Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Σε ειδική συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο / Η Βουλή εγκρίνει το πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ειδική συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο / Η Βουλή εγκρίνει το πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές

Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των προτάσεων του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών θα κάνει τον Σεπτέμβριο η Βουλή. Σε κοινό βηματισμό με την ελληνική κυβέρνηση η Ολομέλεια της Βουλής θα αποδεχθεί το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, ώστε η χώρα να συγκροτήσει μία εθνική στρατηγική και έναν οδικό χάρτη ενεργειών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πολιτική απόφαση σε επίπεδο ηγεσίας έχει ήδη ληφθεί. Η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ η συγκεκριμένη ημερομηνία θα προσδιοριστεί σε συνάφεια με τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, που έχει και την πρωτοβουλία.

Με την υλοποίηση της σχετικής ειδικής απόφασης, που εκτιμάται ότι θα είναι στο πρότυπο της απόφασης για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, θα μπορούν να προσδιοριστούν και τα επόμενα βήματα για τη διεκδίκηση.

Ν. Βούτσης: Κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή

Ωστόσο η ελληνική Βουλή δεν περιορίζεται σε αυτή την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξετάζει θετικά την πρόταση που έχει καταθέσει το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς Die Linke να συσταθεί κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική Βουλή προκειμένου να μελετήσει το ζήτημα.

Πρόσφατα ο Nτομινίκ Χάιλιχ, ειδικός για θέματα Ευρώπης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, σε συνέντευξή του στη "Neues Deutschland", πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής των δύο κοινοβουλίων, ώστε να βρεθεί λύση στο ανοικτό, όπως το χαρακτηρίζει, θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει και αντίστοιχη βούληση από την πλειοψηφία της Μπούντεσταγκ.

Υπογραμμίζεται ότι στη γερμανική Βουλή έχει ήδη συγκροτηθεί επιστημονική υπηρεσία, η οποία σε γνωμοδότησή της το 2013 είχε εκφράσει αμφιβολίες για την απορριπτική στάση της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά την ελληνική διεκδίκηση, καθώς το διεθνές δίκαιο δεν γνωρίζει την παραγραφή πολεμικών αποζημιώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική Αριστερά είναι ο μόνος πολιτικός χώρος στη Γερμανία που αποδέχεται το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος και έχει οργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις μέσα στη Γερμανία για την αποκατάσταση του δικαίου. Παράλληλα καλεί τη γερμανική κυβέρνηση "να σταματήσει να αποφεύγει τη συζήτηση και να διαγράφει με μιας δίκαιες διεκδικήσεις".

Αναφορά Μαριά στο Ευρωκοινοβούλιο

Μία κρίσιμη ημερομηνία για την ανάδειξη του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η 8η Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς εισάγει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την αναφορά αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (συγκεκριμένα της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ) για τις γερμανικές οφειλές. Ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επισημαίνει με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η γερμανική, έχει δικαίωμα να στηρίξει την αναφορά προκειμένου να εισαχθεί για συζήτηση και δραστηριοποιείται ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL