούτε η Επιτροπή ούτε το ΕΣΡ. ο νόμος προβλέπει τις αρμοδιότητες της πενταμελούς επιτροπής για τον έλεγχο πόθεν έσχες. Οι υπερθεματιστές δεν είναι υπόχρεοι να κάνουν δήλωση πόθεν έσχες. Όταν πάρουν την άδεια θα είναι. Διαβάστε το νόμο», τόνισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου. «Τι είναι αυτά που λέτε;», αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. «Ο νόμος λέει ότι η προέλευση των χρημάτων τεκμαίρεται με υπεύθυνες δηλώσεις. Κακώς μιλούμε και στα μέσα ενημέρωσης για πόθεν έσχες. Εγώ δεν θέλω να υπερασπιστώ κανένα ούτε να καλύψω κανένα. Αυτά όπου να είναι θα κριθούν. Μιλάτε σαν να μην υπάρχει άλλος που θα σώσει αυτό τον τόπο. Μιλάτε σαν να μην υπάρχουν τα δικαστήρια», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής με τον Χ. Αθανασίου να λέει ότι «ακυρώνετε το κοινοβούλιο».

«Οδηγείτε σε πολιτική συγκάλυψη ενός σκανδάλου. Αυτό κάνετε και μπλέκετε το κοινοβούλιο στη συγκάλυψη αρνούμενη τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», είπε ο Μ. Βορίδης.

«Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασκείται με πολλούς τρόπους. Αρνούμαι τον «κοινοβουλευτικό έλεγχο». Μπορείτε να κάνετε επίκαιρη ερώτηση, επερώτηση. Μπορείτε να κάνετε απίθανα πράγματα και μάλιστα σε πέντε μέρες και όχι με την Επιτροπή Θεσμών που θα κάνει ένα χρόνο. Γιατί θέλετε να συζητάμε για ένα χρόνο;», του απάντησε η Τ. Χριστοδουλοπούλου. «Θέλετε να πάρει ο Καλογρίτσας κανάλι χωρίς φράγκο», επέμεινε ο Μ. Βορίδης.

«Είμαι σίγουρη ότι αν οι πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο είναι σωστές το ΣτΕ θα κάνει την δουλειά του. Αυτό δεν θέλετε; Να μην πάρει κάποιος άδεια με βοσκοτόπια; Αυτό θα κριθεί», τόνισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

«Με το ηθικό πλεονέκτημα τελειώσαμε. Εσείς στηρίξαμε όλο σας το επιχείρημα στη διαφάνεια. Αρνείστε γιατί είναι η ηλεκτρονική διαπλοκή», είπε ο Μ. Βορίδης. «Εννοείται ότι υπερασπιζόμαστε την διαφάνεια», αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ρώτησε: «το δικαστήριο τι θα πει. Θα πει καλώς καμωμένα;».

«Γίνονται σκάνδαλο φοβερά και δεν θέλετε να ελεγχθούν», επέμεινε ο Μ. Βορίδης και η Τ. Χριστοδουλοπούλου του επεσήμανε ότι «αν αυτά ισχύουν θα γίνει ακύρωση της άδειας από το δικαστήριο» και του υπενθύμισε ότι «με τις διοικήσεις που εσείς διορίζατε έπαιρνε δάνεια ο Καλογρίτσας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL