Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Ο "ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ" / Τα δίδυμα, οι μπλόφες και οι ρελάνς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ" / Τα δίδυμα, οι μπλόφες και οι ρελάνς

Όλα ξεκίνησαν με την προσέλευση των ενδιαφερομένων το πρωί της Τρίτης. Παρέδωσαν όλοι κινητά και υπολογιστές, ενώ ουδείς διαμαρτυρήθηκε για τον έλεγχο που υπέστη. Οι επενδυτές παρέλαβαν, κατόπιν κλήρωσης, από ένα σφραγισμένο δωμάτιο, με τα παράθυρα σφραγισμένα και καλυμμένα με ειδικό φίλτρο αμμοβολής, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Κάθε ομάδα είχε πρακτικά τη δική της τουαλέτα, ενώ ακόμη και τα σκουπίδια του τριημέρου αποθηκεύονταν σε ένα δωμάτιο του κτηρίου.

Μετά από μιάμιση ώρα εκδίκασης ενστάσεων -κάποιες από τις οποίες εξωφρενικές, κυρίως από την πλευρά του ΣΚΑΪ και του Ανεξάρτητου Πάροχου κατά πληροφορίες-, η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού προχωρά στο κυρίως πιάτο: με ταυτόχρονη υποβολή της απάντησης ανά προσφορά με ηλεκτρονικό τρόπο (συνολικά εννέα υπολογιστές -ένας για κάθε ομάδα και ένας στο ισόγειο- μεταξύ τους συνδεδεμένοι, αλλά χωρίς Ίντερνετ) αλλά και εγγράφως για λόγους νομικής προστασίας, με «το έντυπο να υπερισχύει του ηλεκτρονικού», κατά την πάγια αρχή των διαγωνισμών. Παρά ταύτα, η πιστή τήρηση της διαδικασίας είχε το κόστος της: χωρίς χαρτιά η διαδικασία θα είχε τελειώσει σε μιάμιση μέρα.

Το λάθος του ΑΝΤ1

Η... μάχη για την πρώτη τηλεοπτική άδεια ξεκίνησε με ένα τραγικό λάθος εκ μέρους του ΑΝΤ1, που ξέχασε σε κάποιον από τους πρώτους γύρους να σφραγίσει τον φάκελο που έστειλε στην επιτροπή ως εκ τούτου θεωρήθηκε άκυρος. Και το κανάλι του Θ. Κυριακού βγήκε νωρίς - νωρίς εκτός "νυμφώνος", στα 13,5 εκατομμύρια. Ο Alpha, είτε από ατυχία είτε από λάθος εκτίμηση, σταμάτησε ελάχιστα κάτω από τους προπορευόμενους Ι. - Βλ. Καλογρίτσα και Γ. Αλαφούζο. Στην τελική φάση που έμειναν οι δυο τους, στο πρώτο χτύπημα ο πρώτος προηγείτο, αλλά ο δεύτερος έκανε στο δεύτερο χτύπημα ρελάνς (ο Ι. - Βλ. Καλογρίτσας προσέφερε περί τα 10 εκατομμύρια περισσότερα, αλλά ο ΣΚΑΪ 15 περισσότερα, κερδίζοντας έτσι και το... έπαθλο). Όλοι οι παρόντες αναγνώρισαν ότι ο Γιάννης Αλαφούζος, διά του έμπειρου Κώστα Κιμπουρόπουλου και των νομικών συνεργατών του, είχε εξαρχής σαφή τακτική: όταν οι άλλοι έκαναν... προθέρμανση, ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ χτύπησε όσο - όσο την πρώτη άδεια (αντιθέτως, οι Β. Μαρινάκης και Ι. Σαββίδης προτίμησαν να κρατήσουν... δυνάμεις για τη συνέχεια).

Η έκπληξη του διαγωνισμού

Η διεκδίκηση για τη δεύτερη άδεια ξεκίνησε την Τρίτη, τελείωσε όμως την Τετάρτη. Με πέντε ισοδύναμους περίπου, παίκτες: Καλογρίτσας, Μαρινάκης, Κοντομηνάς, Σαββίδης και Κυριακού, με ποσά άνω των 35 εκατομμυρίων. Στον τελικό γύρο μπαίνουν ο Β. Μαρινάκης και ο Ι. - Βλ. Καλογρίτσας (με τη σειρά αυτή), όμως ο δεύτερος αποδείχθηκε πιο... σκληρό καρύδι προσφέροντας περισσότερα (έξι εκατομμύρια παραπάνω από τον αντίπαλό του). Άλλωστε, μία από τις εκπλήξεις του διαγωνισμού -κατά δήλωση των αντιπάλων του- ήταν ο Ιωάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, που απέδειξε πως δεν ήταν... λαγός, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία. Χτύπησε δυνατά από την πρώτη άδεια και καθάρισε νωρίς - νωρίς στη δεύτερη.

Απείλησε να αποχωρήσει

Στην τρίτη άδεια η... μάχη, παρ' ότι ξεκίνησε μεσημέρι, δεν είχε ολοκληρωθεί ώς τις 2.30 το πρωί, οπότε η ομάδα του ΑΝΤ1 ζήτησε διακοπή. Στο σημείο αυτό, και καθώς τα νεύρα ήταν τεντωμένα, ο Β. Μαρινάκης απείλησε με αποχώρηση από τη διαδικασία, επικράτησαν ωστόσο ψυχραιμότερες σκέψεις. Η διεκδίκηση της τρίτης άδειας ξεκίνησε εκ νέου την 8η πρωινή και ολοκληρώθηκε στη 1 μ.μ. Φεύγουν κάτω από τα 20 εκατομμύρια οι δύο εταιρείες Βαρδινογιάννη και μετά διαδοχικά οι Δ. Κοντομηνάς και Ι. - Βλ. Καλογρίτσας. Στον τελικό γύρο, συγκρούονται Θ. Κυριακού και Β. Μαρινάκης: ο πρώτος κερδίζει την άδεια με αποφασιστικό άλμα 20 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο δεύτερος είδε να χάνει για τρίτη φορά... Ο Θοδωρής Κυριακού είχε αποδείξει ότι ήθελε πάση θυσία την τηλεοπτική άδεια - γι’ αυτό και το άλμα στον τελευταίο γύρο της 3ης άδειας, όταν δηλαδή είχαν αρχίσει να τον... ζώνουν τα φίδια. Ήταν η άδεια που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη.

«Προσφέρω... μηδέν ευρώ»

Στην τελευταία μάχη είχαν απομείνει τρεις, αλλά η ομάδα Κοντομηνά αποχωρεί (και πάλι!) μισό εκατομμύριο κάτω από την προσφορά Σαββίδη. Γύρος τελευταίος και πιο κρίσιμος. Η επιτροπή ανοίγει τους δύο φακέλους: ο Β. Μαρινάκης προσφέρει 63 εκατομμύρια και ο Ι. Σαββίδης... μηδέν! Έκπληξη στην αίθουσα. Και αμέσως μετά, στη δεύτερη ευκαιρία, ο Β. Μαρινάκης θέλοντας να μη ρισκάρει, βάζει άλλα 10 εκατομμύρια, την ώρα που ο αντίπαλός του επαναλαμβάνει: Μηδέν. Ήταν σαφές ότι είχε πάει με σκοπό να μην πάρει κανάλι.

Το... ταμείο

Από τον πρώτο γύρο (που έκλεισε σε τιμή πάνω από τα 40 εκατομμύρια) είχαν διαφανεί οι... άγριες διαθέσεις των υποψήφιων αγοραστών. Κι αν δεν υπήρχε το εμπόδιο από την προκήρυξη για ανώτατο χτύπημα στις 500 χιλιάδες, ο διαγωνισμός θα μπορούσε να... τρέξει πιο γρήγορα, με εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στους κυβερνητικούς κύκλους είχαν προϋπολογίσει περί τα 60 εκατομμύρια έσοδα, κάποιοι πιο αισιόδοξοι είπαν την Τρίτη το πρωί πως θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 80 εκατομμύρια. Το... κλειδί της επιτυχίας ήταν η απομόνωση των εν δυνάμει αγοραστών. Τυχόν επικοινωνία μεταξύ τους θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις για συνεννόηση σε χαμηλές τιμές, εν είδει καρτέλ.

Γι’ αυτό και όταν τέλειωσαν όλα και ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα, διαδοχικά στον γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο και μετά στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, η έκπληξη, αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν έκδηλη στο πρόσωπο και των δύο κυβερνητικών στελεχών. Η επιτυχία για την κυβέρνηση είναι αναμφίβολη (και εκ του αποτελέσματος) και την πιστώνονται όλοι όσοι είχαν συμμετοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL