Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Φ. Μπόμπολας στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ / "Τώρα οι τράπεζες μας ζητούν εγγυήσεις για δάνεια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Μπόμπολας στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ / "Τώρα οι τράπεζες μας ζητούν εγγυήσεις για δάνεια"

Τη νομιμότητα που επήλθε στο καθεστώς της δανειοδότησης των καναλιών από τις τράπεζες παραδέχθηκε ουσιαστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Πήγασου Φώτης Μπόμπολας, καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων. Παράλληλα "άδειασε" τον διευθυντή ειδήσεων του Mega Μανώλη Καψή λέγοντας ότι "δεν έχει πάρει κατεύθυνση από τους μετόχους" για τον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση κλείνει το κανάλι.

Ο Μ. Καψής "δεν είχε τέτοια εντολή από το διοικητικό συμβούλιο και δεν είχε πάρει καμία τέτοια κατεύθυνση από το διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος", το οποίο, όπως είπε ο Φ. Μπόμπολας, "έχει καιρό να συνεδριάσει". Μάλιστα τόνισε πως το κανάλι "επειδή δεν ανήκει σε έναν μέτοχο, υπάρχει συμφωνία των μετόχων να έχει πλουραλιστική ενημέρωση".

Για το Mega φταίνε οι άλλοι μέτοχοι, όχι η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο μέτοχο του Τηλέτυπου, για τα προβλήματα του καναλιού ευθύνονται οι άλλοι μέτοχοι και όχι η κυβέρνηση. Ειδικότερα ο Φ. Μπόμπολας ρωτήθηκε "αν ευθύνεται η κυβέρνηση ή οι μέτοχοι για την κατάσταση που επικρατεί", και απάντησε ότι "φταίνε οι μέτοχοί του". Ανέφερε ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει ο Πήγασος να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος, αλλά "δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους άλλους δύο μετόχους, και μόνος μου δεν μπορούσα να σηκώσω το βάρος λειτουργίας της". Ο Φ. Μπόμπολας άφησε σαφείς αιχμές για την πλευρά Βαρδινογιάννη λέγοντας ότι "μπήκαν στη μέση άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν συμφέρον σε άλλα κανάλια".

Η ομολογία Μπόμπολα ότι "οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις και καλύψεις και τώρα ζητούν καλύψεις" ενόχλησε τη Ν.Δ., που προσπάθησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας επισήμανε στον μάρτυρα πως δημιουργείται η εντύπωση ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι "τιμονιέρηδες" που κάνουν ελέγχους και ρώτησε εκ νέου: "Πότε ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση για να πάρετε δάνειο; Σήμερα ή το 2008 - 2009;". "Σήμερα" απάντησε ο Φ. Μπόμπολας, με τον Κ. Τζαβάρα να του επισημαίνει ότι το 2016 εκταμιεύθηκε δάνειο 80 εκατ. ευρώ προς τον Πήγασο.

Το μέλλον της Πήγασος

Ο Φ. Μπόμπολας είπε ότι το δάνειο είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2014 και εκταμιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016, αφού δόθηκαν εμπράγματες εγγυήσεις, όπως η υποθήκη του ακινήτου στο Πάτημα Χαλανδρίου, οι μετοχές της Πήγασος σε άλλες εταιρείες, τα σήματα του "Έθνους" και της "Ημερησίας" και οι εισπράξεις από το πρακτορείο. Με τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν όλα τα άλλα δάνεια της Πήγασος. Σημειώνεται ότι το ομολογιακό δάνειο έληξε τον Ιούνιο του 2016 και πληρώθηκαν 3,7 εκατ. ευρώ για τους τόκους, ώστε να είναι ενήμερο.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος, απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλου, δεν δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εταιρεία του, η οποία έχει οφειλές στους εργαζόμενους και μείωση τζίρου που φτάνει το 75%. Ο Φ. Μπόμπολας είπε ότι η Πήγασος έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank) για την επιμήκυνση του "stand still agreement" και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για ένα "βιώσιμο πλάνο" με μείωση του κόστους λειτουργίας και επέκταση σε άλλες δραστηριότητες. Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές, είπε πως έχει κάνει ό,τι μπορεί για τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Υπογραμμίζεται ότι ο Φ. Μπόμπολας ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Mega, ενώ ήταν σκεπτικός και για τον Πήγασο. Αν το Mega δεν πάρει άδεια, πιθανότατα θα περάσει στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες θα αποφασίσουν για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, εκτίμησε ο Φ. Μπόμπολας, προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί για την εξασφάλιση των δανείων των 112 εκατ. της Τηλέτυπος υπερκαλύπτουν τη σημερινή οφειλή του καναλιού προς τις τράπεζες.

Μήνυση Ν. Νικολόπουλου σε Γ. Αλαφούζο

Επισημαίνεται ότι στις εγγυήσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ταινιοθήκη του καναλιού με 17.000 ώρες πρωτογενές υλικό, η αξία της οποίας έχει υπολογιστεί στα 90 εκατ. ευρώ. "Το επεισόδιο Πρετεντέρη - Τζαβάρα πόσο έχει εκτιμηθεί;" ρώτησε ειρωνικά ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος χθες κατέθεσε μήνυση στον Γιάννη Αλαφούζο επειδή αμφισβήτησε την αμεροληψία του όταν κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Όσον αφορά τις οφειλές στους εργαζόμενους του Mega, ο Φ. Μπόμπολας ανέφερε ότι "υπάρχουν στους λογαριασμούς του καναλιού 25-30 εκατομμύρια που είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες. Εγώ πρόσφατα έβαλα υποθήκη το σπίτι μου για να πάρω κάποιο δάνειο και με μέρος των χρημάτων αυτών κατέβαλα χρήματα στους εργαζόμενους του Mega".

Επισημαίνεται ότι ο εκδότης θεωρεί ότι έχουν στοχοποιηθεί τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του. "Τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου είμαστε διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από άλλους, όπως συμβαίνει σε άλλα ΜΜΕ και σε άλλες εταιρείες" ανέφερε, αφήνοντας και άλλους υπαινιγμούς προς την πλευρά Βαρδινογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL