Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ομιλίες συνέδρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομιλίες συνέδρων

Γιώργος Φουντουλάκης, πρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής:

"Η πλειοψηφία των αθλητών στα παραολυμπιακά αθλήματα στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι ο μόνος που στηρίζει τα αιτήματά τους. Κάνουμε προσπάθεια να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις τάξεις του κόμματος. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα κόμματα που κυβέρνησαν μας στήριξαν μόνο στα λόγια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ενιαίος και με κοινή εκφώνηση στον λόγο και στις θέσεις του".

Έφη Καλαμαρά, οργάνωση εκπαιδευτικών:

"Με το σύνθημα 'Εμείς ή αυτοί' μετατρέψαμε την ελπίδα της ριζικής αλλαγής και της κυβέρνησης της Αριστεράς σε εφικτό στόχο για τους εργαζόμενους. Η κρίση παίρνει όλο και πιο δραματικές διαστάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παιδεία, αφού επιβεβαιωνόμαστε για όσα λέγαμε, κάθε μέρα. Ο υπουργός Παιδείας, σε πλήρη διαπλοκή με τους ιδιώτες, τους ενισχύει και τους γιγαντώνει. Επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση καταργούνται, αφού είναι φιλέτα για τους ιδιώτες. Στα ΕΠΑΛ φοιτούν τα παιδιά της εργατικής τάξης.

Η κατάργηση αυτών των δομών ενισχύει αυτές τις αριστείας, με την παιδεία να γίνεται προνόμιο των άριστων, των επίλεκτων και των εχόντων.

Μην ξεχνάμε τις απολύσεις 2.500 εκπαιδευτικών. Είναι δέσμευση της Κ.Ε, του συνεδρίου και των οργάνων, πως όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι απαραίτητοι για τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα επιδίωξει ο ΣΥΡΙΖΑ".

Τάσος Μαυρόπουλος, τμήμα σωμάτων ασφαλείας:

"Το θέμα των σωμάτων ασφαλείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι. Για την οικοδόμηση της αριστερής κυβέρνησης και της σοσιαλιστικής κοινωνίας, χρειάζεται να αλλάξουμε την εικόνα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον κόσμο και να πάρει τη φοβική του ψήφου. Στη μεταρρύθμιση των σωμάτων ασφαλείας χρειάζεται να υπάρξει κοινωνικός προσανατολισμός και κατεύθυνση και κυρίως αγώνας για τον εκδημοκρατισμό.

Ως τμήμα λειτουργούμε από το 1992 και έχουμε πλήρεις προτάσεις και θέσεις που επεξεργαζόμαστε και επικαιροποιούμε. Για την κυβέρνηση της Αριστεράς, τα σώματα ασφαλείας δεν θα είναι μηχανισμοί εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων, ούτε επιτηρητής της διαδικασίας του κοινωνικού αποκλεισμού. Σήμερα η αστυνομία είναι το εργαλείο του συστήματος για να προστατεύει και να αναπαράγει τα κυρίαρχα συμφέροντα. Στην κυβέρνηση της Αριστεράς η αστυνομία δεν θα εξυπηρετεί τα πολιτικά, ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα έχει το δόγμα της μηδενικής ανοχής, αλλά της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ταξικοί μας σύμμαχοι. Να μη φοβηθούμε".

Αλέξανδρος Ψάλτης, νεολαία:

"Μέσα από όλες τις μάχες και τις νίκες, η απόληξη είναι ότι, πέρα από τους επιμέρους αγώνες, πρέπει να επιτεθούμε στην καρδιά του κτήνους, να χτυπήσουμε ολομέτωπα, να διεκδικήσουμε την πολιτική εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ολόπλευρη δημοκρατική συγκρότηση. Να γίνει το πολιτικό εργαλείο που θα καταφέρει να φέρει μπροστά τις δυνάμεις της λαϊκής κινητοποίησης.

Να κρατήσουμε πως αριστερό, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από αυτό που επιτίθεται στον πλούτο και προτάσσει τη δημοκρατία έναντι των νόμων της αγοράς".

Ηλίας Σιούτας, νεολαία:

"Να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κάνουμε ένα άλμα μπροστά. Θέλουμε ένα κόμμα που θα οργανώνει τον πόλεμο που διεξάγεται στην κοινωνία. Να ρίξουμε την κυβέρνηση και να οργανωθούμε με αυτό τον στόχο μαζί με τα υποτελή στρώματα. Η γραμμή που λέει πως περιμένουμε τις εκλογές, και θα τις κερδίσουμε όποτε κι αν γίνουν, έδειξε τα όριά της.

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί το τέλος του υπαρκτού. Του υπαρκτού Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ, των συνιστωσών, των τάσεων και των φραξιών. Με μια νέα ενότητα να ξεπεράσουμε το κόμμα - συνδικάτο.

Χρειάζεται μια οργάνωση νεολαίας μαζική, δημοκρατική, δικτυωμένη πανελλαδικά. Στο πλάι για τη μάχη της κυβέρνησης της Αριστεράς. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν θα μπορέσει να εκπληρωθεί το πολιτικό μας σχέδιο".

Μουσταφά Αζούζ, Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα:

"Το συνέδριό σας γίνεται σε περίοδο κρίσιμων συνθηκών και εξελίξεων, στην Ευρώπη και στον αραβικό κόσμο. Θέλω να μεταφέρων την αγάπη και την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης για τη γενναιόδωρη και θαρραλέα υποστήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη.

Το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης διατηρεί στενές αγωνιστικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες είμαστε περήφανοι και επιδιώκουμε να τις αναπτύξουμε περαιτέρω, με στόχο και την ενίσχυση της ελληνοπαλαιστινιακής φιλίας.

Με τη στήριξή σας και την πολύμορφη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη μας, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, θα σταματήσει την κατοχή της Ιερουσαλήμ και τον αποκλεισμό της Γάζας.

Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα, δικαιώνοντας τον Γιασέρ Αραφάτ που έλεγε πως 'θα έρθει μια μέρα που η σημαία της Παλαιστίνης θα κυματίζει περήφανη στους μιναρέδες και στα καμπαναριά της Ιερουσαλήμ. Ζήτω η ελληνοπλαιαστινιακή φιλία".

Αθανασιάδης Παναγιώτης, νεολαία:

"Είναι κρίσιμο και σημαντικό συνέδριο, επαφίεται σε εμάς να το κάνουμε ιστορικό. Μέλη δεν σημαίνει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, πολύ περισσότερες από όσες καταμέτρησε ο σ. πρόεδρος, επαναφέροντας το θέμα των συνιστωσών διά της πλαγίας.

Θέλουμε κόμμα ριζοσπαστικό και όχι των καμερών, με μέλη που θα συμμετέχουν στις δράσεις και στα κινήματα, όχι μόνο στις εκλογές και στις λίστες. Να έχουμε πρωτοπόρο και μαχητικό ρόλο στο μαζικό κίνημα.

Χρειάζεται στόχος με πολιτικό αντίκρισμα, όχι για εσωτερική κατανάλωση και ξεκαθαρίσματα στο εσωτερικό. Πρέπει το κόμμα μας να είναι ικανό να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη έκβαση, το να μην εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Το πρόγραμμα για τον σοσιαλισμό και την κοινωνική απελευθέρωση, οι αγωνιστές όπως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο 'καπετάν Γιανούτσος', είναι ασύμβατοι με την Ευρωζώνη του 2013, της Μέρκελ και του Μπαρόζο, ακόμα και με την Ευρωζώνη του Μάαστριχτ.

Χρειάζεται προετοιμασία για ρήξεις και συγκρούσεις, ακόμα και για έξοδο από την Ευρωζώνη. Να αποδείξουμε έμπρακτα πρώτα στους εαυτούς μας και στους εργαζομένους όλου του κόσμου πως εννοούμε ό,τι λέμε".

Γιάννης Μηλιός, απερχόμενη Κ.Ε.:

"Πρόκειται για ιστορικό συνέδριο. Συνέδριο τομής που επικυρώνει το ποιοτικό άλμα που άρχισε ένα χρόνο πριν. Τομή που επέβαλαν οι εργαζόμενες τάξεις και ο λαός που μας έφεραν εδώ και έκαναν ρεαλιστικό στόχο το σύνθημά μας για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η ΤΙΝΑ της Θάτσερ, είναι νεκρή. Την κάναμε εμείς στην Ελλάδα και θα το δείξουμε. Η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα θα αλλάξουν.

Να γίνουμε ο φορέας που συγκεντρώνει τις καλύτερες ιδέες από τον λαό και τις κάνει στρατηγική και πρόγραμμα.

Μόνο ένα μαζικότερο κόμμα δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό, θα εκπροσωπεί τον λαό, την κοινωνία και τα κινήματα. Κόμμα δημοκρατικό και πολυτασικό.

Χρειάζονται αντιπροσωπευτικά σώματα και λειτουργία με αυτά. Όταν έχουμε αντιπροσωπευτικό σώμα που συνδέεται με την κοινωνία, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Η εποχή του κονκλάβιου των παλιών, γνωριζόντων και ειδημόνων και των τασιαρχών ξεπεράστηκε. Ήταν κρίσιμο και βοήθησε για την τότε κατάσταση, αλλά δεν ήταν αντιπροσωπευτικό σώμα. Η ταξική πάλη, ο λαός και τα κινήματα μας μετασχημάτισαν.

Να ρίξουμε το βάρος στις Ο.Μ., στους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους, στα αντιπροσωπευτικά όργανα. Προς σωστή κατεύθυνση είναι οι προτάσεις σε επίπεδο καταστατικού και θέσεων".

Μπασκόζος Γιάννης, οργάνωση γιατρών:

"Το νέο ενιαίο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα παλεύει για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι εργαλείο για την επίτευξη, τη στήριξη και τη διαφύλαξη του μεγάλου στόχου. Να καταργήσουμε τα Μνημόνια, να επαναδιαπραγματευτούμε τις δανειακές συμβάσεις, να μην πληρώσουμε για όσο χρειάζεται τους τόκους, να θέσουμε ρήτρα ανάπτυξης.

Δεν θα κάνουμε πίσω. Οι κοινωνικές ανάγκες θα μπουν πάνω από τους δανειστές. Ξέρουμε με ποιους είμαστε, δεν θα τους προδώσουμε, δεν θα κάνουμε πίσω.

Οι αντίπαλοί μας είναι δυνατοί, αδίστακτοι, σκληροί και κυνικοί, αλλά όχι παντοδύναμοι. Μπορούμε να τους νικήσουμε στην Ελλάδα και να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Μία ένταξη, σε ένα κόμμα, μια πειθαρχία, μία ψήφος για τον καθένα. Χωρίς προνόμια και ex officio διορισμούς. Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο κάθε κόμματος και κανείς στο όνομα των σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να το εμποδίσει να πάρει την απόφαση που επιθυμούν οι σύντροφοι".

Μαρίκα Φραγκάκη: Τιτάνια προσπάθεια

Γενική είναι η διαπίστωση ότι η συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιστορικό γεγονός. Ακόμα και εκείνοι που έχουν επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις δεν διαφωνούν.

Και είναι ιστορικής σημασίας γεγονός, γιατί αποτελεί την πραγμάτωση ενός εγχειρήματος ενότητας της ελληνικής αριστεράς, ριζοσπαστικής και ανανεωτικής, μετά από σειρά διασπάσεις ακόμα και στον πλέον πρόσφατο χρόνο. Αλλά και γιατί ο ιδιόμορφος ελληνικός καπιταλιστικός σχηματισμός, με κυρίαρχα τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος -ελληνικά και ξένα-, βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού του. Η πίεση που ασκείται -και όχι μόνο στην Ελλάδα- προκειμένου ο μετασχηματισμός αυτός να είναι σε όφελος των κυρίαρχων συμφερόντων είναι τεράστια. Την πίεση αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο η αντίσταση του λαϊκού παράγοντα και η αντιστροφή και τελικά ανατροπή των κυρίαρχων τάσεων στην οικονομία και στην κοινωνία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, με επίκεντρο τον ΣΥΝ και στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ, εδραίωσαν τη θέση τους στη συνείδηση των πολιτών ως αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Η εκτίναξη του εκλογικού ποσοστού μας δεν ήταν τυχαία. Σηματοδοτεί τη στροφή μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων προς εκείνη την πολιτική δύναμη, που πιστεύουν ότι μπορεί να αναλάβει την πολιτική τους εκπροσώπηση την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Με τη συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόμαστε στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει μεγάλο μέρος των πολιτών. Σήμερα, ο καθένας και η καθεμία μας καλείται να βάλει το λιθαράκι του στην ιστορικών διαστάσεων προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί προκειμένου ο μετασχηματισμός των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων να είναι σε όφελος των πολλών, του 99% της κοινωνίας!

Νίκος Παππάς: Το ενιαίο κόμμα ιστορικό μας χρέος

Πρώτη φορά το κυρίαρχο ερώτημα του συνεδρίου μας είναι το «γιατί πάμε καλά». Και θέλω να πω με απροσμέτρητο σεβασμό στον Μανώλη Γλέζο: Αδικούμε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας αν θεωρούμε ότι κάποιος από εμάς έχει μοναδική συμβολή στην επιτυχία.

Και το κόμμα που εγώ υπηρέτησα στήριξε και αφοσιώθηκε στην ενότητα, ακόμα και με το κόστος της διάσπασης. Κανείς λοιπόν δεν δικαιώθηκε στη μοναχική του πορεία. Κανείς δεν δικαιώθηκε επειδή υπήρξε ως συνιστώσα.

Δικαιωθήκαμε όλοι μαζί ως συνισταμένη. Δικαιωθήκαμε γιατί υπηρετήσαμε την ενότητα. Γιατί τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον έφεραν εδώ ξεχωριστά οι συνιστώσες. Τον έφερε η μεγάλη μας συνισταμένη πολιτική δύναμη που συναντήθηκε με τις προσδοκίες του λαού.

Δικαιωθήκαμε γιατί μιλήσαμε για την Ευρώπη των λαών μαζί με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Γιατί ενισχύσαμε και συμμετείχαμε στα κινήματα και διεθνώς και στην Ελλάδα. Γιατί μιλήσαμε για νέο συνασπισμό εξουσίας και απευθυνθήκαμε σε όλες τις δυνάμεις από τα αριστερά της Αριστεράς ώς τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και προτείναμε εκλογική σύμπραξη.

Αυτή ήταν η ηγεμονική πρόταση της Αριστεράς που αγκαλιάστηκε από τον λαό. Δεν ήταν κάποια πρόταση Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή, ακούγεται η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί μόνο στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θέλουμε συνεργασία με το ΚΚΕ; Απαντάμε ναι. Θα εξαρτηθεί από την κυρία Παπαρρήγα και τον κ. Κουτσούμπα το αν θα κυβερνήσει η Αριστερά στην Ελλάδα; Όχι. Τους καλούμε, δεν θα τους περιμένουμε. Ούτε εμείς, ούτε ο κόσμος της Αριστεράς, ούτε ο λαός.

Πάμε σε ένα νέο ενιαίο κόμμα γιατί το θεωρούμε ιστορικό μας χρέος. Μπορούμε να πάμε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος στη λειτουργία μας.

Μπορούμε να πάμε χωρίς ξεχωριστές λίστες στην εκλογή της Κ.Ε. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς την κοινωνία.

Είμαστε όλοι εδώ. Στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Και σε αυτό το κυρίαρχο σώμα που τα μέλη εξέλεξαν εναπόκειται η ευθύνη να εκλέξει ηγεσία. Και πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή. Ή να αποφασίσει ότι δεν θα έχει πρόεδρο, αλλά τριμελή ηγεσία, όπως προτάθηκε χθες.

Από αύριο, λοιπόν, όλες οι εξουσίες, όλα τα αξιώματα, αποδίδονται από αυτό το Συνέδριο. Όλες οι πολιτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις πηγάζουν από αυτό εδώ το Συνέδριο.

Στάθης Κουβελάκης: Αναγκαστικές οι μονομερείς κινήσεις

Η πολιτική ατμόσφαιρα δεν είναι η ίδια τον τελευταίο χρόνο. Ο ενθουσιασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κοπάσει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το Μνημόνιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι πεισμένοι για τις προθέσεις του.

Ωστόσο, πώς θα επιτευχθεί η διαγραφή του χρέους; Πώς θα φέρουμε σε πέρας τη σύγκρουση ακυρώνοντας τα Μνημόνια; Πρέπει να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα του χρέους. Πρέπει να καταγγείλουμε τις δανειακές συμβάσεις. Η Συνδιάσκεψη του Λονδίνου το 1953 δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό για μας, γιατί ο ρόλος που είχαν επιφυλάξει για τη Γερμανία δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Η αντίδραση των δανειστών θα είναι λυσσαλέα.

Είναι αναγκαστικές οι μονομερείς κινήσεις. Η στάση πληρωμών δεν πρέπει να είναι ταμπού, είναι το όπλο των αδύναμων.

Η τρόικα είναι μηχανισμός αναχρηματοδότησης του χρέους. Για ποιο λόγο να συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί αν δεν εφαρμόζουμε τα Μνημόνια; Τι θα κάνουμε αν απειλήσουν με διακοπή της ρευστότητας; Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την έξοδο από την Ευρωζώνη. Να πάμε τη σύγκρουση μέχρι τέλους και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο ώστε να νικήσουμε.

Κώστας Πουλάκης: Όλοι μαζί θα νικήσουμε

Ζούμε ιστορικές στιγμές σ' αυτό το πρώτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπου για πρώτη φορά η Αριστερά βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι αποκτούν δικαίωμα στο μέλλον και είναι αυτοί που στέλνουν μήνυμα νίκης και απαντούν στις προσπάθειες του αδίστακτου συστήματος να κρατήσει με το ζόρι την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου όρθια.

Μεταφέρω την αγωνία των απλών ανθρώπων που έχουν ακουμπήσει τις ελπίδες τους σε μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλυς αυτούς να προχωρήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, να υπερβούμε τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, να δημιουργήσουμε το κόμμα μιας πλατιάς λαϊκής συνισταμένης χωρίς μηχανισμούς, με αξιοκρατία στην εκλογή των οργάνων.

Η Ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά και θα πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε μήνυμα ενότητας κι ελπίδας. Όλοι μαζί θα νικήσουμε.

Τάσος Κορωνάκης: Με το βλέμμα σε όσους υποφέρουν

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε στο 27% ένα πολιτικό σχέδιο που προετοιμαζόταν εδώ και αρκετά χρόνια και ήρθε να απαντήσει στην κρίση. Αυτό το σχέδιο ήταν πάντα δίπλα σε κάθε τι κινηματικό: στις πλατείες, στην Υπατία και σε όλα τα κινήματα. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στον κόσμο που υποφέρει.

Το Συνέδριο θα εξασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Το Συνέδριο θα περιγράψει τους λόγους για τους οποίους θα νικήσουμε και όχι αυτούς για τους οποίους θα χάσουμε. Στο νέο κόμμα δεν θα υπάρχει το βέτο αρχηγού κάποιας συνιστώσας ούτε ισορροπίες μεταξύ συνιστωσών.

Αγγελική Παπάζογλου: Να μη διαψεύσουμε τον κόσμο

Για πρώτη φορά έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ότι πολλοί και πολλές εναποθέτουν τις μοναδικές, ίσως, ελπίδες τους στο εγχείρημά μας. Κι εμείς όμως είμαστε κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται και καταστρέφεται καθημερινά. Και παρά τις ιστορικές μας καταβολές, αναβαπτιστήκαμε μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, που μας ωρίμασε βίαια και μας έβαλε μπροστά σε νέα καθήκοντα, σε μια μεγάλη ιστορική ευθύνη: να εκφράσουμε όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού -τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους εξαθλιωμένους-, αλλά πλέον την κοινωνία της εργασίας που αποσαθρώνεται.

Αυτός ο λαός βρίσκεται πια στο προσκήνιο, δεχόμενος καθημερινά πίεση, και προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανός κι όχι καταρρακωμένος και με την αξιοπρέπειά του ακέραια. Να μην φοβηθεί. Να μην εγκαταλείψει. Αυτός ο προσωπικός αγώνας τον εξουθενώνει. Έχει ανάγκη λοιπόν να ακουμπήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, να βρει αλληλεγγύη, να πολιτικοποιήσει την οργή του και κυρίως να πιστέψει και να αγωνιστεί για μια άλλη προοπτική για τη χώρα, με την Αριστερά στην κυβέρνηση και τον λαό στην εξουσία.

Γιώργος Μαθόπουλος, σύνεδρος Ν. Ερυθραίας:

"Η συγκίνησή μας είναι μεγάλη και τα συναισθήματά μας ανάμεικτα. Χαράς και λύπης. Χαρά γι' αυτό που δημιουργούμε και λύπης για αυτό που αφήνουμε".

Δημιουργούμε το καινούργιο, το χωρίς προηγούμενο. Δεν πρέπει να το φοβηθούμε. Δεν πρέπει να το αμφισβητήσουμε. Πρέπει μόνο, και μπορούμε, να το κάνουμε διαφορετικό. Ελπιδοφόρο για το σήμερα, για το αύριο της ζωής.

Έχουμε την πολιτική γενναιότητα και είναι μεγάλη η τιμή να είμαστε σήμερα εδώ, στον "θάλαμο του τοκετού, νιώθοντας και ξεπερνώντας τις ωδίνες της γέννησης", δημιουργοί και θεματοφύλακες αρχών και αξιών στο ιδρυτικό μας συνέδριο, με αυτοπεποίθηση και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Χρειαζόμαστε όλη μας τη στοργή για να το αγκαλιάσουμε. Την ενότητά μας να το προστατέψουμε. Την ομοψυχία μας να το επικοινωνήσουμε. Την πολιτική μας γενναιότητα να το αγαπήσουμε.

Χρειαζόμαστε όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα επιτρέψουν στο 'νεογέννητο' κόμμα μας να αναπτυχθεί και να μεγαλουργήσει, με νηφάλια στρατηγική, με πολιτική υγεία, με προοπτική ελπίδας για τον λαό και τον τόπο μας. Για τις δυνάμεις του μόχθου, της παραγωγής, για την παιδεία, για τον πολιτισμό, για ένα περιβάλλον όπου ζωή και φύση είναι το πρώτο μέλημα.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα μπροστάρη, δημιουργό της εναλλακτικής πολιτικής, εκσυγχρονιστή των δημοκρατικών μας δομών και θεσμών, υποστηρικτή της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων και όλων των κοινωνιών. Σε αυτό το κάλεσμα, σε αυτή την αφετηρία μας, δεν χωρούν αστερίσκοι. Διαλύουμε τις αναστολές μας στις αρχές της δημοκρατίας, των ίσων ευκαιριών, του σεβασμού στη διαφορετική άποψη, στη συλλογική απόφαση, στην τόλμη της υλοποίησης.

Το συνέδριό μας είναι η στρατηγικής μας, η κινητήρια δύναμή μας. Αποτελεί τη φωνή των κοινωνικών αξιών, των ιδεολογικών αναζητήσεων. Αποτελεί την κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη.

Βρίσκουν επιτέλους οι κοινωνικές αξίες, τα κοινωνικά οράματα τον γνήσιο εκφραστή τους, αφήνοντας πίσω μια περίοδο προσωπείο, παραπλανητική, κάλπικη, φρούδων ελπίδων, κλεμμένων ιδεών. Βρίσκουν τον γνήσιο εκφραστή τους, τη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά του μόχθου, των κοινωνικών αναγκών, της ισόρροπης ανάπτυξης, του πνεύματος, της δημιουργίας. Βρίσκουν την ριζοσπαστική Αριστερά της καθαρότητας, της δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής συνοχής.

Αυτή την πολιτική αξιών επιθυμεί ο λαός μας, αυτό το συμβόλαιο καλούμαστε να υπογράψουμε μαζί του στο ιδρυτικό μας συνέδριο.

Είμαστε ριζοσπάστες, είμαστε έντιμοι, είμαστε αριστεροί. Ας διαλαλήσουμε αυτό το μήνυμα, ας γίνουμε η φωνή των οραμάτων του λαού μας".

Παναγιώτης Σκούτας, σύνεδρος Πετραλώνων:

"Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση εξαπολύει νέο κύμα απολύσεων, νέων μνημονιακών μέτρων. Η κοινωνία βρίσκεται σε θυμό και αντίσταση. Το επόμενο διάστημα θα είναι έντονο σε κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις. Το ποτήρι στην κοινωνία ξεχειλίζει σε οργή και αγανάκτηση.

Προχθές, στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, εργαζομένη στη δημοτική αστυνομία ανέφερε ότι 'ποτέ δεν φανταζόμουν ότι εγώ που φρόντιζα για τη διανομή συσσιτίου, θα είμαι σε λίγες μέρες στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό'. Αυτή είναι η διογκουμένη ανθρωπιστική κρίση που πρέπει μια κυβέρνηση της Αριστεράς να σταματήσει.

Καλούνται οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, να κλιμακώσουν την αντίσταση στην διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή. Να συσπειρώσουμε δυνάμεις στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων και δήμων. Είναι ευκαιρία, να μιλήσουμε για το ποια αυτοδιοίκηση προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμαστε μετά το συνέδριο να δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή να δώσουμε πειστικές απαντήσεις, πώς θα ανορθώσουμε την κοινωνία, πώς θα υλοποιήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, πώς θα αναδιοργανώσουμε τη δημόσια διοίκηση.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε".

Νίκος Ταυρής, σύνεδρος Πατησίων:

"Η δύναμη που θα μας δώσει το συνέδριο να γίνει από την επόμενη μέρα σάλπισμα ανένδοτου αγώνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη μεταπολίτευση του λαού. Μπαίνει τέλος στο καθεστώς της τρόικας. Ανακούφιση του λαού. Μπαίνουν οι βάσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εγκαθίστανται θεσμοί πραγματικής δημοκρατίας, τιμωρούνται όσοι ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας. Αναδιατάσσονται οι διεθνείς σχέσεις στη βάση της ειρήνης, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης. Προωθείται ένα ισχυρό μέτωπο των λαών του Νότου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ρόλο στη δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος ανατροπής και διεξόδου. Να μετατραπεί το κοινωνικό ρεύμα υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολιτικό κίνημα. Με βασικές αιχμές την εθνική ανεξαρτησία, την πραγματική δημοκρατία και μια Αριστερά αντάξια του ονόματός της".

Πάνος Σκουρολιάκος, οργάνωση ηθοποιών:

"Βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο του θεάτρου, της Τέχνης της Δημιουργίας. Κάνοντας το θέατρο επάγγελμα, ήμουν αναγκασμένος να πατάω με τα πόδια μου στη γη για να επιβιώσω και ταυτόχρονα να ίπταμαι, να κυνηγάω οράματα, να αγωνίζομαι δημιουργώντας ρόλους, παραστάσεις, κείμενα. Η ζωή μου λοιπόν κινήθηκε ανάμεσα στις ανάγκες του σήμερα και στα οράματα για το αύριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο ελληνικό πολιτικό εγχείρημα που έχει αποκτήσει παγκόσμια λάμψη. Τα μάτια των εργαζομένων της Ευρώπης, του κόσμου όλου, είναι στραμμένα πάνω μας, ο ελληνικός λαός μάς θέλει ξεκάθαρους και ενωμένους. Μας παρακολουθούν, ονειρεύονται και ελπίζουν. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε την ελπίδα και τα όνειρα πραγματικότητα".

Γιάννης Αικατερινάρης, σύνεδρος Χαλκιδικής:

"Ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου είναι να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ το δημοκρατικό κόμμα των μελών του. Να γίνει το κόμμα που θα εκφράσει τους πόθους και τις ελπίδες των πολιτών, των ευαισθητοποιημένων σε θέματα δημοκρατίας, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των αδύναμων και την ουσία των κοινωνικών αγώνων, συμμετέχοντας με την εμπειρία και την αξιοπιστία των μελών του.

Ως παράδειγμα σωστής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφέρω τη στάση και τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις του λαού της Χαλκιδικής εναντίον της καταστροφικής -για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία- εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν τα χαρακτηριστικά των αυθεντικών λαϊκών κινημάτων, που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα των πολιτών και εναντιώνονται στη διά της βίας επιβολή μέτρων μιας αμφισβητούμενης 'ανάπτυξης'. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσβλέπει και να ενισχύει όπως μπορεί τέτοια λαϊκά κινήματα. Κινήματα στα οποία συμμετέχουν το ίδιο δυναμικά άνδρες και γυναίκες, χωρίς να απαιτείται η επιβολή καμίας ποσόστωσης σε τέτοιους κοινωνικούς αγώνες".

Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της απερχόμενης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:

"Οι συνιστώσες δεν πρέπει να είναι τα δομικά υλικά του νέου κόμματος, ούτε αυτές που ως ντίλερ θα λειτουργούν για την ένταξη στο νέο κόμμα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής πρέπει να είναι το κόμμα των μελών και με αφετηριακές διαδικασίες να διαμορφωθούν τα ιδεολογικά ρεύματα με εσωτερική δημοκρατία, όχι κάθετη δομή, γιατί έτσι πνίγεται η συλλογική δημοκρατία, η ενιαία έκφραση του συλλογικού υποκειμένου, με καταστροφικές συνέπειες για τη συλλογική στόχευση. Η επανάληψη της φράσης, ‘κόμμα των μελών', είναι κενή περιεχομένου όταν τα μέλη δεν έχουν λόγο στη χάραξη της πολιτικής, όταν πνίγεται η ελευθερία τους από έλλειψη χώρου έκφρασης και δυνατότητα συμμετοχής στα όργανα".

Ζώης Πεπές, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ:

"Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δυνατό, 'ριζωμένο' στην κοινωνία, με τα μέλη του πρωτοπόρους αγωνιστές. Είμαστε παρόντες σε συνέδριο που πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει σταθμό για τον τόπο και όχι μόνο. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μας είναι ιστορικές. Πρώτη υποχρέωση: Στο νέο ενιαίο κόμμα που χτίζουμε να μη λείψει κανένας. Δεύτερη υποχρέωση: Η δημοκρατία που έχουμε κατακτήσει στο εσωτερικό μας, με τη λειτουργία των τάσεων και των διαφορετικών απόψεων, όχι μόνο δεν μπορεί να περιοριστεί, αλλά χρειάζεται δυνάμωμα. Τρίτη υποχρέωση: Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δυνατό, ριζωμένο στην κοινωνία με τα μέλη του πρωτοπόρους αγωνιστές. Kαθοριστικός είναι ο τρόπος που συγκροτείται οργανωτικά το κόμμα στους χώρους εργασίας. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η συγκρότηση κλαδικών οργανώσεων".

Ανακοίνωση: Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί, στο χώρο του συνεδρίου, τα μέλη της ΣΕΠΟ (Συνεργασία - Ενότητα - Παρέμβαση Οικονομολόγων). Το ραντεβού έχει δοθεί στην αίθουσα Α του Τάε Κβον Ντο.

Και μία... διόρθωση: Στην παρέμβαση του συνέδρου Γρηγόρη Γεωργιάδη που δημοσιεύτηκε χθες, και στην πρότασή του για «εξόφληση δανείων και φόρων», υπήρχες προφανέστατα και μία παράμετρος: «ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα του πολίτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL