Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Το νέο κυβερνητικό έτος ανοίγει στη ΔΕΘ / Οι "μαραθώνιοι" του Σεπτεμβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο κυβερνητικό έτος ανοίγει στη ΔΕΘ / Οι "μαραθώνιοι" του Σεπτεμβρίου

Στον δωδέκατο μήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του 2015, εισέρχεται η κυβέρνηση συνεχίζοντας τον πολιτικό μαραθώνιο με ορίζοντα το 2019. Η προσπάθεια επίτευξης των στόχων που τέθηκαν μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου πρόκειται να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει και μια δέσμη παράλληλων στόχων σε κομματικό και θεσμικό επίπεδο.

Τα περισσότερα ζητήματα που έχουν ανοίξει χαρακτηρίζονται "βαριά πολιτικά", όμως δεν περνάει σε δεύτερη μοίρα η διαχείριση της καθημερινότητας, όπου αναμένονται παρεμβάσεις σε επιμέρους ζητήματα, κατά το πρότυπο της διευκόλυνσης πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ ή της έγκαιρης προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως όλα δείχνουν το νέο “πολιτικό έτος” για την κυβέρνηση πρόκειται να ξεκινήσει με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να περιγράψει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης -αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εξαγγελίες.

Υπογραμμίζεται ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ως τιμώμενη χώρα τη Ρωσία στο πλαίσιο του έτους φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας. Ως εκ τούτου αναμένεται υψηλή εκπροσώπηση από τη ρωσική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ενδέχεται να παρουσιάσει ευρύτερο διπλωματικό ενδιαφέρον, ιδίως μετά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα και την επαναπροσέγγιση του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο ανοίγει ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι τα εργασιακά και τα “κόκκινα δάνεια”. Επίσης η ελληνική πλευρά θα ήθελε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του 2016.

Σε αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι παραμένουν τα “αγκάθια” μεταξύ των θεσμών, αφού οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα αυτό δεν εισακούονται. Στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπάρακ Ομπάμα στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι επίκειται ταξίδι του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στην Ελλάδα με αντικείμενο το ελληνικό χρέος.

Έτσι δεν αποκλείεται το ταξίδι αυτό να πραγματοποιηθεί κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, αν και οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου ίσως τελικά δυσκολεύουν μια τέτοια επίσκεψη.

Μέσα σε όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις μεταπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρώτο θέμα για το οποίο ενδέχεται άμεσα να αλλάξουν τα δεδομένα είναι το προσφυγικό. Από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας μέχρι και την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος πέρναγαν κατά μέσον όρο 95 πρόσφυγες την ημέρα, ενώ την περίοδο από την εκδήλωση του πραξικοπήματος μέχρι σήμερα περνούν 89 ανά ημέρα κατά μέσον όρο.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι δεν έχουν υπάρξει επιδράσεις στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, αν και μετά τις έρευνες για τους πρωταίτιους και συμμετέχοντες στην προσπάθεια ανατροπής του Τούρκου προέδρου έχουν παρατηρηθεί αρρυθμίες στα Σώματα Ασφαλείας στη γειτονική χώρα και ιδίως στο Λιμενικό.

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις διασκέψεις σε υψηλό επίπεδο. Στη μία θα συμμετέχουν οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. από τη Μεσόγειο, στη δεύτερη 14 χώρες από την περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην τρίτη θα λάβουν μέρος υπουργοί ή υφυπουργοί Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πρόκειται για την εκδήλωση μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά με σκοπό τη συγκρότηση ενός νέου αφηγήματος για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η διατήρηση του καλού κλίματος μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, αλλά και των σοσιαλιστών θεσμικών παραγόντων της Ε.Ε.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να υποδεχτεί στην Ελλάδα αρχηγούς κρατών όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Η σύνοδος των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο των 27 της Ε.Ε. στην Μπατισλάβα, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπη.

Ένα ακόμα θέμα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης. Η επιτροπή διαλόγου θα συγκροτηθεί και αυτή τον Σεπτέμβριο και θα αναλάβει να ξεκινήσει τη διαβούλευση με ομάδες πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Οι εργασίες της επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος της άνοιξης του 2017. Τέλος το Συνέδριο του Οκτωβρίου σκοπό έχει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές ομάδες, αλλά και τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, οι οποίες θα μπορέσουν να υπηρετήσουν το όραμα του “κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL