Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Το πόρισμα εμπειρογνωμόνων, βάση συζήτησης για τα εργασιακά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πόρισμα εμπειρογνωμόνων, βάση συζήτησης για τα εργασιακά

Σε συμφωνία να αποτελέσει το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων βάση διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά κατέληξαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και οι επικεφαλής των θεσμών. Το πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί τέλη Σεπτεμβρίου και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για μια διαπραγμάτευση με κανονικούς όρους. “Οι διαφορές μας με το ΔΝΤ είναι τόσο ακραίες, που κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς όπως είναι αυτό της ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών” σημείωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στη λιτότητα, πιέζοντας για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού σε επιχειρήσεις 100 έως 400 ατόμων, αλλά και στην απεμπλοκή του κράτους από τις διαδικασίες απόφασης για ομαδικές απολύσεις. Η απόφαση επί του ζητήματος θα καθυστερήσει πάντως, καθώς εκκρεμεί η δικαστική απόφαση σε σχέση με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής το 2013 και η οποία αναμένεται προς το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Ο πρώτος μικρός κύκλος διαπραγματεύσεων ολοκληρώνεται σήμερα με θέμα το ασφαλιστικό. Ο Γ. Κατρούγκαλος θα καταθέσει στους δανειστές την ολοκληρωμένη πρότασή του για το "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτοαπασχολούμενους που πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές. Οι αυτοαπασχολούμενοι που θα μπουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα από την πρώτη μέρα του νέου έτους. Στη συνάντηση θα οριστικοποιηθούν επίσης οι τρεις τελευταίες διατάξεις που εκκρεμούν από την προηγούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για να ακολουθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών είχαν χθες και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η Θ. Φωτίου, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται να υπολείπεται σε κοινωνικές δαπάνες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 3,6 δισ. ευρώ ή αλλιώς 2,1% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα. Οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές, καθώς θεωρούν πως μόνον έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα από την πρώτη μέρα του 2017. Η ελληνική πλευρά αντιτείνει πως οι πόροι για το 2017 είναι εξασφαλισμένοι από τα προβλεπόμενα έσοδα των ήδη ψηφισμένων μέτρων, τα οποία αναμένεται να είναι υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι δανειστές ωστόσο θέλουν εγγυήσεις και για τα επόμενα έτη, με τους αρμόδιους υπουργούς να ανταπαντούν ότι η απαιτούμενη χρηματοδότηση θα καλυφθεί από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την επισκόπηση των δαπανών (spending review). Πρόταση που επίσης απορρίπτεται από τους δανειστές, οι οποίοι δεν αποδέχονται κι άλλη πρόταση για περικοπή αμυντικών δαπανών ύψους 250 εκατ. ευρώ προς υποστήριξη του ΚΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL