Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Τα συνέδρια των κομμάτων δεν συνιστούν ασκήσεις επί χάρτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα συνέδρια των κομμάτων δεν συνιστούν ασκήσεις επί χάρτου

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται υπό συνθήκες πρωτόγνωρες για κόμμα της Αριστεράς. Αφενός, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση, αποτελώντας τον κορμό της. Επομένως εκ των πραγμάτων τα στοιχεία που συνθέτουν την κυβερνητική πολιτική συμπλέκονται με τον ιδεολογικό - πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. Αφετέρου, η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι εν πολλοίς αναγκαστική, λόγω συνθηκών, δεδομένου ότι η χώρα εδώ και πολλά χρόνια είναι υπό επιτροπεία.

Ταυτόχρονα, το συνέδριο είναι συνέχεια του ιδρυτικού συνεδρίου, κατά το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίστηκε από κόμμα συνιστωσών σε κόμμα μελών. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας. Συγχρόνως, υπό τις παρούσες συνθήκες επιτροπείας της χώρας και βίαιου κοινωνικού μετασχηματισμού, με τη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και την πληβειοποίηση των κατώτερων στρωμάτων, η κοινωνική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτείνεται και σε αυτά τα στρώματα, των οποίων το βιοτικό επίπεδο έχει καταβαραθρωθεί.

Συνεπώς, εκτός της επαναβεβαίωσης του ιδεολογικού - πολιτικού πλαισίου του κόμματος, γεγονός που προσδίδει μία οραματική και εκ των πραγμάτων μακροπρόθεσμη διάσταση στην πολιτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απευθυνθεί στον Έλληνα πολίτη, να υποβάλλει προτάσεις και να προτείνει λύσεις για την καθημερινότητά του, δεδομένου ότι αυτός (ο Έλληνας πολίτης), μετά τη βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του, εξακολουθεί «να τα φέρνει δύσκολα».

Τα συνέδρια των κομμάτων δεν πραγματοποιούνται εν κενώ και δεν συνιστούν ασκήσεις επί χάρτου. Απευθύνονται στην κοινωνία και τους πολίτες. Η ζώσα πραγματικότητα απαιτεί πολιτικές προτάσεις και λύσεις που να είναι ρεαλιστικές, εφικτές, να συνδέονται με τις συγκεκριμένες συνθήκες και να λαμβάνουν υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων. Συγχρόνως, οι πολιτικές προτάσεις και λύσεις εξ ορισμού έχουν προοδευτικό ή συντηρητικό πρόσημο.

Η αναγκαστική ψήφιση του τρίτου Μνημονίου έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο κανόνων και ρυθμίσεων προς υλοποίηση, που, χωρίς αμφιβολία, δυναστεύει την ελληνική κοινωνία.

Επομένως, εκτός από τη μάχη που διεξάγεται για τη διευθέτηση του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, χρειάζονται αντισταθμιστικές πολιτικές που να αμβλύνουν τις υφεσιακές και αντικοινωνικές αιχμές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι τομείς στους οποίους υπάρχει δυνατότητα να εκτυλιχθούν οι αντισταθμιστικές πολιτικές, είναι η Δημόσια Διοίκηση, η εκπαίδευση, η Υγεία και οι επενδύσεις που μπορούν να δώσουν ανάσες και να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και σε δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» του ελληνικού κράτους. Λειτουργεί ως τροχοπέδη για την προσέλκυση και στήριξη επενδύσεων και για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η σύγχυση που δημιουργεί η πολυνομία και η γραφειοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω συγκεκριμένων τομών, όπως η οργανωτική ανασύνταξη των δομών του Δημοσίου, η λογοδοσία, η διαφάνεια και η ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού.

Η εκπαίδευση χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση. Να συνδεθεί με την ανθρωπιστική διάσταση της Παιδείας, με σκοπό την ανάδειξη ενεργών δημοκρατικών πολιτών αλλά και με την παραγωγή, ώστε το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της χώρας να μπορεί να απορροφάται από τους τομείς της οικονομίας στους οποίους δίδεται προτεραιότητα.

Στον τομέα της Υγείας, που αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο της κοινωνικής πολιτικής, απαιτείται να υπάρξει εξορθολογισμός της συνέργειας των νοσοκομειακών μονάδων, των Κέντρων Υγείας, των ΠΕΔΔΥ, του εξοπλισμού με τους διατιθέμενους πόρους, ώστε η ιατρική περίθαλψη να

είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, και κυρίως στους κατοίκους της περιφέρειας.

Οι επενδύσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στο νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να είναι στοχευμένες σε τομείς της οικονομίας που συνδέονται με την παραγωγή, δημιουργούν υπεραξία και θέσεις εργασίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρωτογενής τομέας, συνδυαστικά με τη μεταποίηση και την οργανωμένη διάθεση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και την προσφορά επαγγελματικών ποιοτικών αγροτουριστικών υπηρεσιών, αποτελεί προτεραιότητα. Όπως επίσης και η παραγωγή προϊόντων που ενσωματώνουν καινοτομικές πρωτοβουλίες και δράσεις και μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Επιπλέον, ο τουρισμός και η ενέργεια μπορούν να αποτελέσουν άξονες ανάπτυξης.

Η μάχη κατά του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς συνεχίζεται, επιδεικνύοντας επιτυχίες, όπως η νομοθέτηση και υλοποίηση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, η σταδιακή εκκαθάριση των διαφόρων λιστών, η ενεργοποίηση της δικαιοσύνης σε θέματα που χρειάζονται διαλεύκανση και εκκαθάριση, με σκοπό την απόδοση όσων οφείλονται στο Ελληνικό Δημόσιο και συνακόλουθα την επιστροφή στην «κανονικότητα» και την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου του ελληνικού λαού.

Αυτή η πολιτική πρέπει και μπορεί να συνοδευτεί από πρωτοβουλίες που να επιδιώκουν προοδευτικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το διεθνές και το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθή. Πλέον στην Ευρώπη και όχι μόνον, ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις αμφισβητούν τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και εκ των πραγμάτων οδηγούν τις πολιτικές δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου (δυστυχώς πλην Ελλάδος) στον απεγκλωβισμό τους από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η σχετική υπερβατική διαδικασία απαιτεί χρόνο.

Σ' αυτό το κοινωνικό και πολιτικό εσωτερικό, ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαδραματίσει την αποστολή του, ως κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο έχει αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Έχει καθήκοντα στήριξης αλλά και ελέγχου της κυβέρνησης της Αριστεράς. Στήριξη δεν σημαίνει άκριτη αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά γόνιμη συμμετοχή στη διαμόρφωσή της και εν συνεχεία ανάδειξή της και ενεργή αντιπαράθεση με τις αντιτιθέμενες σ' αυτήν πολιτικές. Ο δε έλεγχος της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατεκμηρίωτη κριτική, αλλά, μέσω της κριτικής, πρέπει να επιδιώκεται η γονιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής με στοιχεία που την καθιστούν καλύτερη και αποτελεσματικότερη.

Προκειμένου να ασκήσει αυτή την αποστολή και να κρατήσει ζωντανή τη σχέση του με την κοινωνία και τα προβλήματά της, το κόμμα πρέπει να λειτουργεί ανοιχτά, δημοκρατικά, πλουραλιστικά, με μέλη ενεργά και τέτοιου αριθμού, ο οποίος να αντιστοιχεί πολιτικά στην εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Γιώργος Παπαηλιού είναι βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL