Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
"Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης"

Με τη σημερινή σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου τους, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο λαοί, με πολύ βαθιές ρίζες παράλληλης πορείας, κάποιες φορές και διαφορών, έχουν τη σοφία να τις ξεπεράσουν και να σφυρηλατήσουν σχέση πολύ εποικοδομητική, αμοιβαία επωφελή για τους δυο λαούς και την περιοχή, που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε εντάσεις, αλλά που ιδίως στις μέρες μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη.

Τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης, συνεργασίας δυο χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις δίνουν το παράδειγμα στη γειτονιά μας, επικεντρώνοντας τις σχέσεις τους σε αυτό που έχει σημασία, μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. 

«Στις συνθήκες κρίσης πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου, η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα και παρότι είμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες έχουμε ομοφωνία για όλα τα ζητήματα κρίσιμης σημασίας», τόνισε ο Μπόικο Μπορίσοφ. «Μπορούμε», είπε, «να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος και των δυο κρατών. Οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και κατανόηση».

«Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονιά μας διαπιστώνει κανείς ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, και ότι και οι δύο χώρες βιώνουμε τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική, και την κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη, «που ευτυχώς οι χώρες μας ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας είναι έξω από αυτή την κρίση».

Υπογράμμισε δε ότι «η συνεργασία μας θα βοηθήσει για να παραμείνουμε έξω από αυτή την κρίση». Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία και η ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας σε μια κατεύθυνση μιας Ευρώπης καλύτερης, κοινωνικής και δημοκρατικής, «επιτάσσουν τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες». 

Ο ίδιος επισήμανε «πόσο σημαντικό είναι το επόμενο διάστημα να διατηρήσουμε αυτή τη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία, να την εμβαθύνουμε», υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ως ευρωπαίος εταίρος θα παραμείνει στο πλευρό της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκά ζητήματα ιδιαίτερης ευαισθησίας, όπως έκανε πάντα» και ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για το ό,τι έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας σε δύσκολες περιόδους, και στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση. 

Τόνισε, επίσης, ότι θα έχουν διαρκή και ανοικτή επαφή, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και ότι συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Επιπλέον, να εντείνουν τη συνεργασία σε αστυνομικό επίπεδο και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και στην κατοχύρωση της περιοχής μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας η συνεργασία εξειδικεύτηκε σε μια σειρά τομείς με την υπογραφή συμφωνιών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Επισήμανε ότι στην κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν αποτυπώνεται η πρόθεση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και μέσω τριμερών σχημάτων συνεργασίας 

«Η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον στο κεντρικό πεδίο των σχέσεων μας με την προώθηση νέων διόδων και αγωγών παγκόσμιας σημασίας στην ευρύτερη περιοχή», είπε, τονίζοντας ότι η κατασκευή του διασυνδετήριου κάθετου άξονα, του IGB, ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο πρώτιστης προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δυο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα προχωρά για την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Με τον κ. Μπορίσοφ, ανέφερε, συμφώνησαν για την ανάγκη να αξιοποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους ώστε αυτοί να μην αποτελούν αιτία διχασμού, αλλά ευκαιρία ειρήνης και συνεργασίας.

Τόνισε ακόμη ότι η κοινή διακήρυξη για την ενεργειακή συνεργασία επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδουν και οι δυο πλευρές στον τομέα αυτό. Συμφώνησαν να αναδείξουν δυο σημαντικά λιμάνια, την Αλεξανδρούπολη ως σημαντικό λιμάνι του Αιγαίου και το Μπουργκάς ως ένα σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, να τα αναδείξουν συνδέοντας τα.

Εντείνοντας τη συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της διασυνδεσιμότητας με μια ταχεία σιδηροδρομική γραμμή, θέλουμε να συνδέσουμε δυο σημαντικές θάλασσες, τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλσασσα, αναδεικνύοντας τη συνεργασία μας σε κομβικού χαρακτήρα στρατηγική συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή, σημείωσε. 

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε πως σε ό,τι αφορά την ενέργεια, έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρέπει να δείξουμε ευελιξία, και προσέθεσε ότι συνάδελφοι τους από τις χώρες του Βίζεγκαρντ έχουν για γείτονες μόνο κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, «ενώ εμείς πρέπει να αναπτύξουμε τέτοια έργα που να μην αποκλείουν τα δύο κράτη μας». 

Τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη γίνεται πολύ σημαντικό κέντρο της Ελλάδας, χαρακτήρισε την δημιουργία ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής ως ένα έργο που θα συμβάλλει πολύ σημαντικά για τις εμπορικές συναλλαγές, την ανταλλαγή, μεταξύ των δύο κρατών, και ανέφερε πως η Βουλγαρία στο έδαφος της έχει κατασκευάσει ήδη τις απαραίτητες σιδηροδρομικές γραμμές και πρέπει να τοποθετηθούν οπτικά καλώδια. 

Όσον αφορά στην κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι μπορούμε μαζί να πετύχουμε πολλά, σημειώνοντας ότι η Βουλγαρία έχει σύγχρονες δομές μεταφοράς φυσικού αερίου. «Εμείς μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα για την ανάπτυξη του δυναμικού της, και να πετύχουμε μια ασφάλεια και για τα δύο κράτη, δηλαδή να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μας παρακάμψουν», προσέθεσε. 

Στη συνάντηση των δύο ηγετών, τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των πλημμύρων στον Έβρο, όπως ανέφερε Αλέξης Τσίπρας, θέμα για το οποίο συμφώνησαν να αναζητήσουν λύσεις καθώς και την επιτάχυνση της έγκυρης προειδοποίησης επί τη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ότι σχετικά με τα υδατοφράγματα συμφώνησαν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργούν ομαλά τα συστήματα συναγερμού, καθώς επίσης η Βουλγαρία το φθινόπωρο να γεμίσει τις τεχνητές λίμνες της μόνο κατά 80%. Είπε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο οι δύο πλευρές θα οργανώσουν συναντήσεις με τους αγρότες και τα συνδικάτα για να μην υπάρχουν προβλήματα στα σύνορα. 

Ο τουρισμός ήταν επίσης ανάμεσα στα θέματα, που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και ειδικότερα η πολύ σημαντική αύξηση τουριστών ανάμεσα στις δύο χώρες (σ.σ. οι Βούλγαροι τουρίστες με προορισμό την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ.). Σε αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά το κοινό πρόγραμμα δράσης που υπεγράφη για τον τομέα του τουρισμού. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέα πεδία εμπορικών συναλλαγών στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία ονομασιών προέλευσης, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ επισήμανε ότι οι υπουργοί και των δύο πλευρών καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε η Βουλγαρία και η Ελλάδα να είναι χώρος ευημερίας και ασφάλειας. «Δεν είμαστε εναντίον άλλων κρατών, κανενός κράτους, είτε μέλους είτε όχι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε υπόψη όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε», είπε και δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο σε όλους τους τομείς. 

Είπε ότι στον τομέα της άμυνας οι δύο χώρες έχουν πλήρη ομοφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πως στο πλαίσιο της ΕΕ είναι σύμφωνες ότι «πρέπει να έχουμε μια Ένωση όχι δύο ταχυτήτων, αλλά ενιαία Ένωση με πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της- γιατί στον τομέα της μετανάστευσης έχουμε πολλά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί και όταν μιλάμε με μια φωνή θα μας ακούσουν καλύτερα». Γιατί, συνέχισε, τα δυο κράτη είμαστε στα σύνορα της ΕΕ, και δεν είναι σωστό η Βουλγαρία να μη συμμετέχει στη Σέγκεν, παρόλο που η Ελλάδα μάς έχει υποστηρίξει γι' αυτό το θέμα.

«Εμείς σαν κράτος πληρούμε όλα τα κριτήρια και νομίζω ότι μπορούμε ακόμη και να υποβάλλουμε την υποψηφιότητα μας για συμμετοχή στην Ευρωζώνη, γιατί από αυτή τη συμμετοχή θα έχουμε μια πρόσθετη ασφάλεια και θα εκπληρώσουμε μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει», δήλωσε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι οποιεσδήποτε βαλκανικές συνεργασίες αναπτύξει το βουλγαρικό κράτος στη Σόφια, έχει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή του κ. Τσίπρα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, «ώστε μαζί με τους συναδέλφους μας να δημιουργήσουμε σταθερά Βαλκάνια».

Σημειώνεται ότι στο γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθούσε μετά τις δηλώσεις, ο κ. Μπορίσοφ είχε προσκαλέσει και τον πρόεδρο του κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στανίσεφ, να παραβρεθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL