Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Γ. Σταθάκης: Διάλογος και συντεταγμένο πλαίσιο για να λυθούν τα προβλήματα με την Eldorado
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: Διάλογος και συντεταγμένο πλαίσιο για να λυθούν τα προβλήματα με την Eldorado

Διάλογο με την κυβέρνηση μέσω του Καναδού πρέσβη επιδιώκει η Eldorado Gold. «Θέλουμε διάλογο και συντεταγμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα λυθούν τα 3-4 προβλήματα» ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη κατά την συζήτηση στη Βουλή επερώτησης της ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομίας επέκρινε την ΝΔ για την στάση της απέναντι στην Eldorado Gold. «H ΝΔ είναι υπέρ του να πραγματοποιήσει την δεσμευτική της επένδυση; πρέπει να φτιάξει το εργοστάσιο κάθετης παραγωγής και να τηρεί περιβαλλοντικούς κανόνες», ρώτησε και πρόσθεσε: «αν θεωρείτε ότι φταίει η κυβέρνηση, εσείς γιατί δεν τα λύσατε και δεν προχώρησε η επένδυση όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα; Εκτός αν υπογράφεται μία συμφωνία η οποία τελεί υπό διαρκή αίρεση από την πλευρά της εταιρείας. Αλλά αυτό πλήττει το δημόσιο συμφέρον».

«Αν η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι η εταιρεία καθυστερεί την επένδυσή της, όλοι εμείς αλλά και η εταιρεία έχουμε καταλάβει κάτι λάθος», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Όμως αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση θέλει πάντα άλλοθι για κάτι άλλο. Αυτό που χρειάζεται τώρα είν αι να βρει αριστερά αντίμετρα για το ασφαλιστικό. Όμως τα αριστερά αντίμετρα δεν είναι σωστό να παίζουν με το μέλλον της οικονομίας», πρόσθεσε.

Αλλά ο Γ. Σταθάκης τον διέψευσε επικαλούμενος τις επενδύσεις που γίνονται στην Χαλκιδική. «Την ίδια ώρα σε ξενοδοχειακή εταιρεία τη Χαλκιδικής τοποθετήθηκαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές με 500 εκατ. ευρώ. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τοποθετηθεί επενδυτικά κεφάλαια σε υπάρχουσες, λειτουργούσες ξενοδοχειακές μονάδες», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2016 θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. «Τον ετοιμάζουμε. Τον ξεκινήσαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Έχει γίνει διαβούλευση με 150 φορείς. Θα τον νομοθετήσουμε στις αρχές του 2016», δεσμεύθηκε. Ο νέος νόμος, είπε, «θα είναι πολύ απλός, αντιγραφειοκρατικός» και μεταξύ άλλων θα δίνει σταθερό φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις για 7 χρόνια.

Όσον αφορά τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους ο Γ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι «οι δεσμεύσεις των προηγούμενων νόμων ήταν 6,5 δις ευρώ. Δηλαδή το κράτος οφείλει στους επενδυτές 6,5 δις και στο ταμείο είχαμε 1 δις και αυτό παγωμένο επειδή η Κομισιόν κατηγορεί τις προηγούμενες διαχειρίσεις για διαφθορά». «Εμείς ξεκολλήσαμε το 1 δις και προσπαθούμε να βάλουμε μία τάξη στο αργό, γραφειοκρατικό σύστημα που βρήκαμε», πρόσθεσε.

Ακόμη ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ξεκίνησε το νέο ΕΣΠΑ. «Η επανεκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, έχουν μπει 3 μεγάλα προγράμματα 300 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι «οι προκαταβολές μόνο για την Ελλάδα από 7% γίνονται 14% που σημαίνει 5 δις για την οικονομία για τα δύο χρόνια».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για το 2015 με απορρόφηση πόρων συνολικού ύψους 5 δις ευρώ και η πρώτη στην απορροφητικότητα του νέου ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL