Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Η Αθήνα διεκδικεί διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, χωρίς επιπτώσεις στη λειτουργία τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αθήνα διεκδικεί διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, χωρίς επιπτώσεις στη λειτουργία τους

Σε πολύ καλό κλίμα -το καλύτερο έως τώρα- αλλά και ισορροπώντας πάνω σε ένα λεπτό... σχοινί συζήτησαν χθες κυβέρνηση και εταίροι το θέμα της χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων. Ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για διαφάνεια από τη μια και στην προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων από την άλλη. Από τη συζήτηση έγινε σαφής η βούληση της κυβέρνησης να μη μιμηθεί τις πρακτικές κουκουλώματος που είχαν υιοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα όμως την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Στη συνάντηση που είχαν με τους εταίρους οι γ.γ. κατά της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης και Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, καταρρίφθηκε, κατά πληροφορίες, και ένας μύθος: ότι η άλλη πλευρά διεκδικεί τη μείωση στη χρηματοδότηση των πολιτικών φορέων. «Κάτι τέτοιο δεν τέθηκε» αναφέρουν σχετικές πηγές. Αντιθέτως, η συζήτηση εστιάστηκε στο θέμα της διαφάνειας όσον αφορά την κρατική αλλά και την ιδιωτική χρηματοδότηση, θέμα που ακουμπά φυσικά σε αυτό των δωρεών, κουπονιών κ.ο.κ.

Κ. Πουλάκης: Αδιαπραγμάτευτη η βούλησή μας

Το περιεχόμενο αλλά και το κλίμα της συνάντησης αποτυπώνεται στη δήλωση που κάνει στην «Αυγή» ο Κ. Πουλάκης: «Η συνάντησή μας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων 'θεσμών' έγινε σε αρκετά καλό κλίμα. Αντικείμενο ήταν η βελτίωση των ρυθμίσεων για την οικονομική διαχείριση των πολιτικών κομμάτων, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και του μαύρου πολιτικού χρήματος».

Και με μεγαλύτερη έμφαση, «σε ό,τι αφορά την ελληνική αντιπροσωπεία, επιβεβαιώσαμε την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας να θέσουμε τέλος στα φαινόμενα που τραυμάτισαν το πολιτικό σύστημα και κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών» μας είπε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η κυβερνητική πλευρά κατέστησε σαφές ότι «όλες οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν γνώμονα την κεντρική θέση που κατέχουν τα πολιτικά κόμματα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL