Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τζον Κέρι: "Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζον Κέρι: "Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα"

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ έστειλε από την Αθήνα ο Τζον Κέρι μετά τις σημαντικές επαφές που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αφού μίλησε με θερμά λόγια για την στάση της χώρας μας σε μια σειρά από ζητήματα τόνισε στα ελληνικά: "Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα".

Συγκεκριμένα ο Τ.Κέρι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας για τον τρόπο που αντιμετώπισε το προσφυγικό και επαίνεσε την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό αφού όπως σημείωσε "στην χειρότερη κρίση στην ιστορία σας  ανοίξατε τις πόρτες  στους πρόσφυγες".  Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, ούτε μεσανατολικό αλλά παγκόσμιο πρόβλημα.

"Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιβεβαιώνεται η ανάδειξη της Ελλάδας σε γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί να έχει και μεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή" τόνισε ο Τζον Κέρι.

Όσον αφορά τα τα ενεργειακά θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων ο Τζον Κέρι επεσήμανε ότι "οι χώρες πρέπει να κοιτάνε πέρα από τα σύνορά τους για να έχουν καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά" , χαιρέτισε την αύξηση του ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα και με έμφαση χειροκρότησε τις κινήσεις της Ελλάδας στον Διαδριατικό αγωγό και τον αγωγό με την Βουλγαρία, έργα που όπως είπε θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε ο Τζον Κέρι ο Αλ.Τσίπρας του είπε ότι θέλει να δει ξένες επενδύσεις άμεσα  και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει νέα μέτρα για να βελτιώσει επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα δεσμεύθηκε να διαδώσει στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για να κάνει δουλειές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις παραβιάσεις των Τούρκων επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να υπάρχουν(δύο μέτρα και δύο σταθμά). Ελλάδα και Τουρκία έχουν διπλωματικούς διαύλους για να συζητούν τέτοια θέματα. Απλά ενθαρρύνω τις δύο ΝΑΤΟικές χώρες να συνεργάζοντται για να κρατούν καλές σχέσεις".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι  "τα τελευταία γεγονότα στα σύνορα με την ανατολική Τουρκία μας δείχνει ότι πρέπει να διδαχθούμε με προσοχή την σχέση εθνικής κυριαρχίας και παραβιάσεων".

Νωρίτερα κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». «Να είστε βέβαιος» είπε «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL