Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: / Αλ. Τσίπρας: Με τα εγκαίνια του ΤΑΡ σηματοδοτούμε την είσοδο της Ελλάδας στη νέα εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: / Αλ. Τσίπρας: Με τα εγκαίνια του ΤΑΡ σηματοδοτούμε την είσοδο της Ελλάδας στη νέα εποχή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Θεσσαλονίκη:

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας μπαίνει σε μια νέα εποχή, αφήνοντας οριστικά πίσω την αστάθεια και την αβεβαιότητα, εξέφρασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ, στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους και τα εγκαίνια του ΤΑΡ σηματοδοτούν το πέρασμα στη νέα εποχή.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως επισήμανε, δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον για μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα «περνά τον πιο δύσκολο κάβο και ανοίγεται σε μια προοπτική σταθερότητας», τόνισε:

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία κινούνταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και δημιουργεί, θα έλεγα, ένα σταθερό περιβάλλον για τη μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά χωρίς να μετακινηθούμε από τη συμφωνία του Αυγούστου. Χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση έχοντας κρατήσει την οικονομία αλλά και την κοινωνία όρθια».

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «το β' εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, επιστρέφουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης» και επισήμανε ότι τα χρήματα που θα εκταμιευθούν από τη δεύτερη δόση του προγράμματος «θα συμπεριλάβουν το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, γεγονός που αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά».

Σε τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης

«Ταυτόχρονα η ανεργία αποκλιμακώνεται, τα έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον προκαθορισμένο στόχο, παρεμβάσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί αρχές του Ιουνίου, η δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, η συμμετοχή και της Ελλάδας -που τόσο το έχει ανάγκη- στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και ένα πλέγμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που πατάσσουν τη γραφειοκρατία, είναι ενέργειες που θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι ενέργειες που θα βάλουν την Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια σε μια διατηρήσιμη τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης» συνέχισε για να υπογραμμίσει ότι «η συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που αναμένουμε να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Eurogroup, θα προβλέπει τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης". Σημειώνοντας ότι έτσι "η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν οριστικά", τόνισε πως "η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων».

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Μιλώντας για το έργο σημείωσε ότι «ο αγωγός προορίζεται, σε αρχική φάση, να μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε η ικανότητά του μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή».

Εξήγησε ότι ο ΤΑΡ θα διαθέτει και τη δυνατότητα "φυσικής αντιστροφής ροής", ότι θα μπορεί, δηλαδή, να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που αυτό παραστεί αναγκαίο και πως «δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται παγκοσμίως σε ενεργειακό επίπεδο αυτήν την περίοδο».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στον σχεδιαζόμενο Ελληνο-Βουλγαρικό Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB), ο οποίος -όπως είπε- έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, όπως και στη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη για να τονίσει ότι η Ελλάδα προχωρά στην οικοδόμηση μια πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής και πως γίνεται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης.

Μετρώντας τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τον ΤΑΡ σημείωσε ότι, με τον προϋπολογισμό του έργου να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, «είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις» στην Ελλάδα και ότι θα δημιουργηθούν άμεσα πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας «που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία».

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε και την εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, τόσο στο κατασκευαστικό σκέλος του αγωγού και των σταθμών συμπίεσης, όσο και στο κομμάτι της προμήθειας των υλικών για τα χερσαία τμήματα του αγωγού στην Ελλάδα.

«Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών, μήκους περίπου 500 χλμ., αποκλειστικά από ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε για τα οφέλη που θα προκύψουν για τα νοικοκυριά και τους τελικούς καταναλωτές, όπως και για την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ. ευρώ, από την κοινοπραξία στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες.

«Θέλω δε να σημειώσω ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος αφορούσε σε μόλις 11 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά και πλέον πρόκειται να αποτυπωθεί σε πολύ συγκεκριμένα έργα προς όφελος όλων των περιοχών από όπου θα διέρχεται ο αγωγός». «Ταυτόχρονα, και προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο ο περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος του έργου, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις» διαβεβαίωσε.

Ενεργειακός αγωγός ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη

Για την αξία του αγωγού ΤΑΡ στον ενεργειακό σχεδιασμό συνολικά της Ε.Ε. αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές στην εκδήλωση των εγκαινίων, ενώ δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την εκκίνηση του έργου, που σύμφωνα με όσα τόνισαν θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Όταν ολοκληρωθεί, ο TAP θα αποτελέσει σημαντικό πόρο στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για την ενεργειακή ασφάλεια. Ανοίγοντας την πρόσβαση στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, ο TAP θα επιτρέψει σε πολλές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι χώρες της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, να διαφοροποιήσουν τις πηγές από τις οποίες προμηθεύονται φυσικό αέριο. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης όσον αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών, των διαδρομών και την ενεργειακή ασφάλεια. Συνεπώς, η έγκαιρη ολοκλήρωσή του είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου μέχρι το 2020 να εισρεύσει στην Ευρώπη το αέριο από τους νέους προμηθευτές» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μάρος Σέφτσοβιτς.

«Όταν αυτός λειτουργήσει το 2019-2020, θα διοχετευθούν περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου» επισήμανε και πρόσθεσε ότι με τον αγωγό αυτόν «η Ευρώπη επιτυγχάνει δύο βασικούς στόχους της ενεργειακής της πολιτικής, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και ενεργειακή ασφάλεια και μάλιστα με το φιλικό για το περιβάλλον φυσικό αέριο».

Στήριξη και από ΗΠΑ

«Υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τον σχεδιασμό του ΤΑΡ και του Νοτίου Διαδρόμου γιατί φέρνει ελπίδα για σταθερότητα σε όλες τις χώρες από τις οποίες περνάει και στις περιοχές γύρω από αυτόν. Να θεωρείτε τη στήριξη των ΗΠΑ δεδομένη» ανέφερε στο μήνυμα του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, το οποίο μετέφερε ως εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Άμος Χόχσταϊν.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Βιρικασβίλι, τόνισε ότι η ενέργεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη, ενώ επισήμανε ότι ο ΤΑΡ στις χώρες από τις οποίες περνάει θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας. Τα οφέλη από το Νότιο Διάδρομο του Φυσικού Αερίου θα μεγεθυνθούν με τις επεκτάσεις όπως με την επέκταση προς το Τουρκμενιστάν.

Ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Γιακούομπ Εγιούμποφ είπε ότι τα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας του είναι 1,2 τρισ. κ.μ. και πως βούληση της κυβέρνησής του είναι να στηρίξει τα σχέδια της Ευρώπης για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Για τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας τόσο ο TAΡ όσο και ο ΤΑΝΑΡ «αποδεικνύουν ότι η συνεργασία μεταξύ κρατών μπορεί να λύσει το θέμα του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης» και συμπλήρωσε ότι η αλληλεξάρτηση που δημιουργείται απαιτεί και την ενίσχυση μίας διπλωματίας προσανατολισμένης στη συνεργασία των κρατών.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης υπερθεμάτισε για την επέκταση του ΤΑΡ με τον διάδρομο Ιουνίου - Αδριατικής, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του νομοθέτησε πρόσφατα ώστε να μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου. Από την πλευρά της η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τ. Πέτκοβα τόνισε ότι προτεραιότητα για τη χώρα της αποτελεί η διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας και «στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε την κατασκευή του IGB».

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας του έργου Ίαν Μπράντσοου χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης» τα χθεσινά εγκαίνια του ΤΑΡ στη Θεσσαλονίκη επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωσή του θα συνδράμει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της.

Στην τελετή εγκαινίων εκπροσωπήθηκαν αντιπροσωπείες συνολικά οκτώ χωρών, ενώ όλοι οι επικεφαλής τους που έλαβαν τον λόγο χαρακτήρισαν τον ΤΑΡ ως ίσως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισαν τη σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., αλλά και των βαλκανικών χωρών, ενώ παρουσίασαν τον ενεργειακό αυτό αγωγό ως μια «γέφυρα» ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που θα διατρέχει.

Το «παρών» στα εγκαίνια του ΤΑΡ έδωσαν ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης και Δ. Μάρδας, η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL