Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Το "παράλληλο πρόγραμμα" του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "παράλληλο πρόγραμμα" του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο του πρόγραμμα δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος, σε σχέση με τη συμφωνία, με διπλό στόχο: Α) "Την άμβλυσνη των συνεπειών της για τα μισθωτά και άνεργα στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους". Β) "Την ενίσχυση της θέσης αυτών των στρωμάτων τόσο πολιτικά (δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις) όσο και οικονομικά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απεμπλοκή από τον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας".

Οι τρεις βασικοί άξονες (ο πρώτος αποτελεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης και χρηματοδότησης) του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

1. Θεσμική ανασυγκρότηση και εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος και του κράτους

* Δημοκρατική αναδιάρθρωση πολιτικού συστήματος: Πόλεμος ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, σύγχρονα και δημοκρατικά ΜΜΕ, αλλαγές σε Βουλή, κόμματα και συνδικάτα.

* Θεσμική ανασυγκρότηση της διοίκησης: Δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών, Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους.

* Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών: Δικαιοσύνη και σωφρονιστικό σύστημα σύγχρονου κράτους δικαίου, αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική, ισότητα φύλων.

* Σώματα ασφαλείας: Από την καταστολή στην προστασία των πολιτών.

* Η φορολογία ως εργαλείο αναδιανομής: Δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, πόλεμος ενάντια στη φοροδιαφυγή.

* Κοινωνική ψηφιακή πολιτική: Ενιαία δημόσια αρχή, στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης, με αντικείμενο την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κοινοτικά κονδύλια για έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, απλοποίηση και επέκταση της Διαύγειας, έλεγχος όλων των δημόσιων συμβάσεων με ενιαίο τρόπο και ηλεκτρονικά, διαλειτουργικότητα των ψηφιακών μητρώων του Δημοσίου, άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων, πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανασχεδιασμός ψηφιακού σχολείου, κίνητρα για την καθολική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, θεσμικές βάσεις για τον ελληνικό, ασφαλή κυβερνοχώρο σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς

2. Επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους

* Προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

* Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα: Παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες, με δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών, με την εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία, γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του χάρτη υγείας, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας, της ταλαιπωρίας των πολιτών, της σπατάλης και της διαφθοράς στη συνταγογράφηση των φαρμάκων και των εξετάσεων, και στις προμήθειες. Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, την δημιουργία των ιατρείων της γειτονιάς και την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών. Πιλοτική εφαρμογή και σταδιακή επέκταση του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω των μονάδων οικογενειακής φροντίδας υγείας γειτονιάς, που θα αποτελέσουν το σημείο εισόδου για τη διαχείριση του ασθενούς και τον συντονισμό της φροντίδας. Διαφάλιση πρόσβασης για όλους όσοι έχουν ανάγκη σε εξειδικευμένη πρωτοβάθμια φροντίδα μέσα από τις μετασχηματισμένες και επαναστελεχωμένες μονάδες ΠΕΔΥ. Αξιοκρατική επιλογή των επικεφαλής των νοσοκομείων, με συμμετοχή στις διοικήσεις των νοσοκομείων των διευθυντικών στελεχών και των εργαζομένων και δημιουργία ενός συστήματος δημοκρατικής αυτοδιοίκησης και λογοδοσίας για όλους, στη βάση της ποιότητας και της αποδοτικότητας.

* Βιώσιμη και αποτελεσματική κοινωνική ασφάλιση.

* Δημοκρατική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

* Μακρόπνοη πολιτική για την επιστημονική έρευνα.

* Πολιτισμός και αθλητισμός.

3. Φιλειρηνική αμυντική και εξωτερική πολιτική

* Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας

Σχετικά με τη συμφωνία που έγινε με τους δανειστές, σημειώνεται ότι "στη γενική της κατεύθυνση αντανακλά τις προτεραιότητες του άρχοντος συγκροτήματος στην Ευρώπη για την αναδιάρθρωση της οικονομίας". Ωστόσο, επισημαίνεται ότι "δεν αποτελεί ένα περίκλειστο κείμενο, αλλά εμπεριέχει αντιφάσεις και ανοιχτά μέτωπα", για τις οποίες τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα "διαπραγματευτεί σκληρά", αλλά και ότι "σε αρκετά σημεία της αντανακλά τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης". Επιπλέον, υπάρχει η δέσμευση αναζήτησης "ισοδύναμων και αντισταθμιστικών για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων".

Η βασική διαπραγματευτική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το δημόσιο χρέος. Όπως επισημαίνεται, "η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς κατάφερε το ζήτημα του ελληνικού χρέους να έχει πλέον ανοίξει διεθνώς και με δεσμευτικό τρόπο". Επίσης, στα βασικά ζητούμενα της συνέχειας της διαπραγμάτευσης τίθενται οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το φορολογικό σύστημα και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL