Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ούτε λεπτό διακοπή στον αγώνα κατά της κυβέρνησης του Μνημονίου

“Ούτε λεπτό διακοπή” στον αγώνα για την απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση του Μνημονίου, ζήτησε χθες βράδυ από την Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη για σταθερή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα, και σε αυτά που η κυβέρνηση ανοίγει εν μέσω θέρους.

"Ούτε λεπτό διακοπή" στον αγώνα για την απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση του Μνημονίου, ζήτησε χθες βράδυ από την Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη για σταθερή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα, και σε αυτά που η κυβέρνηση ανοίγει εν μέσω θέρους. Απευθυνόμενος σε μια συγκέντρωση με μεγάλο, νεανικό ακροατήριο, ζήτησε από τους παριστάμενους και κατ' επέκταση από όλους τους νέους/ες της χώρας "να αρπάξουν το τιμόνι" από τα χέρια του καταστροφικού Σαμαρά, στον οποίο έστειλε συγχρόνως αυστηρό μήνυμα να "μην τολμήσει να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία του Έλληνα εργαζομένου".

Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση -οι συγκεντρωμένοι ήταν πολλοί περισσότεροι των 2.000-, στην οποία συμμετείχαν σταθεροί ψηφοφόροι της Αριστεράς αλλά και νέοι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, Ηπειρώτες, κάποιοι Κερκυραίοι αλλά και οι νέοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέφεραν από το γειτονικό camping τον νεανικό ενθουσιασμό τους. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κ.Ε. Δ. Βίτσας, οι βουλευτές της περιοχής Ο. Γεροβασίλη και Κ. Μπάρκας, επίσης το μέλος της Π.Γ. Κ. Ήσυχος.

 

Ούτε ένα λεπτό παραπάνω...

Μιλώντας στην ακριτική πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε να μη γίνει "ούτε λεπτό διακοπή στον αγώνα να απαλλάξουμε την Ελλάδα από την κυβέρνησή του Μνημονίου. Ούτε λεπτό διακοπή στη μάχη για να απαλλάξουμε τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων από τα Μνημόνια και τα ανθρωποκτόνα μέτρα". (Και, πράγματι, δεν υπήρξε κινητοποίηση τις τελευταίες ημέρες, στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, από την οποία να έχει λείψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσία που θα συνεχιστεί και όλον τον Αύγουστο).

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναλυτική αναφορά στην κυβερνητική επίθεση των τελευταίων ημερών, καταγγέλλοντας: "Κάθε ώρα που περνάει η Παιδεία, η Υγεία, το κοινωνικό κράτος, η κοινωνική ασφάλιση, ξεχαρβαλώνονται για να οικοδομηθεί στη θέση τους ένα καθεστώς αγριότητας. Ο κ. Στουρνάρας επεξεργάζεται τα νέα του μέτρα, με στόχο το Δημόσιο και ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος. Ο κ. Βρούτσης επεξεργάζεται ακόμα χειρότερο εργασιακό καθεστώς, μέτρα διευκόλυνσης των απολύσεων, νέα περικοπή στις συντάξεις, μείωση του κατώτερου μισθού. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μιχελάκης ψαρεύουν σε θολές δεξαμενές για να βρουν τις χιλιάδες των ανθρώπων που θα πεταχτούν στον δρόμο, που θα χάσουν τη δουλειά τους, θα μπουν στον μύλο της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας, ή όπως αλλιώς βαφτίζουν τώρα τη βαρβαρότητα".

 

Πάρτε το τιμόνι

Η φρενήρης πορεία προς τον γκρεμό, με έναν τρόπο όμως μπορεί να ανακοπεί: "Πρέπει να αρπάξουμε το τιμόνι, να πατήσουμε φρένο και να αλλάξουμε πορεία πριν να είναι αργά. Δεν αρκεί άλλο να διαπιστώνουμε το αδιέξοδο. Οι νέες, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι κολασμένοι των Μνημονίων είναι καιρός να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας. Να παραμερίσουν το παλιό, το φθαρμένο, το σάπιο, το πρόθυμο να παίζει με τις τύχες των ανθρώπων για να εξασφαλίσει τις δικές του τύχες και τις τύχες των συμφερόντων, ξένων και ντόπιων, που εκφράζει και εκπροσωπεί".

 

Κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία

Όμως το πιο αποφασιστικό μήνυμα ο Αλ. Τσίπρας το έστειλε στον Αντ. Σαμαρά, με αφορμή τις κυβερνητικές προθέσεις για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Πριν δηλαδή γίνουμε... Ισπανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε στον πρωθυπουργό, "να μην τολμήσει να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία του Έλληνα εργαζομένου". Και, θυμίζοντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «νέα σεισάχθεια», τόνισε ότι η κυβέρνηση, αντί να την υιοθετήσει, "εκτελεί τις εντολές της τρόικας και απασφαλίζει τη βόμβα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Αντί η κυβέρνηση να 'κουρέψει' τα δάνεια των νοικοκυριών, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που επέβαλε στους δανειολήπτες στην τριετία των μνημονίων, και να διευκολύνει τους όρους αποπληρωμής τους, ετοιμάζεται να 'κουρέψει' την περιουσία του μέσου πολίτη. Την ατομική ιδιοκτησία, που, μόλις πριν από έναν χρόνο, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο κ. Σαμαράς ισχυριζόταν πως κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αποδεικνύεται και αυτή η αλήθεια: ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ως εντολοδόχοι των δανειστών, είναι ο πραγματικός κίνδυνος για το σπίτι του δανειολήπτη. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός προστάτης και εγγυητής της ατομικής ιδιοκτησίας του πολίτη", ήταν το μήνυμα που έστειλε σε ένα ευρύ, χωρίς αμφιβολία, ακροατήριο.

Ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας που δεν άφησε ασχολίαστο ο Αλ. Τσίπρας ήταν αυτό της μείωσης του ΦΠΑ, επισημαίνοντας αφενός όσα είπε ο πρωθυπουργός αγνοώντας ότι ήταν on camera, αλλά και πώς το θέμα κατήντησε "σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες".

 

Η νέα κοινωνική πλειοψηφία

Με την πεποίθηση ότι "το πρόγραμμα δεν βγαίνει", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στη διαμορφούμενη "νέα κοινωνική πλειοψηφία", αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική. Μια ήρεμη δύναμη ανατροπής, η οποία έχει αηδιάσει από το κακόγουστο, αλλά επαναλαμβανόμενο θεατρικό έργο των εκβιασμών των δανειστών, των ανθρωποθυσιών, των δόσεων και των αποτυχιών. Και το κυριότερο, αυτή η ήρεμη δύναμη ανατροπής πείθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει, θέλει και μπορεί ν' αλλάξει τη μοίρα του λαού και του τόπου. Είναι άνθρωποι οι οποίοι αρχίζουν να μας εμπιστεύονται, μετά από πολλές παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια, πιθανώς δε και ενστάσεις απέναντί μας τον Ιούνιο του 2012. Και, επίσης, αντιλαμβάνονται πλέον ότι το μόνο πραγματικό δίλημμα που θα καθορίσει την πορεία αυτού του τόπου τα επόμενα χρόνια είναι: Μνημόνιο ή Δημοκρατία. Με άλλα λόγια: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ".

Παίρνοντας δε αφορμή από τη συνέντευξη Γκαλμπρέιθ, ο Αλ. Τσίπρας διεκδίκησε "λύση για την Ελλάδα", μια λύση που ταυτίζεται "με τη λύση για την Ευρώπη, αλλά όχι για τη γερμανική Ευρώπη, που κοντόθωρα και κοντόμυαλα οικοδομούν οι προστάτες του κ. Σαμαρά, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε".

Ο ομιλητής παρουσίασε ταυτόχρονα τους βασικούς πυλώνες της λύσης ΣΥΡΙΖΑ, ενός σχεδίου που "χαίρει εκτίμησης και αναφοράς διεθνώς, ως μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση στην καταστροφική πορεία της λιτότητας". Οι πυλώνες αυτοί είναι: Διαγραφή χρέους. Χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Αναπτυξιακός αναπροσανατολισμός κάθε κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμπερασματικά, "το μόνο 'success story' για την Ελλάδα είναι η ανατροπή του μνημονίου. Το μόνο 'success story' για την Ευρώπη είναι η ανατροπή της λιτότητας".

Η ομιλία Τσίπρα έκλεισε με αναφορές στο χθες, στο ηρωικό χθες της Ηπείρου και του τόπου μας, των ΕΠΟΝιτών, της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, της ΚΝΕ, του Ρήγα Φεραίου, της αντιΕΦΕΕ, των παιδιών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο