Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εφοπλιστές: Εθελοντικά θα πληρώσουν φόρους!

Εθελοντική παραμένει η συνεισφορά των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα, την ώρα που τα χαράτσια για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους είναι υποχρεωτικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Εθελοντική παραμένει η συνεισφορά των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα, την ώρα που τα χαράτσια για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους είναι υποχρεωτικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου τους ευχαρίστησε... δημοσίως για την "οικειοθελή συνεισφορά τους". Εξάλλου, τον εθελοντικό χαρακτήρα συνεισφοράς των εφοπλιστών στα δημόσια έσοδα επισημαίνουν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2012 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013 - 2016 είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την ποντοπόρο ναυτιλία από τα 14 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως στα 140 εκατ. για την περίοδο 2013 - 2016 μέσω μιας διαδικασίας εθελοντικής συνεισφοράς με υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών και για τον λόγο αυτό συστάθηκε στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Ναυτιλίας Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών, στο οποίο γίνονται "δηλώσεις οικειοθελούς προσφοράς" εκ μέρους των εφοπλιστών.

Για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης της κοινωνικής αδικίας σημειώνεται ότι οι ναυτικοί καταβάλλουν φόρους 228 εκατ. ευρώ την τετραετία, ενώ οι αγρότες από τη μείωση επιστροφών φόρου θα πληρώσουν 152 εκατ. ευρώ και η μέση ελληνική οικογένεια από τη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων θα συνεισφέρει 379 εκατ. ευρώ...

Οι Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Δραγασάκης, Αγνή Καλογερή, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Συρμαλένιος και Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτούν:

* Γιατί επελέγη η διαδικασία της οικειοθελούς "φορολόγησης" των εφοπλιστών αντί της υποχρεωτικής φορολόγησης, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες.

* Με ποια διοικητική πράξη (Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση) συστάθηκε το Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών, ποιες είναι οι αρμοδιότητές του και αν λειτουργεί αυτοτελώς.

* Πόσες εφοπλιστικές εταιρείες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν οικειοθελώς στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, πόσα πλοία αντιστοιχούν σε αυτές τις εταιρείες και ποιο είναι το ποσό που έχει δηλωθεί πως θα καταβληθεί από τη διαδικασία εθελοντικής συνεισφοράς που έχει επιλεγεί.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις