Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο επίκεντρο συνιστώσες, ευρώ και συμμαχίες

Τρία ήταν τα ζητήματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε ο πλούσιος διάλογος και ο προβληματισμός κατά το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τρία ήταν τα ζητήματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε ο πλούσιος διάλογος και ο προβληματισμός κατά το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα των συνιστωσών και η σχέση τους με τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση γύρω από το ευρώ, την Ευρωζώνη και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπως και η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πολιτική γραμμή που χαράσσει, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συνεδρίου. Η αντιπαράθεση, έτσι όπως αυτή εκτυλίχθηκε μέσω των παρεμβάσεων κορυφαίων στελεχών του κόμματος, κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον του σώματος.

Αυτοδιάλυση ή διατήρηση των συνιστωσών;

Ως προς το θέμα των συνιστωσών, η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου συζητήθηκε πολύ, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της ειδικής βαρύτητας και της ιστορικότητάς του, καθώς αυτός αρνήθηκε την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Όπως τόνισε, η συμμαχική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που τον οδήγησε στο ποσοστό του 27%, ενώ, αναφερόμενος στην εκλογή του προέδρου του κόμματος, ζήτησε την εκλογή τριμελούς οργάνου: «Είμαστε εμείς εδώ, που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε. Τι θα κάνετε; Διαφωνείτε μαζί μας; Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς! Και γι' αυτό τον λόγο, επειδή είναι θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας, οι δυνάμεις που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της δημοκρατίας μέσα μας, ευελπιστώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρέψουμε την ελπίδα που έχουμε δημιουργήσει στον λαό».

"Συνιστώσες είχαμε και το 2004 και πήραμε 3%. Τι μας εκτίναξε στο 27%; Αποτελεί καρπό συλλογικής προσπάθειας. Σέβομαι κι αγαπώ τον Μανώλη Γλέζο, αλλά δεν συμφωνώ μαζί του. Δεν περιμένει ο λαός από μας να εκλέξουμε τριμερή ηγεσία που θα αλλάζει κάθε 6 μήνες. Χρειαζόμαστε πρόγραμμα, ενότητα και αγώνες", ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ως προς το θέμα των συνιστωσών και τη φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίμαχο θέμα παρενέβη, το βράδυ της Παρασκευής, όταν ολοκληρωνόταν η διαδικασία των τοποθετήσεων των συνέδρων, ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της απερχόμενης Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ο οποίος πρότεινε για όσες συνιστώσες δεν προχώρησαν στην αυτοδιάλυσή τους, να αναστείλουν τη δημόσια παρουσία τους και να τους δοθεί ένα περιθώριο χρόνου μέχρι το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πρότεινα να διεξαχθεί το 2015. Με την άποψη αυτή φάνηκε να συμφωνεί και ο Πάνος Λάμπρου, ο οποίος, παρουσιάζοντας λίγες ώρες νωρίτερα τη συμβολή της ΑΝΑΣΑ, τόνισε πως οι οργανώσεις που τη συναπαρτίζουν τη συγκεκριμένη τάση έχουν ήδη αυτοδιαλυθεί, όμως θα πρέπει να δοθεί ένα περιθώριο χρόνου σε όσες δεν προχώρησαν σε αυτή τη διαδικασία. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η εισήγηση με βάση την οποία θα συνεδρίαζε η Επιτροπή Καταστατικού το πρωί του Σαββάτου σημείωνε ότι όσες εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφάσισαν να αυτοδιαλυθούν, δεσμεύονται την ξεχωριστή δημόσια δράση τους και να διαθέσουν τα μέλη τους σε ενιαία δράση και κοινές εμφανίσεις, χωρίς ξεχωριστή δημόσια παρουσία στη βάση των καταστατικών αρχών και των συλλογικών πολιτικών αποφάσεων του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Μετασχηματίζεται ή όχι η Ευρωζώνη;

Το ερώτημα της Ευρωζώνης απασχόλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο μέρος των συζητήσεων του Συνεδρίου, καθώς είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατηγική που καλείται να χαράξει, εν μέσω κρίσης, ως κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας με βασικό σύνθημα την απαλλαγή από τα Μνημόνια.

«Όποιος μιλά για την ΟΝΕ, την ΟΝΕ του Μάαστριχτ, αφορίζεται ως ευρωσκεπτικιστής, ως αντιευρωπαϊστής. Σε όλη την Ευρώπη η Αριστερά ανοίγει την συζήτηση για το ευρώ, δεν μπορούμε εμείς, που είμαστε τα μεγαλύτερα θύματα, να μην τολμούμε να μιλήσουμε», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόσθεσε δε ότι για τη διαγραφή του χρέους «έχουμε όπλο: τη στάση πληρωμών» και επισήμανε ότι «αυτός ο δρόμος δεν είναι μαξιμαλιστικός, αντίθετα είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος».

Απαντώντας στο παραπάνω επιχείρημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, εκ μέρους της πλειοψηφίας, σημείωσε: «Κάποιοι προτείνουν ιδέες χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Ποιος είπε ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει; Γιατί αλλάζει η Ελλάδα, αν δεν αλλάζει η Ευρώπη; Αυτές είναι ηττοπαθείς στρατηγικές, που δεν έχουν θέση εδώ μέσα. Κάποιοι θέτουν το δίλημμα, ευρώ ή δραχμή. Και απαντούμε: εμείς δεν θέλουμε λιτότητα ούτε με ευρώ ούτε με δραχμή. Ο ταξικός αντίπαλος είναι ένας, είτε με εθνικά χρώματα είτε με χρώματα Μέρκελ».

Κεντροαριστερά ή ριζοσπαστική Αριστερά;

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξαν παρεμβάσεις σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες υποστήριξαν ότι το κόμμα έχει χάσει τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά και διολισθαίνει προς την Κεντροαριστερά, με ευθύνη της ηγεσίας του. Η απάντηση από πλευράς ηγεσίας ήταν ότι δεν υπάρχει ούτε μία ένδειξη που να επικυρώνει τέτοιου τύπου αιτιάσεις, υπογραμμίζοντας πως ο πόλεμος που διεξάγουν τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης, σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και τις οικονομικές ελίτ, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται ανελέητος.

«Να εργαστούμε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πιο δυνατός και πιο ενωμένος και διευρυμένος προς τα αριστερά. Η διεύρυνση που γίνεται κοιτάζει αλλού. Τι δουλειά έχουν οι πατριωτικές δυνάμεις; Πού έχει θέση η Κεντροαριστερά;», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Θεωνάς από την ΚΕΔΑ. Εκ μέρους της ΔΕΑ, ο Αντώνης Νταβανέλλος, μέλος της απερχόμενης Συντονιστικής Γραμματείας, υπογράμμισε: «Άλλο κυβέρνηση της Αριστεράς και άλλο κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά».

Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης σημείωσε: «Έχει κανείς την εντύπωση ότι μας χαϊδεύουν; Το οικονομικό κατεστημένο, τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση, είναι εναντίον μας. Είμαστε στο στόχαστρο μια ανηλεούς επίθεσης. Ξέρουν ότι κάθε βήμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς συνιστά ρήξη και δημοκρατική επανάσταση που τους πάει στο περιθώριο».

Επιπλέον, ο Ν. Βούτσης σημείωσε πως η συζήτηση αυτή δίνει όπλα στον αντίπαλο, υπογραμμίζοντας πως «όταν έχουμε μπροστά μας αυτόν τον πόλεμο, μήπως οι αναφορές περί 'Κεντροαριστεράς' και περί 'στρογγυλέματος' είναι περιττές;».

Απαντώντας προσωπικά στον Αντώνη Νταβανέλλο, ο συντονιστής της απερχόμενης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «τέτοιου τύπου σχόλια το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη μονταζιέρα του Μουρούτη».

Αναφορικά με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε πως το ερώτημα σχετικά με το «τι κόμμα θέλουμε, εξαρτάται από τον χαρακτήρα της εποχής» και προσέθεσε ότι, από τον Εμφύλιο και μετά και για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο έως τις μέρες μας, η Αριστερά είτε διαδραμάτιζε συμπληρωτικό σε άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε περιθωριακό ρόλο.

«Στην εποχή μας είναι αναγκαία η συγκέντρωση των δυνάμεων της Αριστεράς και η μετατροπή της σε ηγεμονική δύναμη» τόνισε ο Γ. Δραγασάκης προσθέτοντας ότι, αν επιλυθεί αυτό το ζήτημα, θα ακολουθήσει και η ανάλογη οργανωτική δομή του κόμματος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις