Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Αλέξης Τσίπρας: "Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας: "Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς"

“Η χώρα περνάει δύσκολα και είναι άδικο κάποιοι να 'περνάνε ζάχαρη', έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς” σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος στη Siemens που, όπως είπε, "πλήρωσε σε όλες τις χώρες", ενώ "στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς". “Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στη Δικαιοσύνη" διαμήνυσε.

Δημοκρατικό ατόπημα

Για τον εκλογικό νόμο, υπογράμμισε πως η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς. Συνδέοντάς τη με τη συνταγματική αναθεώρηση, είπε πως  “Η απλή αναλογική χρειάζεται για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση”. Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως “Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πώς σκεφτόταν η κυρία Γεννηματά, αλλά τι έκανε” και μίλησε για αδικαιολόγητη στάση, εξηγώντας πως “η αναλογική τούς βάζει στο πολιτικό σύστημα”. Στόχος της κυβέρνησης, τόνισε, είναι να πειστούν τα κόμματα του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν, θα είναι αυτοχειριασμός, ιστορικό ατόπημα. "Το ίδιο λάθος έκανε η Αριστερά το 1989" είπε.

Αστήρικτο το κόστος της διαπραγμάτευσης

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση του 2015, σημείωσε πως η διαπραγματευτική ομάδα είχε φτάσει “σε σημείο υψηλής προετοιμασίας”. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως οι υπολογισμοί που είχαν γίνει προέβλεπαν πως οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. Υπογράμμισε πως αφενός σωστά εκτιμήθηκε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος, αφετέρου δεν εκτιμήθηκε σωστά πως ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση. “Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό. Πρέπει να αφυπνιστεί" τόνισε, εξηγώντας πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο "τεμπέλης" Νότος, αλλά η Ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Περιγράφοντας το τοπίο που είχε διαμορφωθεί πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους.

Ανέφερε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε τελικά εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. “Αναμφισβήτητα, περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς” παραδέχτηκε, εντούτοις συμπλήρωσε πως υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης, είπε πως είναι αστήρικτη κι αυτό διότι συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. “Την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω 17,5% του ΑΠΕ” είπε και πρόσθεσε πως οι τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. έως το τέλος του 2016 και, παράλληλα, εξοικονομούνται από επιτόκια 2 δισ. ετησίως.

Μιλώντας για το λεγόμενο "Plan B", σημείωσε πως προφανώς και υπήρχε. Ανέφερε δε ότι είχε ζητηθεί εικόνα για το Grexit και είχε διαπιστωθεί ότι οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους, όχι γι' αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις. “Για την αναγκαιότητα του 'Plan Β' έχει μιλήσει και ο Μεϊμαράκης” θύμισε. Επιπλέον, απέρριψε τα όσα έχουν ακουστεί περί υιοθέτησης παράλληλου νομίσματος και επέμβασης του στρατού.

Μιλώντας για τη συμφωνία που τέθηκε στο δημοψήφισμα, είπε ότι ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση. Αντίθετα, μιλώντας για τη νέα συμφωνία, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα σε σχέση με την προηγούμενη: α) κάλυψη των αναγκών σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, β) συγκράτηση των κυρίων συντάξεων, γ) αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δ) προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ, όμως το 2018, με την εθνική σύνταξη, “θα φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος, είπε: “Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτική αλλαγή, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα”. Αναφερόμενος συνολικά στα δημοσιονομικά προγράμματα, είπε με νόημα: “Και η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι όλα ήταν ένα σφάλμα. Πόσο μάλλον εμείς που τα λέγαμε καιρό”. Μιλώντας για τα capital controls είπε πως ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φεβρουάριο. “Δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία”.

Για τον ρόλο των ΗΠΑ, υπογράμμισε πως υπήρχε επαφή με τους Αμερικανούς, όπως ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Τζακ Λιου, οι οποίοι “είχαν ενδιαφέρον, δεν το κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα”. Επίσης, είπε ότι μετά το δημοψήφισμα είχε συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος του συνέστησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, καθώς από τη μία ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και από την άλλη οι εταίροι του ήταν έτοιμοι να του βάλουν δύσκολα.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, αλλά Γαλλία και Ιταλία συνέβαλλαν να μην υπάρξει τέτοιου είδους συμφωνία. “Όταν ο Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα του Σόιμπλε να τα βρούμε για Grexit, κατάλαβα το σχέδιο του αντίπαλου” ανέφερε χαρακτηριστικά. Από αυτή την υπόθεση ο πρωθυπουργός εξαίρεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκέλ, η οποία, όπως είπε, δεν ήθελε υπό τη δική της ηγεσία να αρχίσει να ξηλώνεται η Ευρώπη.

Επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε πως, όταν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης λένε μείωση των δαπανών, εννοούν περικοπές μισθών και συντάξεων. “Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα” είπε και εκτίμησε πως “κανείς δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα”. Έπειτα συμπλήρωσε ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη διαμαρτυρία, μια συνολική στρατηγική αντίθεσης. Κάνοντας λόγο για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη είπε πως παραμένει στο ΛΑΟΣ: “Ο Άδωνις παραμένει ακόμα στο ΛΑΟΣ. Έχουν ευθύνες για την πορεία του τόπου και από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Μητσοτάκη ζητάνε εκλογές” είπε.

Κάνοντας απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως έγινε διαγωνισμός για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων, κατατέθηκε νόμος για τη Δημόσια Διοίκηση και θεσμοθετήθηκαν οι 100 δόσεις. Για το 3,5% του 2019 υπογράμμισε πως “δεν είναι για να το διατηρήσουμε”. Δήλωσε δε πως μπορεί οι συνθήκες στην αγορά να είναι δύσκολες, αλλά υπάρχει προοπτική. “Δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα ως προς την παραμονή μας στην Ευρωζώνη”.

Ώριμη η εκλογή Προέδρου από τον λαό

Επίσης, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, χαρακτήρισε ώριμη την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες. Προϊδεάζοντας για τις αλλαγές, είπε πως αυτές χρειάζονται σε ώριμα θέματα, όπως είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Μιλώντας για τη διαδικασία, σημείωσε πως αποτελεί ζητούμενο η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος συμβουλευτικού χαρακτήρα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της επικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, δηλαδή, όπως είπε, να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται διεθνώς

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τις επαφές του στο εξωτερικό και τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων. Έτσι, για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις σημείωσε πως ο Κώστας Καραμανλής “άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα” και πρόσθεσε πως "τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος", καθώς, όπως είπε, η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, “συμπίπτει με τη δική μας στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης”. “Ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο” τόνισε.

Είπε ακόμη πως στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε και στις τριμερείς Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο, καθώς και στις τρεις επισκέψεις του στην Τουρκία.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως η κυβέρνηση βρήκε συμφωνημένες αυτές για το Ελληνικό και τα αεροδρόμια. Δήλωσε πως ναι μεν στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, “όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στη θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων”.

Οι τέσσερις άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον

Σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τρίγωνο πολιτικοί - ΜΜΕ - τράπεζες. “Οι τέσσερις άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα”, είπε μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ υπογράμμισε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Πρόσθεσε πως το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. και έτσι προκύπτουν οι τέσσερις άδειες. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα το Mega και, όπως σημείωσε, έχει μετόχους τρεις από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες και δεν είναι βιώσιμο. Υπογράμμισε το αδιάβλητο της διαδικασίας και πρόσθεσε: “Θα επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς”. Αναλύοντας τους όρους που θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός είπε: “Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL