Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Πίεση στη Δικαιοσύνη από τον γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη: / Πίεση στη Δικαιοσύνη από τον γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη: Αν το ΣτΕ ακυρώσει τον διαγωνισμό, πρέπει να πάμε σε εκλογές!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίεση στη Δικαιοσύνη από τον γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη: / Πίεση στη Δικαιοσύνη από τον γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη: Αν το ΣτΕ ακυρώσει τον διαγωνισμό, πρέπει να πάμε σε εκλογές!

Να διατηρήσει ανοιχτά όλα τα πολιτικά μέτωπα με την κυβέρνηση -και δη αυτό που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες- επιχειρεί η Ν.Δ., προκειμένου να συντηρηθούν οι συνθήκες πόλωσης και όταν περάσει ο αντίκτυπος από τις εμφανίσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί αναβρασμός για όσα είπε, αλλά και για όσα... δεν είπε στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού πίσω από τις γραμμές της ομιλίας και των απαντήσεων που έδωσε στην συνέντευξη Τύπου κρύβονται απολύσεις, κίνδυνοι για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, αλλά και απώλεια περαιτέρω δημόσιας περιουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε ήδη από την περασμένη Κυριακή, η Ν.Δ. επενδύει στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, προσδοκώντας την κήρυξη του Νόμου Παππά ως αντισυνταγματικού από το ΣτΕ. Μάλιστα, χθες, ο γραμματέας της Π.Ε. του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης προχώρησε κατ' ουσίαν σε παρέμβαση προς τη Δικαιοσύνη, συνδέοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πολιτικές εξελίξεις.

“Ακύρωση διαγωνισμού ίσον εκλογές”

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο Λευτ. Αυγενάκης επισήμανε ότι αν το ΣτΕ αποφανθεί ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, τότε “θα πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές”. “Είναι και αυτό ένα ζήτημα που επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη θέση της κυβέρνησης” πρόσθεσε ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, χθες το απόγευμα, η Ν.Δ. επανήλθε με ανακοίνωσή της, προκειμένου να αμφισβητήσει όσα είπε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός για την περίπτωση που κάποιος εκ των τεσσάρων πλειοδοτών αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για την τηλεοπτική άδεια που κέρδισε. Η Ν.Δ. έκανε λόγο για “διαγωνισμό - παρωδία” και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι “επιχειρεί και πάλι να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό”, ενώ επανέλαβε το αίτημά της “να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Παππάς, οι πλειοδότες, καθώς και όσοι έχουν άμεση εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία”.

Ν. Παππάς: “Ντροπή"

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. αντέδρασε έντονα ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “αδυνατεί να βγάλει την περούκα της διαπλοκής” - παραπέμποντας ευθέως στο περιστατικό με τους δύο περουκοφόρους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. “Ο διαγωνισμός έγινε, τα κριτήρια ήταν αυστηρά, ο οικονομικός έλεγχος γίνεται με το γράμμα του νόμου, οι υποψήφιοι -όπως δικαιούνται- κάνουν ενστάσεις ο ένας για τον άλλο. Ο καθένας ασκεί τα δικαιώματά του. Τα χρήματα καταβάλλονται τις επόμενες μέρες" διαβεβαίωσε, καταλήγοντας: “Αυτά τα χρήματα υπόσχεται η Ν.Δ. να τα δώσει πίσω στους καναλάρχες. Είναι ντροπή μεγαλύτερη ακόμα και από τα 27 χρόνια απραξίας και διαπλοκής”

Νεοφιλελεύθερο πογκρόμ

Κατά τα λοιπά, όπως προαναφέρθηκε, στη Ν.Δ. σχολιάζονται ποικιλοτρόπως τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις εμφανίσεις του στη ΔΕΘ. Την ώρα που στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν “θετικό απολογισμό” αυτών των εμφανίσεων, αρκετοί “γαλάζιοι” έχουν... διαφορετική άποψη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξάλλου, δεν έκρυβε σε κάθε λέξη την “ταξική μεροληψία” του, καθώς η βασική φιλοσοφία των προτάσεων που παρουσίασε είναι η περικοπή δαπανών από το Δημόσιο ως “αντιστάθμισμα” της μείωσης φόρων στον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον, όμως, ότι η πλειονότητα των εξαγγελιών του για μειώσεις φόρων αφορούσαν τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες - εκτός της υπόσχεσης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε με σχετική... σαφήνεια το πογκρόμ σε βάρος του Δημοσίου, αφού υποσχέθηκε μείωση κατά 200 ευρώ των καταναλωτικών δαπανών, 400 εκατομμύρια ευρώ “από την βελτίωση των αποτελεσμάτων ΔΕΚΟ”, 150 εκατομμύρια “από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους”, 140 εκατομμύρια από τον “εξορθολογισμό” (sic) της κρατικής επιχορήγησης στα “ευγενή” ταμεία, 100 εκατομμύρια ευρώ από τον συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις (κάτι που οδηγεί σε “εξαφάνιση” των επιδοτήσεων), 150 εκατομμύρια από την... ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα φάρμακα, 20 εκατομμύρια από τη συγχώνευση κτηριακών υποδομών, αλλά και διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων - αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγγειλε εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμυρίων ανά τετραετία από τη “στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα”, ομολογώντας ότι θα αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες καθήκοντα και εργασίες που τώρα επιτελεί το κράτος!

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ορθά κοφτά πως “δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα” στους συνταξιούχους, ενώ κάθε άλλο παρά... καθησύχασε τους δημοσίους υπαλλήλους για ενδεχόμενες απολύσεις, δηλώνοντας ότι “ο καλός δημόσιος υπάλληλος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα”. Το “καλός” συνδέεται με την εξαγγελία του για αξιολόγηση των δημόσιων λειτουργών, μόνο που η τελευταία αξιολόγηση, την οποία είχε κάνει ως υπουργός, προέβλεπε... υποχρεωτικό εκ των προτέρων αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που θα βαθμολογούνταν “κάτω από τη βάση” και θα απολύονταν - όπως και έγινε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL