Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Ο Σαμαράς άφησε τη γενέτειρά του ανοχύρωτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σαμαράς άφησε τη γενέτειρά του ανοχύρωτη

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να βρεθεί στο πλάι των πλημμυροπαθών εξόργισε ακόμη και τους συντοπίτες του, αφού η Μεσσηνία δεν έχει ξεχάσει την παντελή απουσία της κυβέρνησής του από τα μεγάλα τοπικά προβλήματα, και δη τα αντιπλημμυρικά.

Η φράση ιδίως του πρώην πρωθυπουργού για την ανάγκη κατασκευής έργων, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, αντιμετωπίστηκε με οργή στην Καλαμάτα, που αποτυπώθηκε ακόμη και σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση».

Με δυο λόγια, όπως αφηγήθηκε στην «Αυγή» ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, τέσσερις και πέντε φορές που δοκίμασε να δει τον Αντ. Σαμαρά, οι πόρτες ήταν πάντα κλειστές... Αμέσως μετά τις πλημμύρες του 2013 παρέδωσε το υπόμνημα του δήμου στον Κώστα Μπούρα, διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, αφού ο Αντ. Σαμαράς ήταν «απασχολημένος» και πάλι... Όπως επίσης παρέδωσε το υπόμνημα στους υπουργούς Υποδομών και Εσωτερικών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Μιχελάκη αντιστοίχως. Έργα όμως δεν έγιναν, με τα γνωστά, τραγικά τη φορά αυτή, αποτελέσματα...

Πάντως ο δήμαρχος Π. Νίκας εκφράζει την ελπίδα του ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα τον δεχθεί, ενώ γνωστοποιεί ότι θα συμμμετάσχει στην κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σε ανοιχτή επικοινωνία με τον δήμαρχο από την πρώτη στιγμή βρίσκεται ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης (ήταν παρών και στην επιτόπια κυβερνητική σύσκεψη, ενώ αύριο το πρωί θα προβεί σε ανακοινώσεις για τους πλημμυροπαθείς της Ν. Μηχανιώνας μαζί με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη).

Τι αναφέρει στη δήλωσή του ο Δήμος Καλαμάτας; «Το 2013, μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, που ήσαν μικρότερης έντασης από τις πρόσφατες, ο Δήμος Καλαμάτας είχε προβεί στη σύνταξη εμπεριστατωμένου υπομνήματος, το οποίο υπεβλήθη στο υπουργείο Εσωτερικών (τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013), στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το υπόμνημα περιλάμβανε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, προτάσεις θεραπείας τους και εζητείτο χρηματοδότηση -μεταξύ άλλων- για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 3.450.000 ευρώ τουλάχιστον», την αναλυτική λίστα των οποίων παραθέτει επίσης. Όμως, «δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Γ. Κατρούγκαλος: “Οι καταστροφές δεν ήταν αναπόφευκτες”

Σε καταγγελία της αδιαφορίας που επέδειξε η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε εξάλλου ο Γιώργος Κατρούγκαλος: «Οι καταστροφές στη Μεσσηνία από την πρόσφατη θεομηνία είναι μεγάλες. Δεν ήταν αναπόφευκτες. Η σκέψη μας είναι πρώτα απ' όλα στους νεκρούς και τις οικογένειές τους» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει:

«Δεν αρκούν, όμως, οι αυτονόητες δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Η Πολιτεία έχει ευθύνες. "Δεν υπήρξε ανταπόκριση" από την προηγούμενη κυβέρνηση και την Περιφέρεια στις προειδοποιήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν το 2013, δηλώνει σε ανάρτησή του ο Δήμος Καλαμάτας. Η αβελτηρία του κράτους πρέπει να τελειώσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL