Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Αλέξη Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Συνεδριάζει το μεσημέρι στις 13:30 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί ζωντανά από το avgi.gr.

Στο ΚΥΣΚΟΙΠ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις δράσεις που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, καθώς και να ανοίξει την ατζέντα σε έναν τομέα που η αντιπολίτευση -και ιδίως η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη- έχουν ελάχιστα πράγματα να πουν και ακόμη λιγότερα να επιδείξουν από τα χρόνια διακυβέρνησής τους. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θα παροτρύνει να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός για την επόμενη τριετία από το ΚΥΣΚΟΙΠ.

Παρά τη δημοσιονομική στενότητα και την αποδιοργάνωση των προηγούμενων ετών, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, διότι οι ανάγκες των πολιτών είναι τεράστιες, αλλά και γιατί φιλοδοξεί να αφήσει τη σφραγίδα της στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. Αυτό ακριβώς αναμένεται να εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη με τη φράση “Νέο κοινωνικό κράτος για όλους”.

Στελέχη της κυβέρνησης εξηγούσαν στην “Αυγή” πως “Η κοινωνική πολιτική είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής της κυβέρνησης” και ότι “χωρίς αυτή, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα χάσει”. “Η κατεύθυνσή μας δεν είναι απλώς να κάνουμε τσιμεντοενέσεις στο παλιό οικοδόμημα, αλλά να χτίσουμε ένα νέο. Μια πραγματικότητα που θα συνοδεύει τους Έλληνες πολίτες για δεκαετίες και θα βάλει τα θεμέλια για μια καλύτερη ζωή” επισήμαιναν, τονίζοντας ότι το σταδιακό χτίσιμο ενός νέου κοινωνικού κράτους έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα.

Παραδέχονταν, βεβαίως, πως “ο μεγάλος στόχος” είναι ακόμη μακριά και υπογράμμιζαν πως δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο “με τη διαρκή επαφή με τους πολίτες και με τη συμμετοχή τους”.

Ο οραματικός στόχος της κυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: Ένα κοινωνικό κράτος μακροπρόθεσμα βιώσιμο, λειτουργικά εξορθολογισμένο, διαφανές στη διαχείριση, χωρίς αποκλεισμούς, με ποιοτικές υπηρεσίες εκεί που τις έχουν ανάγκη οι πολίτες, αποτελεσματικό και αποδοτικό σε όρους κοινωνικής ευημερίας.

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής είναι η Υγεία, η κοινωνική αλληλεγγύη, η Παιδεία και η καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ δεν υποβαθμίζεται και η πρόσβαση στον πολιτισμό.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Αυγής της Κυριακής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL