Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η Πολιτική Απόφαση του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποφάσισε για τα βασικά σημεία του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή για το θέμα των συνιστωσών, το θέμα της εκλογής των οργάνων του κόμματος και το θέμα της εκλογής του προέδρου.

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο πολιτικής απόφασης του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ όπως και η πολιτική διακήρυξη του νέου κόμματος, μετά από μια πλούσια συζήτηση που περιελάμβανε τις τροπολογίες και τις προσθήκες.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως, όπως και στον προσυνεδριακό διάλογο, γύρω από τις τροπολογίες και τις προσθήκες που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα γύρω από το θέμα του ευρώ και της ευρωζώνης, του ζητήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και του ζητήματος των συμμαχιών για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιελάμβανε την υπεράσπιση της καθεμίας τροπολογίας από  δύο εκπροσώπους της Αριστερής Πλατφόρμας και την αντίκρουση από δύο εκπροσώπους της Πλειοψηφίας. Ύστερα από τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, το κείμενο της απόφασης υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συνέδρων, ενώ όλες οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας απορρίφθηκαν. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της «Πλατφόρμας» το κείμενο που κατέθεσε η Επιτροπή Απόφασης του Συνεδρίου ήταν αποδεκτό ως βάση συζήτησης. Υπήρξε και εναλλακτικό κείμενο, αυτό της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, το οποίο μειοψήφησε.

 

Επιπλέον το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποφάσισε για τα βασικά σημεία του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή για το θέμα των συνιστωσών, το θέμα της εκλογής των οργάνων του κόμματος και το θέμα της εκλογής του προέδρου.

Ως προς το θέμα των συνιστωσών, μετά από εξαντλητική συζήτηση, η απόφαση που πάρθηκε ήταν ότι για όσες συνιστώσες δεν έχουν προχωρήσει στην αυτοδιάλυση τους, να τους δοθεί ένα περιθώριο χρόνου και, μέσα από διαδικασία διαβούλευσης, να προχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι αυτό το οποίο δεσμεύει όλα τα μέλη του νέου κόμματος. Οι συνιστώσες που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί δεσμεύονται για την διάθεση των μελών τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο πρωτεύων φορέας για όλους.

Η ενιαία λίστα προκρίθηκε ως διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, με σκοπό να δοθεί μήνυμα ενότητας, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, για όποιους επιθυμούν να καταθέσουν διακριτή λίστα, τότε θα συγκροτούνται δύο ψηφοδέλτια, για το συγκεκριμένο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το σημείο αυτό, η Αριστερή Πλατφόρμα επιφυλάχτηκε για το αν θα συμμετάσχει.

Τέλος, αποφασίστηκε η εκλογή του προέδρου από το Συνέδριο ως προς το συγκεκριμένο συνέδριο του κόμματος, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή, με το σκεπτικό της ισχυρότερης νομιμοποίησης ενόψει της συγκυρίας, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Για το θέμα αυτό, αποφασίστηκε ότι ο τρόπος εκλογής του προέδρου του κόμματος θα αποφασίζεται κάθε φορά από το Συνέδριο. 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις