Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η υδροδότηση νησιών του Αιγαίου στο επίκεντρο του ΚΥΣΟΙΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η υδροδότηση νησιών του Αιγαίου στο επίκεντρο του ΚΥΣΟΙΠ

Φωτογραφία αρχείου

Η υδροδότηση των νησιών Πάτμος, Αρκιοί και Καστελλόριζο βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) την Πέμπτη, το οποίο ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα για εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης.

Το νέο πολιτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει επάρκεια νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και παράλληλα θα συμβάλλει σε σημαντικές εξοικονομήσεις για το δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε δύο δημόσιους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τα εν λόγω νησιά για την ανάδειξη αναδόχου επεξεργασίας θαλασσινού νερού από μονάδες αφαλάτωσης (περιλαμβάνονται η κατασκευή και η ολοκλήρωση συνοδών έργων, η αδειοδότηση, η συντήρηση κλπ) για πέντε έτη, με δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ, το νέο πρόγραμμα για την υδροδότηση των νησιών, βάζει τέλος στην "αναχρονιστική και κατεστημένη πρακτική της μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία αλλά και σε ένα καθεστώς που ευνοούσε αδιαφανείς διαδικασίες".

Παράλληλα, εξασφαλίζει "επάρκεια υδατικών πόρων για τα νησιά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τουρισμό, ενώ μειώνει δραστικά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η μεταφορά νερού κόστιζε 10,30 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, συν ΦΠΑ, ενώ μετά τον διαγωνισμό το κόστος παραγωγής πόσιμου νερού δεν θα ξεπερνά τα 0,64 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, συν ΦΠΑ.

Ακόμα, το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε να διερευνηθούν και εναλλακτικές δυνατότητες υδροδότησης των άνυδρων νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL