Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αρνείται τη διαπραγμάτευση η Γερμανία / Βερολίνο: "Ρυθμισμένο" το θέμα των γερμανικών οφειλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρνείται τη διαπραγμάτευση η Γερμανία / Βερολίνο: "Ρυθμισμένο" το θέμα των γερμανικών οφειλών

Προσπάθεια να μην ανοίξει καν το θέμα των οφειλών της προς την Ελλάδα για την περίοδο του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταβάλλει η Γερμανία εμμένοντας στην πάγια θέση της ότι έχουν ρυθμιστεί.

Ενδεικτική των γερμανικών σχεδιασμών είναι η απάντηση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε από δημοσιογράφο της Deutsche Welle. “Έχουμε μιλήσει για το θέμα αυτό πάρα πολλές φορές... Είναι ξεκάθαρη η στάση μας, την έχουμε επαναλάβει συχνά, το θέμα των επανορθώσεων έχει ρυθμιστεί οριστικά σε νομικό και πολιτικό επίπεδο” δήλωσε ο Στ. Ζάιμπερτ.

Την ίδια ώρα ο γερμανικός Τύπος δίνει έμφαση στο θέμα του κατοχικού δανείου, ζήτημα που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα το Βερολίνο. Η επίσημη γερμανική θέση είναι αρνητική και για το κατοχικό δάνειο, όπως είναι και για τις αποζημιώσεις. Το επιχείρημα του Βερολίνου, όπως μεταφέρεται από τον γερμανικό Τύπο, είναι ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη Συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο Άρτας, είχε καλέσει τη Γερμανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις οφειλές της προς την Ελλάδα. Μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα πρώτα θα κινηθεί διπλωματικά και μετά νομικά, εφόσον χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL