Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Αυτονόμηση της Επιτροπής Χρέους προανήγγειλε η Ζ. Κωνσταντοπούλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτονόμηση της Επιτροπής Χρέους προανήγγειλε η Ζ. Κωνσταντοπούλου

«Αθέμιτο, παράνομο κι επονείδιστο» χαρακτηρίζει και το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση του Αυγούστου του 2015 η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους με ενδιάμεσο πόρισμά της. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής, η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, επισήμανε ότι της προκάλεσε «έκπληξη κι απογοήτευση» που η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα δεν αξιοποίησε το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας στις διαπραγματεύσεις.

Η Επιτροπή Αλήθειας υποστηρίζει ότι το τρίτο Μνημόνιο «αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τον παράνομο, αθέμιτο και απεχθή χαρακτήρα του υφιστάμενου ελληνικού χρέους» και αφιερώνει αρκετό χώρο του πορίσματός της στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας, μεταξύ των κειμένων που απορρίφθηκαν από τον λαό περιλαμβανόταν η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, δεδομένου του δεσμευτικού χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, δεν μπορούσε να προχωρήσει σε συμφωνία που αποδέχεται ως βιώσιμο το χρέος.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ισχυρίστηκε ότι «μπορούσε κι έπρεπε, μπορεί και πρέπει να αποκηρυχθεί το χρέος» και ζήτησε να σταματήσει η τρομοκρατία για τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών. Η πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι στα σενάρια για τις επιπτώσεις παραγνωρίζονται η διεθνής νομιμότητα και η κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, όπως κι η δυνατότητα του λαού να αμυνθεί σε πιέσεις. Επίσης αμφισβήτησε το βάσιμο των απειλών σημειώνοντας πως «ομολογήθηκε πριν από λίγες μέρες ότι ήταν μπλόφα».

112.000 ευρώ το κόστος της Επιτροπής

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε ότι το κόστος λειτουργίας της Επιτροπής Αλήθειας στο πεντάμηνο της ύπαρξής της ήταν 112.000 ευρώ αντιπαραβάλλοντας ότι επί ημερών της σημειώθηκε μείωση δαπανών της Βουλής των Ελλήνων κατά 12,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε αυτονόμηση της Επιτροπής και συνέχιση του έργου της σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος της Βουλής δεν συνεχίσει τη λειτουργία της. «Υπάρχει διαδικασία συγκρότησης δομών με στόχο η Επιτροπή να μην πεθάνει ακόμη κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να τη σκοτώσουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL