Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Αντί συγγνώμης, εξώδικο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντί συγγνώμης, εξώδικο

Από τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη λάβαμε εξώδικη διαμαρτυρία - πρόσκληση - δήλωση για το δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 αναφορικά με όσα είπε σε συνέντευξή της την 1η Σεπτεμβρίου 2016 στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.

Στη συνέντευξή της η Σ. Βούλτεψη συσχέτισε ευθέως μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με τη χούντα του Παπαδόπουλου και του Παττακού, μη ακούγοντας καν τις παρατηρήσεις του συνομιλητή της ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικά εκλεγμένη. “Μα είναι ίδιοι” υποστήριξε αρκετές φορές η Σ. Βούλτεψη, η οποία ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την ταύτιση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης με τη χούντα.

Επιπλέον η κ. Βούλτεψη αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα, την αξιοπιστία και τις δημοκρατικές συνθήκες υπό τις οποίες διενεργήθηκαν οι τελευταίες εκλογές, προφανώς (;) και οι προηγούμενες τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι "έχουμε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση" ότι "Και ο Παττακός και ο Παπαδόπουλος έλεγαν 'Είμαστε ψηφισμένοι από τον λαό'".

Θα αντιλαμβάνεται, εικάζουμε, ότι με αυτούς τους ισχυρισμούς δεν εξομοιώνει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ με τη χούντα ή αντίστοιχες "εκλογικές" διαδικασίες, αλλά παρομοιάζει το σημερινό δημοκρατικό πολίτευμα με το δικτατορικό καθεστώς. Και εικάζουμε ότι αυτό θα το αντιλαμβάνεται τουλάχιστον ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακόμη να επαναφέρει στην -δημοκρατική- τάξη τη βουλευτή του. Εκτός αν αυτό έχει συμβεί σε εσωτερικές διαδικασίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε και ως εκ τούτου δεν έχουν και σημασία.

Αναλυτικότερα, η Σ. Βούλτεψη διαμαρτύρεται, μεταξύ άλλων, ότι: “Μου αποδόθηκε ψευδώς η φράση: 'Και ο Παττακός και ο Παπαδόπουλος ήταν εκλεγμένοι από τον λαό. Είχε κάνει (σ.σ.: η χούντα) το δημοψήφισμα'". “Εμφανίζομαι ως δήθεν υποστηρίκτρια της χούντας (!), οι εν λόγω δηλώσεις μου αποκαλούνται ως δήθεν 'ακροδεξιό παραλήρημα' και 'ξέπλυμα της χούντας' κι εγώ ως τάχα προσδίδουσα 'δημοκρατικά' χαρακτηριστικά στην επταετία και ως δήθεν χαρακτηρίζουσα ως εκλεγμένους τον Παπαδόπουλο και τον Παττακό” αναφέρει και προσθέτει ότι:

“Από μία αντιπαραβολή και μόνο με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής μου, εύκολα διαπιστώνεται ότι ποτέ δεν διατύπωσα τέτοιες απόψεις. Όλα τα παραπάνω είναι ψευδέστατα και συκοφαντικά και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υποστήριξα ότι η χούντα, ο Παττακός ή ο Παπαδόπουλος ήταν τάχα δημοκρατικά εκλεγμένοι, ποτέ δεν της προσέδωσα δημοκρατικά χαρακτηριστικά ούτε η συνέντευξή μου αποτέλεσε δήθεν ακροδεξιό παραλήρημα”.

Η βουλευτής της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι: “Υπήρξε μία πρωτοφανής, κακόβουλη και κακοήθης επίθεση εναντίον μου, με κύρια χαρακτηριστικά τόσο τη διαστρέβλωση και την αποσπασματική παράθεση όσο και την αθέμιτη και ιδίως σκόπιμη απόκρυψη των όσων ανέφερα. (...) Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με όλα αυτά αποβλέπατε στο να δημιουργήσετε έναν παιδαριώδη αντιπερισπασμό απέναντι στην πολιτική μου επιχειρηματολογία και κυρίως φαίνεται ότι σας ενόχλησε η από μέρους μου ανάδειξη της ομοιότητας μέρους της επιχειρηματολογίας που προβάλλει η νυν κυβέρνηση με κάποια από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε τότε η χούντα”.

Η Σ. Βούλτεψη ζητάει ανάκληση του δημοσιεύματος και δήλωση συγγνώμης από την “Αυγή”, “άλλως σας δηλώνω ότι θα προσφύγω στα αρμόδια δικαστήρια για την αποκατάσταση της προσωπικής, δημοσιογραφικής και πολιτικής τιμής μου και υπόληψης”.

Στις 16 σελίδες του εξωδίκου της η Σ. Βούλτεψη μνημονεύει τον αείμνηστο πατέρα της δημοσιογράφο Γιάννη Βούλτεψη και τη γνωστή οικογενειακή και προσωπική της στάση απέναντι στη χούντα. Υπενθυμίζει ότι ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών την “ευχαρίστησε δημοσίως” για την έκδοση γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ (ΣΦΕΑ) που απεικονίζουν τις μορφές των σημαντικότερων αντιστασιακών.

Ωστόσο δεν εξηγεί γιατί ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος καταδίκασε “τις απερίγραπτες δηλώσεις” της, “που ταύτισαν το χουντικό καθεστώς με τη σημερινή εκλεγμένη από τον λαό ελληνική κυβέρνηση”. Και ζητάει μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ η Σ. Βούλτεψη “να μην εκπροσωπήσει ξανά τη Ν.Δ. στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει ο Σύνδεσμός μας” (“Αυγή”, σελ. 5, 3 Σεπτεμβρίου 2016).

Έχοντας κάνει η Σ. Βούλτεψη μία εξοργιστική για τον κοινό νου σύγκριση ανάμεσα σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση και τη χούντα -δέκα φορές της το επισήμανε ο Ν. Στραβελάκης- διαμαρτύρεται για τη μη ακριβή εκ μέρους της “Αυγής” απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής της, στην οποία εμφανίζεται να δηλώνει ότι η χούντα ήταν εκλεγμένη κυβέρνηση.

Το πολιτικό θέμα που έχει δημιουργηθεί για την ηγεσία της Ν.Δ. είναι ότι η Σ. Βούλτεψη, πρώην υπουργός και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση και η χούντα είναι “τα ίδια ακριβώς”, “μα είναι ίδιοι”, “οι κινήσεις τους (...) είναι ίδιες” και πως λέει “ό,τι έλεγε ο Παττακός”.

Η βουλευτής της Ν.Δ. ζητάει ανάκληση του δημοσιεύματος της “Αυγής”, απειλεί με αγωγή, ενώ κοινοποιεί το εξώδικο στον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα κατηγορώντας τον ότι “υιοθέτησε σκόπιμα” τις εις βάρος της “αθλιότητες” σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στις 2 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι προκλητικές δηλώσεις

Από την εξώδικη δήλωση της Σ. Βούλτεψη δημοσιεύουμε το επίμαχο απόσπασμα των δηλώσεών της για να μπορεί καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΣΤΡΑΒ.: Πάντως έχω στα χέρια μου προηγούμενες δηλώσεις στελεχών σας που λένε άλλα. Δεν λένε το ραδιοτηλεοπτικό. Λένε "η διαδικασία θα γίνει από το μηδέν".

ΒΟΥΛΤ.: Αφού η θέση της Ν.Δ. από την αρχή ήταν το ΕΣΡ.

ΣΤΡΑΒ.: "Η διαδικασία θα γίνει από το μηδέν". Δεν προκαταλαμβάνει το Ραδιοτηλεοπτικό;

ΒΟΥΛΤ.: Εμένα δεν μου τηλεφωνήσατε για να μου πείτε τι λέει κάποιος, γιατί δεν την έχω μπροστά μου αυτή τη δήλωση. Εγώ ξέρετε τι δηλώσεις έχω μπροστά μου, κ. Στραβελάκη; Τις δηλώσεις του Παττακού ως υπεύθυνου Τύπου της δικτατορίας. Αν τις πάρετε και τις βάλετε δίπλα στις σημερινές δηλώσεις, θα πάθετε τέτοιο σοκ! Τα ίδια ακριβώς. "Το παλιό κάνει τους τελευταίους του σπασμούς" "Πολεμάμε τα συμφέροντα". Τα ίδια ακριβώς που έλεγε η χούντα για να κοιμίζει τον λαό. Γιατί τα λέει αυτά; Γιατί κόβονται αύριο οι επικουρικές συντάξεις; Γιατί τα λέει;

ΣΤΡΑΒ.: Πάντως το 'χετε ξαναπεί στην εκπομπή μου. Όποτε μιλάμε και μιλάτε στον Real FM συγκρίνεται την κυβέρνηση...

ΒΟΥΛΤ.: Όχι, όχι! Παντού! Παντού.

ΣΤΡΑΒ.: ...που είναι δημοκρατικά εκλεγμένη και έχει την ψήφο των πολιτών...

ΒΟΥΛΤ.: Μα είναι ίδιοι.

ΣΤΡΑΒ.: ... με τη χούντα.

ΒΟΥΛΤ.: Α, και ο Παττακός... Α, ο Παττακός είχε πει το καλύτερο και ο Παπαδόπουλος...

ΣΤΡΑΒ.: Και τι ήταν ο Παττακός; Δημοκρατικά εκλεγμένος;

ΒΟΥΛΤ.: ... "είμαστε ψηφισμένοι από τον λαό". Γιατί είχε κάνει εκείνο το δημοψήφισμα...

ΣΤΡΑΒ.: Ελάτε τώρα. Συγκρίνετε...

ΒΟΥΛΤ.: Αλήθεια σας λέω.

ΣΤΡΑΒ.: Συμμετείχατε στις εκλογές.

ΒΟΥΛΤ.: Μα αλήθεια σας λέω...

ΣΤΡΑΒ.: Είχατε ένσταση για τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας;

ΒΟΥΛΤ.: Ακούστε να δείτε, λυπάμαι να πω...

ΣΤΡΑΒ.: Δεν έχει δώσει την ψήφο του ο λαός για να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΒΟΥΛΤ.: Ναι, ναι, έχει δώσει την ψήφο του. Ναι, ναι.

ΣΤΡΑΒ.: Δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή;

ΒΟΥΛΤ.: Άρα ο λαός του αρέσει που του κόβονται οι επικουρικές!

ΣΤΡΑΒ.: Αυτό είναι άλλο. Άλλο αυτό και άλλο ότι είναι χούντα η κυβέρνηση.

ΒΟΥΛΤ.: Εγώ σας λέω ότι οι κινήσεις τους να περιορίζουν τα μέσα ενημέρωσης και οι δηλώσεις τους -και σας έδωσα παραδείγματα: "το παλιό σπαρταράει, κάνει τους τελευταίους σπασμούς" έλεγε η δικτατορία- είναι ίδιες. Αν εσείς τώρα θέλετε να μου πείτε ότι δεν είναι ίδιες, δεν γίνεται. Να μου πείτε ότι κακώς μου φέρνει στον νου, ε εμένα αυτό μου φέρνει στον νου. Τι να κάνω, κ. Στραβελάκη; Ελευθερία της γνώμης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL