Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Γόρδιος δεσμός για τον Κυρ. Μητσοτάκη η υπόθεση Γεωργίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γόρδιος δεσμός για τον Κυρ. Μητσοτάκη η υπόθεση Γεωργίου

Την ώρα που η Ν.Δ. επιχειρεί να ακυρώσει επικοινωνιακά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ψάχνει με το επιτελείο του λύσεις για την δική του εμφάνιση, αφού θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με το εσωκομματικό σκηνικό της οδού Πειραιώς να “βράζει” από την υπόθεση Γεωργίου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και έτσι, σε συνεχείς συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του, επιχειρεί να “στήσει” μια απάντηση που δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά της οργής των “καραμανλικών”, και ταυτόχρονα δεν θα αφήνει ακάλυπτο τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου.

Μείζον πρόβλημα

Η εσωκομματική κατάσταση στη Ν.Δ. είναι τόσο τεταμένη, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι όσο απασχολεί τον Κυρ. Μητσοτάκη το “κυβερνητικό πρόγραμμα” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλο τόσο τον απασχολεί να τερματίσει τον κύκλο εσωστρέφειας που έχει ανοίξει με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου. Σύμφωνα με καθημερινούς συνομιλητές του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παραμείνει σταθερός στην απόφασή του να μην “αδειάσει” τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και να μην του ρίξει τον λίθο τού αναθέματος για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, με στόχο να μην κόψει τις γέφυρες με κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά και με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι). Συν τοις άλλοις, οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει στο παρελθόν μιλήσει για ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή ως προς την επιδείνωση των δημοσιονομικών και, ως εκ τούτου, “δε θα ακυρώσει τον εαυτό του” σύμφωνα με συνομιλητές του. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στελέχη που στηρίζουν την ηγεσία του κόμματος, όπως ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτ. Αυγενάκης, χρησιμοποίησαν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά “καραμανλικών” που “σήκωσαν” τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ο πρώην υπουργός Γ. Μιχελάκης.

Ευαίσθητες ισορροπίες

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ψάχνει την απάντηση που θα δώσει στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις που θα δεχθεί, ενώ ταυτόχρονα ακούει εισηγήσεις να “κλείσει το θέμα” ήδη από την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς μία ημέρα νωρίτερα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λοιπόν, στη σχεδιαζόμενη απάντησή του, δεν θα αποδώσει ευθύνες στον Ανδρ. Γεωργίου μεν, ωστόσο θα επιχειρήσει να ρίξει το σύνολο των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας σε Μνημόνιο στην κυβέρνηση Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ν.Δ. “καθιέρωσε, επί κυβέρνησης Σαμαρά, την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ”. Παράλληλα, ήδη από προχθές, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας τού κόμματος σε περίπτωση που ερωτηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης γιατί η Ν.Δ. αποδέχθηκε τα οικονομικά στοιχεία το 2012. “Για λόγους συνέχειας του κράτους” είχε επισημάνει ο Κ. Χατζηδάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., λοιπόν, θα κάνει λόγο για ένα “διαχρονικό πρόβλημα ελλείμματος και χρέους που... οξύνθηκε από τη συστημική ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση του 2008”, το οποίο, “μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε το 2009 και το 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου”.

Στο στόχαστρο ο πρωθυπουργός

Κατά τα λοιπά, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τα “αγκάθια” της δικής του εμφάνισης στη Θεσσαλονίκη, η Ν.Δ. επιχειρεί να δυσχεράνει το πολιτικό τοπίο για την παρουσία του πρωθυπουργού, στοχεύοντας προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, χθες, ο Γ. Κουμουτσάκος, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί και την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο σύστημα TAXIS, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για “χρυσό μετάλλιο ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης” και ανέφερε, πέραν των δεσμεύσεων περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, τις εξαγγελίες περί μη κατάργησης του ΕΚΑΣ και απόδοσης 13ης σύνταξης, “προσπερνώντας” το γεγονός ότι έπειτα από τις ως άνω εξαγγελίες διεξήχθησαν εκλογές.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 1' ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Επιμένει στην ακύρωση του Νόμου Παππά η Ν.Δ.

Αδυνατώντας να απαντήσει πώς θα χειριστεί το γεγονός ότι θα υπάρχουν τέσσερις άδειες, ο Γ. Κουμουτσάκος μίλησε για "άνοιγμα της αγοράς" με "τίμημα εισόδου" που δεν προσδιόρισε...

Φυσικά, ενόσω σήμερα αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα με την έναρξη της δημοπρασίας για τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες, η Ν.Δ. δεν παρέλειψε και χθες να αναλάβει ρόλο συμπαραστάτη και συνηγόρου των καναλαρχών. Με συνέντευξή του στον ρ/σ Βήμα FM, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την εξαγγελία της Ν.Δ. περί “ακύρωσης του Νόμου Παππά”, υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. “δεν αναγνωρίζει και δεν νομιμοποιεί” τον σημερινό διαγωνισμό. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι “δεν θα πάρουμε πίσω τις άδειες”. “Εμείς θα ανοίξουμε την αγορά. Επειδή λέμε ότι (ο αριθμός 4) έχει αυθαιρέτως καθοριστεί, θα ανοίξει η αγορά. Αφού το τηλεοπτικό φάσμα το επιτρέπει αυτό, για να μπουν και άλλοι σταθμοί, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, να είναι γνωστή και απόλυτα διαυγής η προέλευση των χρημάτων, να υπάρχει ένα τίμημα εισόδου, γιατί για μας αυτός ο πλειοδοτικός διαγωνισμός είναι μια γκρίζα διαδικασία” κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει η Ν.Δ. τις εύλογες προσφυγές των νικητών του σημερινού διαγωνισμού, που θα έχουν πληρώσει χρήματα για τέσσερις άδειες και ξαφνικά θα τους “ξημερώσουν” ποιος ξέρει πόσες άλλες ακόμη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL