Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Εντείνεται η αντιπαράθεση στη Ν.Δ. / Κόντρα Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντείνεται η αντιπαράθεση στη Ν.Δ. / Κόντρα Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής και την εκλογή του επόμενου αρχηγού της εισέρχεται η Ν.Δ. Έτσι, οι δύο διεκδικητές του "γαλάζιου" προεδρικού θώκου εντείνουν την προεκλογική τους εκστρατεία, ενώ σήμερα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, που εμφανίζεται να είναι "πιο κοντά" στον Ευ. Μεϊμαράκη.

Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης ήδη συγκρούονται για την "επόμενη μέρα" και ο καθένας προσπαθεί να εκπέμψει στους ψηφοφόρους του, κατ' αυτόν, διακύβευμα της "γαλάζιας" κάλπης: ο μεν Ευ. Μεϊμαράκης προβάλλει το επιχείρημα της ενότητας και εμφανίζει τον αντίπαλό του ως "νεοφιλελεύθερο", ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης υπόσχεται ανανέωση και κατάργηση των "βαρονιών", προσπαθώντας να προσελκύσει "μπουχτισμένους" ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ιδεολογική αντιπαράθεση

Πάντως, μετά τις έντονες προσπάθειες της πλευράς Μεϊμαράκη, πολλά "γαλάζια" στελέχη συνομολογούν ότι το βασικό διακύβευμα της "γαλάζιας" κάλπης θα είναι ο χαρακτήρας της Ν.Δ.: αν θα πρόκειται, δηλαδή για "λαϊκό" κόμμα ή αν θα είναι απλώς το "αστικό κόμμα" της χώρας. Αυτό το διακύβευμα, εξάλλου, φαίνεται πως έχει ήδη ισχύσει από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, καθώς τα στοιχεία από την πανελλαδική ψηφοφορία της 20ής Δεκεμβρίου δείχνουν έναν απολύτως ταξικό χαρακτήρα: δεν είναι τυχαίο ότι, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, Μεϊμαράκη ψήφισαν "μονοκούκι" φτωχές και λαϊκές γειτονιές, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει σοβαρό προβάδισμα στα βόρεια προάστια και στους παραλιακούς -και πλούσιους- δήμους της Νότιας Αττικής.

Πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο Mega, επιχείρησε να ακυρώσει αυτή την κριτική: «Στεναχωριέμαι όταν ακούω στελέχη της Ν.Δ. να υιοθετούν κριτική στο πρόσωπό μου την οποία ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μπορούν να ανησυχούν διότι μπορεί με τον τρόπο μου να ξεβολεύω το χθες των λίγων, αλλά αυτό σημαίνει ότι δυναμώνω το μέλλον των πολλών με τις πρακτικές και τις επιλογές που εγώ ακολουθώ», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως "θα κάνει την έκπληξη και θα νικήσει την Κυριακή".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδεολογικού χαρακτήρα σύγκρουση των δύο πλευρών εκδηλώθηκε και ως προς τις απολύσεις καθαριστριών και σχολικών φυλάκων, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά. "Φαντάζεται κανείς ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι μεταρρύθμιση;", διερωτήθηκε προχθές ο Ευ. Μεϊμαράκης, μέσω της εφημερίδας "Real News", "καρφώνοντας" τον ανθυποψήφιό του. "Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την πρακτική να ασκούμε κριτική εκ των υστέρων, ανέλαβα ένα εξαιρετικά δύσκολο υπουργείο, δεν έβγαλα την ουρά μου απ' έξω και ποτέ δεν είπα ότι ήμουν ευχαριστημένος από την πολιτική των απολύσεων αλλά είναι τουλάχιστον άδικο να εστιάζεται όλη η πολιτική της διοικητικής μεταρρύθμισης στις απολύσεις των καθαριστριών", απάντησε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σήμερα "ψηφίζει" ο Απ. Τζιτζικώστας

Εντωμεταξύ, τα δικά του χαρτιά ενόψει της Κυριακής θα ανοίξει σήμερα ο Απ. Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει καλέσει το μεσημέρι στο γραφείο του τους δημοσιογράφους και, αν και ο ίδιος κρατούσε ώς χθες το βράδυ κλειστά τα χαρτιά του, όλα δείχνουν ότι θα "φωτογραφίσει" την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Εξάλλου, σήμερα στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ αύριο θα δώσει το "παρών" στην ίδια πόλη και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL