Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Attica Bank / Attica Bank: Νηνεμία μετά την καταιγίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Attica Bank / Attica Bank: Νηνεμία μετά την καταιγίδα

Το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε στην Attica Bank, έγινε την Παρασκευή το απόγευμα, με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας (για τελευταία φορά με τη σύνθεση αυτή).

Εκεί, εκτός από την τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του προέδρου, ελήφθησαν αποφάσεις που στέλνουν τα αντίστοιχα μηνύματα σε ΤτΕ και ΕΚΤ, όπως ότι: Ανασυντίθεται η σύνθεση του Δ.Σ. στην κατεύθυνση του να είναι το νέο σχήμα περισσότερο έμπειρο (μεθαύριο, Τρίτη, στη γενική συνέλευση των μετόχων αναμένεται να επιλεγεί ο Θόδωρος Πανταλάκης διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank). Επιπλέον, η τράπεζα συμμορφώνεται, όπως ανακοίνωσε, με τα ευρήματα ελέγχου που διενήργησαν ΕΚΤ και ΤτΕ, ενώ αύριο, Δευτέρα, ξεκινά η διαδικασία για την εξεύρεση των 70 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου.

Κινήσεις καλής θέλησης προς την άλλη πλευρά (ΤτΕ), η οποία, παρ' ότι γνώριζε ότι η Attica Bank είχε ήδη δρομολογήσει όλες τις παραπάνω αλλαγές, επέλεξε να προβεί σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στην τράπεζα (καταθέτες -μέτοχοι), ίσως όμως και πέραν αυτής, παρά το μικρό της μέγεθος. Η ενέργεια να αποπέμψει τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. (ορθότερα, τρία μέλη και την Άννα Πουσκούρη, για την οποία η «Αυγή» αποκάλυψε ότι έχει κόκκινο επιχειρηματικό δάνειο ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ) και, κυρίως, η κίνηση του Γιάννη Στουρνάρα να κλειδώσει το δανεισμό της τράπεζας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλες, επικίνδυνες καταστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό όμως, ο ίδιος έδωσε λαβή για σχόλια ότι οι αποφάσεις του ήρθαν σε απάντηση της επιχείρησης της Οικονομικής Αστυνομίας στην εταιρεία της συζύγου του. Είναι, ωστόσο, η ώρα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να αρθεί στο ύψος της αποστολής του, διασφαλίζοντας την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Πώς; Με την έγκριση του νέου Δ.Σ. και την άρση του «παγώματος» δανειοδοτήσεων.

Για το τέλος, μια... υπόθεση με το δικό της ενδιαφέρον. Σε πείσμα των ευφάνταστων, ότι μέσα στα τρέχοντα 24ωρα ο Ιωάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσας επρόκειτο να πάρει δάνειο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η Attica Bank... έκλεισε στόματα σημειώνοντας: «Δεν υφίστανται εκκρεμότητες ούτε αιτήματα για νέα, σημαντικά δάνεια και πιστώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL