Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Τη Βουλή επισκέφθηκαν οι επιζώντες των πυρηνικών Ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη Βουλή επισκέφθηκαν οι επιζώντες των πυρηνικών Ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

«Ακόμα κι ένα πυρηνικό όπλο να μείνει στον κόσμο, αυτό παραείναι πολύ» υπογράμμισε ο T. Μορικάουα εκ μέρους των Χιμπακούσα, των επιζώντων από τα πυρηνικά Ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που επισκέφτηκαν και φέτος τη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του ετήσιου ταξιδιού του «Πλοίου της Ειρήνης» ανά τον κόσμο για να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού. Ο T. Μορικάουα εξέφρασε την ανησυχία του για την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας τη διαχρονική σχέση της με τον φασισμό και τον κίνδυνο που αποτελεί για την ειρήνη.

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, Π. Τριγάζης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να συνδεθεί το μήνυμα των επιζώντων από τα πυρηνικά Ολοκαυτώματα με το προσφυγικό, καθώς ο πόλεμος είναι η βασική αιτία της δημιουργίας του, όπως και με την προσφορά των μαρτυρικών μορφών του κινήματος Ειρήνης, του Γρ. Λαμπράκη και του Ν. Νικηφορίδη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τ. Κουράκης, χαρακτήρισε το μήνυμα των Χιμπακούσα «εξαιρετικά επίκαιρο, σε μια περίοδο που συνεχίζουν με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στον πλανήτη, αλλά και οι διεθνείς ανταγωνισμοί στο πεδίο των πυρηνικών εξοπλισμών».

Αλ. Τσίπρας: Ταυτιζόμαστε με το μήνυμα που μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο

«Ταυτιζόμαστε με το μήνυμα που μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απαλλαγή της ανθρωπότητας διά παντός από την πυρηνική απειλή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα που απέστειλε προς τους Χιμπακούσα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ολ. Βαζαίου - Νικηφορίδη, αδελφή του Ν. Νικηφορίδη, η οποία θα επιβιβαστεί στο «Πλοίο της Ειρήνης» για μερικές ημέρες, και τόνισε: «Όχι άλλη Χιροσίμα, όχι άλλο Ναγκασάκι! Ποτέ ξανά Μάρτυρες Ειρήνης στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε στους επιβάτες του «Πλοίου της Ειρήνης» ότι «ξέρουμε ότι διαπλέοντας τη Μεσόγειο έχετε στραμμένη τη σκέψη σας στην πολύπαθη Μ. Ανατολή». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, «ως κυβέρνηση και λαός, παρά τη δυσχερή οικονομική μας θέση, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε στους πρόσφυγες ανθρώπινες συνθήκες εγκατάστασης και προστασίας» και υπογράμμισε: «Διεκδικούμε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL