Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Παπαδημούλης: H VW να αποζημιώσει και τους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παπαδημούλης: H VW να αποζημιώσει και τους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την αποζημίωση της VW προς τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιά από τα “πειραγμένα” συστήματα ελέγχου ρύπων.

Με αφορμή την λήξη της προθεσμίας που είχαν δώσει οι αρχές των ΗΠΑ στην VW καθώς και την υπό επικύρωση απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, που ορίζει την αποζημίωση των Αμερικανών ιδιοκτητών αυτοκινήτων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως στην ΕΕ ακόμα δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως «οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, στην Ευρώπη, παραπλανήθηκαν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι ιδιοκτήτες, στις ΗΠΑ», γεγονός που οφείλει να λάβει υπ’ όψη της η ΕΕ στην διαπραγμάτευσή της με την εταιρία.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητά από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με τις «κοινές πολιτικές που εκείνη προτίθεται να λάβει προκειμένου να στηρίξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές ώστε οι πολίτες της ΕΕ να έχουν αντίστοιχη αντιμετώπιση από την VW με εκείνη που έχουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ». Παράλληλα ρωτά την Κομισιόν για τον τρόπο που εκείνη θα ασκήσει πίεση στην VW, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Αποζημίωση ιδιοκτητών αυτοκινήτων VW

Στις 28 Ιουνίου 2016, έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει οι αρχές των ΗΠΑ στην Volkswagen, προκειμένου να έρθει σε διακανονισμό με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και καταναλωτές, για τις ζημίες που υπέστησαν από τη χρήση των συσκευών "απάτης", που παραπλανούσαν τα συστήματα ελέγχου εκπομπών ρύπων.

Αναμένεται ότι το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο θα επικυρώσει μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει αποζημίωση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, στις ΗΠΑ, μέχρι το ποσό των 10.000 δολαρίων, την επαναγορά από την εταιρία των συγκεκριμένων αυτοκινήτων και ένα πρόστιμο, για την κατασκευάστρια εταιρία.

Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, στην Ευρώπη, παραπλανήθηκαν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι ιδιοκτήτες, στις ΗΠΑ και οι Οργανώσεις Καταναλωτών, μέλη της η Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο Αυστρία κ.ά. αποφάσισαν να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον της Volkswagen,

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιες κοινές πολιτικές προτίθεται να λάβει η Κομισιόν προκειμένου να στηρίξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές ώστε οι πολίτες της ΕΕ να έχουν αντίστοιχη αντιμετώπιση από την VW με εκείνη που έχουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ;

2. Με ποιον τρόπο προτίθεται να πιέσει η ΕΕ τη VW και σε ποια φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση της με την εταιρία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL