Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ν. Βούτσης: Συμφωνίες "νέας γενιάς" / Επιτροπή της Βουλής για τις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Συμφωνίες "νέας γενιάς" / Επιτροπή της Βουλής για τις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA

Το πέπλο μυστικότητας των διατλαντικών συμφωνιών TTIP, CETA και TISA επιχειρεί να σηκώσει η ελληνική Βουλή συστήνοντας ad hoc Επιτροπή. Στην ειδική συνεδρίαση προήδρευσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναδεικνύοντας την υψηλή πολιτική προτεραιότητα της πρωτοβουλίας.

Το αντικείμενο της Επιτροπής είναι η διερεύνηση του περιεχομένου και των συνθηκών σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ Ε.Ε., ΗΠΑ και Καναδά, πιο συγκεκριμένα τις ΤΤΙΡ και CETA και TISA. "Είναι σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες 'νέας γενιάς' που δεν ρυθμίζουν μόνο δασμολογικά θέματα, αλλά αγγίζουν επίσης ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, εργασιακών σχέσεων, ενώ δυνητικά μπορούν να επέμβουν στην άσκηση δημόσιας πολιτικής σε επίπεδο των εθνικού κράτους" υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, CETA, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την προσωρινή εφαρμογή. Η ΤΙSA, με αντικείμενο την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών την οποία διαπραγματεύονται εκτός από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και άλλοι 22 εταίροι, βρίσκεται σε φάση αυξημένης συναίνεσης. Και οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ, τη διμερή εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, εξελίσσονται με βραδύτερους ρυθμούς χωρίς να προλαβαίνουν το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε υπογραφή της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανέλαβε τον ρόλο του διαπραγματευτή σε επίπεδο Ε.Ε., χειρίζεται το ζήτημα κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα.

Β. Αποστόλου: Εισβολή μεταλλαγμένων και κατάργηση των ΠΟΠ

"Κινδυνεύουν να αρθούν οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ε.Ε. για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τα φυτοφάρμακα και τις ορμόνες βοδινού κρέατος" προειδοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και πρόσθεσε πως με την ΤΤΙΡ "κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρείας να μηνύει ένα κράτος όταν θεωρεί πως αυτό δεν μπορεί να υπηρετήσει και να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, και αυτές οι αγωγές θα εξετάζονται από ειδικά δικαστήρια, όχι κρατικά, τα οποία στην περίπτωση που κάνουν δεκτή την αγωγή θα καλούν τα κράτη - μέλη να αποζημιώνουν τις εταιρείες". "Εκτός από την εισβολή των μεταλλαγμένων στην Ελλάδα θα είναι ξεκάθαρη η απόλυτη επικράτηση των πολυεθνικών έναντι των μικρότερων παραγωγών, ενώ υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για την τύχη των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, των γεωγραφικών ενδείξεων" υπογράμμισε ο Β. Αποστόλου.

Ηλ. Ξανθάκος: Το "living room" στο ΥΠΕΞ...

Ενδεικτικό της μυστικότητας ήταν η περιγραφή του Ηλία Ξανθάκου, γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας για το πώς παρέχεται η ενημέρωση: "Υπάρχει ένα 'living room' στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας. Υπάρχει μια αίθουσα, ένας υπολογιστής και γίνονται αιτήσεις από τις υπηρεσίες, από τα κόμματα για όσους θέλουν να επισκεφθούν αυτό το δωμάτιο, να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή επί μάξιμουμ ένα δίωρο και να 'ανοίξουν' κάθε φορά μόνο ένα κείμενο από τα 13 που εν συνόλω διατίθενται".

Τρόπους για να καθυστερήσει η συμφωνία της CETA και να προστατεύονται τα προϊόντα ΠΟΠ πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, επισημαίνοντας ότι με την ΤΤΙΡ "εγείρονται ανησυχίες ότι η πλήρης απελευθέρωση του εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ μπορεί να έχει συνέπειες στη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον αλλά και να αυξήσει τις οικονομικές ανισότητες στην Ε.Ε.".

Το ζήτημα της δημοκρατίας ανέδειξε η Καίτη Μυλωνά από το "STOP TTIP", ενώ συμπλήρωσε ότι καταργείται η οικογενειακή γεωργία. Την αντίδραση των κινημάτων μετέφερε ο Κώστας Φωτεινάκης από τους "Φίλοι της Φύσης". "Μόνο 'όχι' μπορούμε να πούμε απέναντι σε δύο συμφωνίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας και που θα κάνουν τα Μνημόνια να μοιάζουν ένα εύκολο μονοπάτι" επισήμανε η Ναταλία Τσιγαρίδου εκ μέρους της Greenpeace, ενώ η Δώρα Κοτσακά, από το Ινστιτούτο Πουλαντζά, προειδοποίησε ότι από το 2017 μπορεί να ξεκινήσουν μηνύσεις κατά των κρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL