Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ενάντια στην επιχείρηση λήθης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενάντια στην επιχείρηση λήθης

Του Αριστείδη Μπαλτά*

Ιούλιος 2015. Δημοψήφισμα. Τομή στον πολιτικό χρόνο. Σε μια χρονιά εξαιρετικά πυκνή. Που έχει ήδη εγγραφεί στην ιστορία. Μια μακρόσυρτη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε. Με τα επάνω της και τα κάτω της. Με την ένταση κατά καιρούς να κορυφώνεται. Με μια εντυπωσιακή στροφή των "εταίρων" όταν οι προθεσμίες πίεζαν ασφυκτικά. Ένα τελεσίγραφο: ή "αυτό" ή εκτός Ευρωζώνης. Τελικά και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου "αυτό" λίγα είχε να κάνει με τη μέχρι τότε διαπραγμάτευση.

Τελεσίγραφο. Άρα μόνη πολιτικά δυνατή απάντηση δημοψήφισμα. Με ερώτημα σαφές: είτε "αυτό" είτε ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία από "αυτό".

Η εβδομάδα του δημοψηφίσματος. Με όλες τις καθεστωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο συνασπισμένες. Με σκοπό να υποβάλουν και τελικά να επιβάλουν μονοσήμαντη απάντηση σε άλλο ερώτημα. Η απίστευτα έντονη και απίστευτα συστηματική προπαγάνδα. Ο άμετρος φανατισμός. Η καλλιέργεια του διχασμού. Οι κλειστές τράπεζες. Οι μακριές και ψύχραιμες ουρές. Με τα κανάλια μάταια να προσπαθούν να αποσπάσουν κάποια "δήλωση" για την καταστροφική πολιτική Τσίπρα.

Η ανέλπιστα μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα. Ένας σιωπηλός λαός ενάντια στο σύνολο των καθεστωτικών δυνάμεων. Αψηφώντας όπλα συντριπτικά υπέρτερα. Επειδή εμπιστεύτηκε την κυβέρνησή του.

Τελική διαπραγμάτευση. Μια συμφωνία πολύ καλύτερη από το "αυτό" του τελεσιγράφου. Και η απαρχή ενός πολιτικού ρήγματος στην Ευρώπη. Που από τότε διευρύνεται. Αλλά και μια συμφωνία που δεν καταργεί -όπως πιστεύαμε, όπως θέλαμε, όπως το παλέψαμε με νύχια και με δόντια- Μνημόνια και επιτροπεία. Γιατί οι συσχετισμοί ήταν και παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς.

Ο ελληνικός λαός τα κατάλαβε όλα. Και μας εμπιστεύτηκε ξανά. Για να εφαρμόσουμε εμείς, όχι εκείνοι, τα συμφωνηθέντα. Γιατί μόνον εμείς θέλουμε και μπορούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Και να χαράξουμε μια άλλη προοπτική.

Οι συνασπισμένες καθεστωτικές δυνάμεις δεν εγκατέλειψαν, δεν εγκαταλείπουν, δεν θα εγκαταλείψουν. Προσπαθώντας απεγνωσμένα να αντιστρέψουν την πραγματικότητα. Και κυρίως να επιβάλουν τη λήθη. Για όλα έφταιγε και φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γιατί μένει στην Ευρώπη και γιατί ακολουθεί άλλη πολιτική στην Ευρώπη. Και για όλα όσα έκανε και για όλα όσα δεν έκανε. Και για όλα όσα κάνει και για όλα όσα δεν κάνει. Και γιατί αλλάζει πράγματα και γιατί δεν αλλάζει πράγματα. Και γιατί είναι ίδιος με τους άλλους και γιατί δεν είναι ίδιος με τους άλλους.

Ο αγώνας για τη λήθη φαίνεται πως οφείλει να περάσει μέσα από την αντιστροφή και τη μίμηση. Το κεντρικό σύνθημά τους ήδη οικοδομείται: "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά".

Η τερατώδης επιχείρηση αντιστροφής και λήθης θα επιτύχει; Εξαιρετικά αμφίβολο. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Και σε αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να νικήσουμε εμείς.

* Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι υπουργός Πολιτισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL