Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προγραμματικοί στόχοι ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση του Μνημονίου, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους συνεργασία της Αριστεράς, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου για την κυβέρνηση της Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου για την κυβέρνηση της Αριστεράς

Με οδικό χάρτη το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης, που αναμένετο να υιοθετηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα χιλιάδες μέλη του ξεκινούν από αύριο, Δευτέρα, το «άλμα προς τον ουρανό», όπως το χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, για τη διάσωση της χώρας και των πολιτών της από τη μνημονιακή λαίλαπα.

Στο 12σέλιδο Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης ξεχωρίζει η εισαγωγική διαβεβαίωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θεμελιώνεται σήμερα ως ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς για την ενίσχυση ενός ήδη ισχυρού, πλειοψηφικού, λαϊκού ρεύματος ανατροπής, για την κατάργηση των Μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα εκφράζει και θα στηρίζεται στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών τάξεων με τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου». Από εκεί και πέρα, για το ευρώ διαβάζουμε ότι «αντιμετωπίζεται κυρίως ως όχημα της γερμανικής πολιτικής, ενώ εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ασιατικά πρότυπα προς όφελος του κεφαλαίου. Το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και της ίδιας της Ε.Ε. καθίσταται διαρκώς περισσότερο επισφαλές», αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προγραμματικοί στόχοι

Το πιο βασικό κεφάλαιο όμως είναι οι «προγραμματικοί στόχοι» που θέτει η ριζοσπαστική - ανανεωτική Αριστερά. Ειδικότερα: «Ακυρώνουμε τους νόμους και τους εφαρμοστικούς νόμους. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα επουλώνει τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του Μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων».

Παράλληλα, και αυτό έχει τη δική του σημασία, «αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως ήθελε να συμπυκνώσει το σύνθημα 'καμιά θυσία για το ευρώ', απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τη δυσμενέστερη εξέλιξη, σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει», σύμφωνα με την πεποίθηση της Αριστεράς.

Συγχρόνως, «υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Δεν θα υπάρχει κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίωσή του, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της τροφής και της αξιοπρεπούς κατοικίας», είναι η πιο σημαντική δέσμευση.

Για τη νέα Μεταπολίτευση - Με ποιο κόμμα

Το δικό του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως το κεφάλαιο που τιτλοφορείται «Για τη νέα Μεταπολίτευση», όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι σαφές ότι στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή, σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για την ανατροπή της καταστροφής και τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Όχημα για την επίτευξη των παραπάνω είναι το «κόμμα που ιδρύουμε», που είναι «το ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς, που επιδιώκει να συμπυκνώσει από τη σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των δυνάμεων της εργασίας και των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων και είναι ανοιχτό στην κοινωνία και το διεθνές γίγνεσθαι. Επιδιώκει την κοινή δράση και πολιτική σύμπραξη των δυνάμεων της Αριστεράς, συμμετέχει στα κοινωνικά μέτωπα, στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες και τις λαϊκές πρωτοβουλίες. Το κόμμα που ιδρύουμε εδράζεται ταξικά στο εργατικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα, τις ιδέες και τις θέσεις της ριζοσπαστικής οικολογίας και του φεμινισμού. Συσπειρώνει ιστορικά και σύγχρονα ρεύματα, δυνάμεις της κομμουνιστικής, ριζοσπαστικής, ανανεωτικής, αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και ελευθεριακής Αριστεράς. Επιδιώκει συστηματικά να αποτελεί πρόπλασμα της νέας κοινωνίας που επιδιώκουμε να θεμελιώσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράσει τη νεολαία. Η νεολαία σήμερα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, με συσσωρευμένες δεξιότητες, γνώσεις, ικανότητες, ευαισθησίες, αλλά και αντιμέτωπη με ένα δυσχερές παρόν και ένα δυσοίωνο μέλλον. Πέρα από τα εμπόδια, η συνθήκη αυτή δημιουργεί τη δυνατότητα συνάρθωσης των πολλών διαφορετικών στοιχείων των σύγχρονων νεολαιίστικων ταυτοτήτων σε μια κατεύθυνση συλλογικής οργάνωσης».

Πάνδημο προσκλητήριο

Το Σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης κλείνει με το εξής παλλαϊκό προσκλητήριο: «Απευθύνουμε πρόσκληση στην εργατική τάξη και τα διευρυνόμενα κοινωνικά στρώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου που δοκιμάζονται από την κρίση, σε όσους και όσες ζουν στη χώρα μας ή αποτελούν τον απόδημο ελληνισμό, να ενωθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής, που θα κάνει πραγματικότητα την κυβέρνηση της Αριστεράς, θα σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή της χώρας και θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάκτησης των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Καλούμε όλους και όλες σε μια μεγάλη ριζική αλλαγή για την αποκατάσταση, διεύρυνση και αποκέντρωση της δημοκρατίας και των θεσμών συμμετοχής, που θα ριζώσει σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε όλους τους χώρους που ζει και εργάζεται η κοινωνία. Καλούμε όλους και όλες σε ένα πλατύ αντιφασιστικό κίνημα, που θα περιορίσει εκλογικά και θα καταστήσει ανίσχυρο ιδεολογικά και κοινωνικά το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Μπορούμε να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της κοινωνικής χειραφέτησης και της πολιτικής ανατροπής».

Τέσσερις τροπολογίες από την Αριστερή Πλατφόρμα

Στο κείμενο της πολιτικής απόφασης έχουν κατατεθεί τέσσερις τροπολογίες από την Αριστερή Πλατφόρμα. Η πρώτη από τις οποίες αφορά την ακύρωση των συμβάσεων και τη διαγραφή του χρέους. Του συνολικού χρέους, όπως υπογράμμισε εμφατικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής.

Με τη δεύτερη τροπολογία ζητεί να μπει «τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις», επίσης να εθνικοποιηθεί -κοινωνικοποιηθεί το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων, των πρώην ΔΕΚΟ και στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, η αντιπρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας έχει ως εξής: «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, που απαιτεί έγκαιρη και καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά 'καταστροφή' ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Η καταστροφή άλλωστε συντελείται χρόνια τώρα εντός του ευρώ, στο όνομα της διάσωσής του. Η έξοδος από την Ευρωζώνη, στον βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα Μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με ανοιχτό τον ορίζοντα για τον σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Στο κυβερνητικό ζήτημα, η Αριστερή Πλατφόρμα απαντά προτάσσοντας ως «αναγκαία» τη συνεργασία και συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια τελευταία προσθήκη αφορά στο προοίμιο της ιδεολογικοπολιτικής διακήρυξης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις