Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
"Παραιτηθείτε", ραντεβού και πάλι τον Οκτώβρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παραιτηθείτε", ραντεβού και πάλι τον Οκτώβρη

Η Ν.Δ. προσπαθεί να μας πείσει πως είναι αμέτοχη στην εκδήλωση του «Παραιτηθείτε». Οι οργανωμένοι και μη νεοδημοκράτες δεν συμμετέχουν; Ζητάει εκλογές εδώ και τώρα, γιατί «καταστρέφεται» η χώρα! Γιατί δεν καταθέτει πρόταση μομφής στη Βουλή;

Ασφαλώς ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται ειρηνικά όταν αδικείται, με τους αβάστακτους φόρους και τη λιτότητα των Μνημονίων που έφεραν ένα βουνό χρέος. Σε αυτά τα Μνημόνια και τα προαπαιτούμενα η Ν.Δ. δεν έχει συμμετοχή; Πέρυσι όλη η αντιπολίτευση παρότρυνε και πίεζε τον Τσίπρα να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές για να μην πέσει η χώρα στα «βράχια».

Τώρα θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση για να εφαρμόσουν αυτοί τα προαπαιτούμενα! Ξέχασαν τα επιχειρήματά τους, ότι «η χώρα θέλει οικονομική, πολιτική και κοινωνική ηρεμία για να έρθουν επενδύσεις και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης». Δύο μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η Ν.Δ. μιλούσε για «αριστερή παρένθεση», ελπίζοντας πως οι «θεσμοί» θα τορπίλιζαν μια αριστερή κυβέρνηση δημιουργώντας οικονομική ασφυξία! Οι «θεσμοί» όμως δεν τους εμπιστεύονταν, γι' αυτό δεν προχώρησε η 5ηαξιολόγηση, και ούτε πίστεψαν το success story του Σαμαρά. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ διότι «ανέκοψε την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση», προκαλώντας εκλογές εξαιτίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ίδιο έκανε η Ν.Δ. το '90 και το ΠΑΣΟΚ το 2009. Αυτά τα ξεχνάμε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το τελεσίγραφο των δανειστών με το δημοψήφισμα και την άλλη μέρα το κλίμα άλλαξε άρδην. Αποκτήσαμε συμμάχους. Ο Τσίπρας πιέστηκε αφόρητα και αναγκάστηκε να επιλέξει, μεταξύ του Grexit και του τρίτου Μνημονίου, το Μνημόνιο ως το μικρότερο κακό. Δυστυχώς η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Η αντιπολίτευση, που συναίνεσε τότε, τώρα θέλει την πτώση του για να μην «καταστρέψει» τη χώρα! Τον κατηγορούν μάλιστα για έρωτα με την καρέκλα σε ενάμιση χρόνο, ενώ αυτοί (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ) που κυβέρνησαν 40 χρόνια θέλουν να ξανάρθουν να μας ξανασώσουν. Θαυμάστε Δημοκρατία! Τι θράσος, Θεέ μου! Μάλλον πάσχουν από στερητικό σύνδρομο εξουσίας.

Ήλπιζαν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να υποστούμε την περυσινή βάσανο, ώστε να δεχτούμε την αλλαγή της συμφωνίας 3,6 δισ. επιπλέον που ζήτησε το ΔΝΤ και δέχτηκε ο Μητσοτάκης, ή εκλογές. Αυτό δεν συνέβη και τώρα εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στη δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου με τα εργασιακά. Δυστυχώς, τα μέτρα που μας επέβαλαν και τα υλοποιούμε είναι οδυνηρά, είναι υφεσιακά. Πρέπει όμως να μαζέψουμε χρήματα για τις ταμειακές μας ανάγκες: δόσεις, μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία κ.λπ.

Το σωστό και δίκαιο θα ήταν να πληρώνουν όλοι οι Έλληνες ανάλογα με τη δυνατότητά τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Δυστυχώς, όμως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες, κατά 90%, δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 τον χρόνο, οι δε αγρότες κατά 88%, μέχρι 5.000 και η αντιπολίτευση τους συμπαραστέκεται. Ο μόνος τρόπος για να αποκαλυφθεί αυτή η φοροδιαφυγή είναι να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες με τα τεκμήρια διαβίωσης δειγματοληπτικά. Η κυβέρνηση το βρίσκει σωστό, αλλά τώρα δεν έχει τα μέσα για να το κάνει κι έτσι τη ζημιά πληρώνουν τα μόνιμα κορόιδα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και όποιοι άλλοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.

Η άλλη λύση, την οποία επιλέγει η αντιπολίτευση, είναι η μείωση δημοσίων δαπανών, δηλαδή μείωση μισθών και συντάξεων 30%, κονδύλια για Υγεία, Παιδεία, απολύσεις, φτωχοποίηση της κοινωνίας. Αυτό έκαναν όταν κυβερνούσαν. Έκοψαν 40% μισθούς και συντάξεις, άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία δίνοντας τα αποθεματικά τους άτοκα στις τράπεζες, τα τζογάρισαν στο χρηματιστήριο παίρνοντας μίζες και τοξικά ομόλογα και τα αποτέλειωσαν με το “κούρεμα”. Τώρα φωνάζουν για το ΕΚΑΣ, το οποίο κι αυτοί ψήφισαν με το τρίτο Μνημόνιο (Ν. 4336/15).

Έδωσαν συντάξεις, κάτω των 55 ετών, σε 471.000 συνταξιούχους προς 1.227 (μέσος όρος), σύνολο 6,9 δισ. τον χρόνο. (Ζούλας, Καθημερινή, 14.5.16). Να γιατί χρεοκόπησαν τα ταμεία! Τα μέτρα που θέλουν να εφαρμόσουν δεν είναι απλώς πιο υφεσιακά απ’ αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά καταστροφικά. Αυτή είναι η διαφορά της Αριστεράς, το κοινωνικό της πρόσημο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα συμμαζέψει, να βάλει μια τάξη κοινωνικής δικαιοσύνης, δίνοντας κάποια προοπτική στους νέους ότι κάποτε θα πάρουν σύνταξη και θα το πετύχει γιατί δεν έχει σχέση με τη διαπλοκή όπως οι άλλοι, έχει τη βούληση και τα καθαρά χέρια.

Το πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση είναι η προστασία του λαϊκού εισοδήματος: μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία. Το ζητούμενο είναι να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, διαφορετικά θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL