Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Εν όψει νέου φορέα και στρατηγικών διλημμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν όψει νέου φορέα και στρατηγικών διλημμάτων

Προτεραιότητα στα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση νέου φορέα-συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων με “σεβασμό στην αυτοτέλειά” τους δίνουν από εδώ και πέρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. - Κινήσεις Πολιτών) και Ποτάμι, καθώς οι διεργασίες επιταχύνονται με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί για το εγχείρημα το πρόσημο που θα λάβει, δηλαδή το πώς θα αναλυθεί την “κρίσιμη στιγμή” ο κοινός τόπος μεταξύ της Χαρ. Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως για “τρίτο πόλο πολιτικά οριοθετημένο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ.". Τα δεδομένα που δημιουργεί συνολικά στο πολιτικό σύστημα η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα φέρουν αντικειμενικά την παράταξη μπροστά στο στρατηγικό δίλημμα για επιλογή ενός από τους δύο πόλους, του προοδευτικού ή του συντηρητικού. Το εσωτερικό και του ΠΑΣΟΚ, και του Ποταμιού μοιάζει εξαιρετικά ρευστό, κάτι που διαφάνηκε έντονα και από τις αντιφάσεις στην όλη συζήτηση για την απλή αναλογική.

Προς το παρόν, το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει ότι υπάρχουν συνθήκες “γόνιμου διπολισμού”. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση επισταμένα αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. -παρ' ότι η στάση της στις κρίσιμες φάσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταψήφιση της απλής αναλογικής) μπορεί να ευνοεί τη Ν.Δ.-, καθώς αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί το εγχείρημα για ανασυγκρότηση της “Κεντροαριστεράς”.

Φ. Γεννηματά: Εθνική συνεννόηση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά στα νέα δεδομένα, αλλά και προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση της κυβέρνησης για την αλλαγή στάσης της και να τηρήσει τον “διμέτωπο”, η Φ. Γεννηματά επανέφερε κατηγορηματικά τη θέση της για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των δημοκρατικών, προοδευτικών, ευρωπαϊκών δυνάμεων. Σε αυτές συγκαταλέγει ως προϋπόθεση και τη συμμετοχή της Ν.Δ. “Εάν τα δύο κόμματα αναλάβουν τις ευθύνες τους, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να στηρίξουμε μια εθνική προσπάθεια. Αλλά δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός δεν θα γίνουμε, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Είναι σαφές”.

Ευ. Βενιζέλος: Εθνική συνεννόηση με... Ν.Δ.

Στον αντίποδα, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι “Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές. Όχι κυβέρνηση με τη Δεξιά, που λένε ορισμένοι, κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων”. Υπονόησε ωστόσο την επιθυμία που έχει εκφράσει ανοιχτά για συγκυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., συμπληρώνοντας: “Όποιος θέλει να αφήσει τον εαυτό του έξω και να παρεμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης αναλαμβάνει και την ευθύνη. Εμείς πρέπει να έχουμε μια υπεύθυνη θέση”.

Στην ομιλία του στη Βουλή, είχε “φωτογραφίσει” τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., λέγοντας ότι “θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές”. Μίλησε για “συνεργασία των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων...”, προσθέτοντας ότι “βασικό προγραμματικό στοιχείο της συνεργασίας αυτής προφανώς και θα είναι ένας σύγχρονος, δίκαιος και αντιπροσωπευτικός εκλογικός νόμος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές του προκάλεσαν έντονη δυσφορία στη Φ. Γεννηματά, η οποία μία μέρα μετά διευκρίνισε ότι, όπως δεν ψηφίζει την κατάργηση του μπόνους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ομοίως δεν θα ψηφίσει την επαναφορά του από ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κάλεσε επίσης όποιον προσδοκά να γίνει το ΠΑΣΟΚ “τσόντα” είτε της Ν.Δ. είτε του ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει υπουργική θέση να ψάξει από τώρα χώρο στα ψηφοδέλτιά τους.

Τα 3 βήματα για νέο φορέα

Μετά την κατάληξη της Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης - Ποταμιού σε κοινό προγραμματικό πόρισμα, από εδώ και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες που έχουν σχεδόν κλειδώσει μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών προβλέπουν α) την πραγματοποίηση κάποιας διευρυμένης σύσκεψης-συνεδρίασης (όχι συνδιάσκεψης) με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, λίγο πριν από β) την εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο και κατόπιν γ) διενέργεια (ιδρυτικού) συνεδρίου στο οποίο θα προϋποτίθεται ο σεβασμός στην αυτοτέλειά τους. Υποψήφιοι για την αρχηγία θα είναι η Φ. Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπολος και ο Στ. Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Παρασκευή αποφασίστηκε να προταθεί στο Ποτάμι η διενέργεια όχι συνδιάσκεψης -την οποία δεν επιθυμεί ο Στ. Θεοδωράκης-, αλλά σύσκεψης στελεχών των κομμάτων που θα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή τους σε κοινή πορεία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εκλογής αρχηγού. “Προφανώς θα υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα και συνεννόηση με τον κ. Θεοδωράκη, γιατί θα πρέπει να συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης” δήλωσε η Φ. Γεννηματά.

Τα βασικά θέματα, όπως και το πώς θα ενεργήσουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ενιαία σε περίπτωση που προηγηθούν εκλογές, αναμένεται να συζητηθούν σε συνάντηση μεταξύ τους το προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς τον ρόλο και τον βαθμό εμπλοκής τους σε σχέση με το όλο εγχείρημα, με τον πρώην πρωθυπουργό να αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις του.

Ένωση Κεντρώων: “ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα έχουν πρόβλημα”

"Η ουσία είναι μία: ότι η χώρα από την Πέμπτη το βράδυ διαθέτει εκλογικό σύστημα - και αυτό είναι η απλή αναλογική». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται ο πυρήνας της θέσης της Ένωσης Κεντρώων.

Πάντως, από την Ένωση Κεντρώων ασκούσαν σκληρή κριτική κατά όμορων, πολιτικά, δυνάμεων: «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αυτοεγκλωβίστηκαν και τελικώς αυτοχειριάστηκαν. Θα φανεί δε», όπως εκτιμούσαν, «στις επόμενες εκλογές το πρόβλημα που έχουν τα δύο αυτά κόμματα, και ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Γιατί η εκλογική τους βάση θέλει την απλή αναλογική».

Οι ίδιες πηγές μιλούσαν και για την επόμενη, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, μέρα: «Έρχονται δύσκολα μέτρα και θα είμαστε παρόντες, εντός και εκτός Βουλής, να μην περάσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL