Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: / Γιάννης Μουζάλας: Το Brexit και η άδικη κριτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: / Γιάννης Μουζάλας: Το Brexit και η άδικη κριτική

«Πριν το Brexit θα έλεγα ότι η θέληση της Ε.Ε. και κυρίως ορισμένων κρατών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, ήταν έστω σε διμερές επίπεδο να μετεγκατασταθούν τουλάχιστον 15 με 20 χιλιάδες πρόσφυγες. Μετά το Brexit όμως δεν μπορώ να σας πω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Με τα λόγια αυτά ο Γιάννης Μουζάλας υποδέχεται το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, που ενδεχομένως θα επηρεάσει αρνητικά την έτσι κι αλλιώς αργή μέχρι σήμερα πορεία των μετεγκαταστάσεων.

Με δεδομένη την για άγνωστο χρονικό διάστημα παραμονή στην Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δρομολογεί έναν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τη διάλυση μέχρι τον Σεπτέμβριο ενός σημαντικού ποσοστού άτυπων καταυλισμών, καθώς, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, «το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι καταυλισμοί αυτοί να μετασχηματισθούν και να ισομοιρασθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα κοντά σε μεγάλες πόλεις, σε καταυλισμούς και διαμερίσματα κάτω των χιλίων ατόμων ανά περιοχή, ώστε να μην δημιουργηθούν γκέτο και να αρχίσει μια διαδικασία σταδιακής ένταξής τους για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα».

«Θεμιτές οι διαφωνίες. Αθέμιτες οι διαφωνίες χωρίς λύσεις»

Πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας που αφορούσε τη σύσταση των Επιτροπών Προσφυγών που θα κρίνουν τα αιτήματα ασύλου. «Δέχτηκα έντονη κριτική από έναν μικρό κύκλο ανθρώπων και από συντρόφους μου μέσα στο κόμμα. Νομίζω ότι αυτό ήταν άδικο. Υπήρξε, κατά την άποψή μου, ένα ζήτημα ηθικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος, μιας και δεν υπήρξε 'τροπολογία Μουζάλα' αλλά τροπολογία της κυβέρνησης. Ο Μουζάλας δεν ξύπνησε ξαφνικά να κάνει μια τροπολογία, επομένως όποιος έχει πρόβλημα με την τροπολογία να πει ότι έχει πρόβλημα με την τροπολογία της κυβέρνησης».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Γ. Μουζάλας, «η διαφωνία τους είναι πολιτική και αφορά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Είναι θεμιτό να έχει κανείς διαφωνίες, είναι αθέμιτο όμως να έχει διαφωνίες χωρίς λύσεις. Εμείς λέμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι μια δύσκολη συμφωνία αλλά αυτή τη στιγμή είναι η αρχή μιας λύσης. Επίσης η συμφωνία αυτή έχει ένα τεράστιο θετικό, μιας και για πρώτη φορά ανοίγει ένα μονοπάτι νόμιμης μετανάστευσης (μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία). Το κίνημα λοιπόν για τα δικαιώματα θα όφειλε να παλέψει ώστε αυτό το μονοπάτι να το κάνει λεωφόρο και πραγματικά θα ήταν μια άλλη εικόνα εάν αντί για 70.000 προωθούνταν 150.000 πρόσφυγες τον χρόνο στην Ευρώπη. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για το κίνημα των δικαιωμάτων. Γιατί η άλλη λύση είναι οι δουλέμποροι, είναι οι βάρκες, είναι τα σωσίβια, είναι οι πνιγμοί».

«Η κριτική στηρίχτηκε σε ένα ψέμα»

Με κατηγορηματικό τρόπο ο Γ. Μουζάλας απαντά στις αιτιάσεις των επικριτών της τροπολογίας υποστηρίζοντας πως όσοι διαφώνησαν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης στηρίχτηκαν σε δύο ψέματα. «Στηρίχτηκαν στο ψέμα ότι η τροπολογία τις κυβέρνησης αλλάζει τις Επιτροπές Προσφυγών, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε νέες Επιτροπές, προκειμένου να εξετάσουν τις χιλιάδες προσφυγές που αναμένουμε ότι θα γίνουν», και προσθέτει πως «το δεύτερο ψέμα είναι ότι οι Επιτροπές που δημιουργούμε είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τού να οδηγήσουν τους Σύρους πίσω στην Τουρκία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες Επιτροπές Προσφύγων που δεν επέστρεφαν πρόσφυγες στην Τουρκία. Πρώτον οι Επιτροπές είναι ανεξάρτητες και η συμμετοχή δύο δικαστών και ενός μέλους της Ύπατης Αρμοστείας διασφαλίζει θεσμικά το ανεξάρτητο, εκτός εάν κάποιος μπορεί να βγει και να πει ότι η Δικαιοσύνη είναι συνολικά εξαρτώμενη υπόθεση. Δεύτερον, όλες αυτές οι Επιτροπές είναι πολύ κοντά σε όλα τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, μιας και επιτροπές προσφυγών με δικαστές συναντάμε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που θεωρούνται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL